Genel

MTOSB, Teknopark ve Ar-Ge kenti kuruyor!

MTOSB'de yılda 500 milyon dolar ihracat gerçekleşiyor. MTOSB Başkanı Sabri Tekli, sanayicilere hitap edecek ve 10 ayrı ofisten oluşacak bağımsız Teknopark yatırımlarını müjdeliyor.

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi 1993 yılında 380 hektarlık bir alanda kuruldu. Mersin’e ve Mersin Limanı’na 24 kilometre uzaklıkta lokasyonda bulunuyor. Karma OSB olan bölgede ağırlıklı olarak çelik konstrüksiyon, gıda, plastik, makine, ahşap (mobilya),kimya, cam sektörleri bulunmakla birlikte 14 ayrı sektörde faaliyetlerine devam ediyor. Bölgenin ilave alan yatırımları 2010 yılında yapıldı ve 278 hektar alan daha bölgeye dahil edildi. İlave bölgenin dahil edilmesiyle toplam 195 parselde 150 yatırımcı faaliyet gösteriyor. Aylık elektrik tüketimleri 35 milyon kwh, doğalgaz tüketimleri 15.131.000 SH13 civarında. MTOSB’de yaklaşık olarak yılda 500 milyon dolar ihracat yapılmaktadır. Ortadoğu ve Asya pazarı öncelikli olmak kaydıyla dünyanın neredeyse her bölgesine ihracat yapılıyor.


Fortune Dergisi'nde yer alan habere göre, Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak MTOSB Başkanı Sabri Tekli, şu bilgileri paylaşıyor: “İki ayrı lokasyonda yer seçimi yapılan 3. OSB ile beraber 756 hektar büyüklükte yaklaşık 20- 25 bin kişinin istihdam edildiği bir bölgeden söz ediyoruz. Bu bölgeye direk otoban bağlantımız bulunmamaktadır. Ancak son zamanlarda Sayın Bakanımızın gayretiyle otoban bağlantısının bir kısmı yapım ihalesine çıkıldı. Devamında en kısa sürede yapılıp tamamlanması bizim en önemli sorunlarımıza çare olacaktır.”


MESLEKİ EĞİTİMİ DESTEKLEYİCİ FAALİYETLER

2. OSB olarak adlandırılan gelişme alanının güneyinde 98 hektar alanda yer seçimi onaylanan ilave OSB alanının tahsislerine ve alt yapısına 2018 yılında başlanacak. Yaklaşık 700.000 m2 sanayi alanı oluşacak OSB’de teknolojisi yüksek ürünler üreten ve istihdama katkı sağlayacak firmaları tercih ederek tahsis yapılması öngörülüyor. Ayrıca 2. OSB hem de 3. ilave alana hizmet verecek olan 5000+5000 metreküpün lük Atık Su Arıtma Tesisi devreye alındı. 4. OSB olarak planlanan alanın fizibilite çalışmaları devam ediyor. Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları firmalara bu konuda destek vermek üzere devrede. Sabri Tekli konuyla ilgili olarak “Daha önce OSB’de bulunan ve şu anda Mersin Üniversitesinde yer alan ve en büyük ortağı olduğumuz Teknopark yerleşkesinde sanayicilerimize hitap edecek ve 10 ayrı ofisten oluşan bağımsız ancak tüm Teknopark cazibesinden faydalanacakları bir konteynır Ar-Ge Kenti kuruyoruz. Ayrıca OSB içi firmalarımıza ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere 650 öğrenciye elektrik elektronik, makine, metal, mobilya ve gıda bölümlerinde eğitim veriliyor. Bu öğrenciler bizzat haftanın iki günü sanayi tesislerinde uygulamalı eğitim görüyor. Sanayi tesislerinin ara eleman ihtiyacını karşılayacak bu projeyi gönülden destekliyor, devletin OSB’lerde mesleki eğitimi destekleyici teşviklerin devamını diliyoruz” diyor.


OSB firmalarının daha çok üretim yapılabilmesi ve daha fazla katma değer yaratabilmesi için ithalattan çok ihracata yönelik öz hammaddeyle yapılabilecek nitelikli ve teknolojisi yüksek üretime bağlı. Bu nedenle Ar-Ge ve üniversite sanayi işbirliğine daha çok katkı sağlayacak somut adımlar atılması yönünde çalışmalar gerçekleşiyor. Tekli, “Bana göre arsa teşviki ve buna benzer teşviklerin yanında Ar-Ge ye yönelik teşviklerin artması veya bu teşviklerden sanayi tesislerinin daha fazla yararlanması için gerekli çalıştaylar sonucu oluşacak programa başlanmasında fayda görüyorum” bilgisini paylaşıyor.


Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2011-2012 yılında Gıda Teknolojileri, Elektrik- Elektronik Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Metal Teknolojisi ile Mobilya ve İç Mekân Tasarımı olmak üzere toplam beş bölümle eğitim öğretime devam ediyor. Bir yıl boyunca pilot okul olarak izlenen okul çıkan yasa ile birlikte devlet desteği de alarak 2013-2014 eğitim öğretim döneminde özelleştirildi. Teorik eğitimin yanı sıra elektrik, metal, makine, gıda ve mobilya bölümü öğrencileri, bölgedeki fabrikalarda uygulama; kimya, fizik ve biyoloji derslerinde ise öğrencilere son teknolojiyle donatılmış laboratuvarlarda pratik eğitim veriliyor. Okulda 38 öğretmen, üç idari, bir teknik personel ve 634 öğrenci bulunuyor. Okul, bölgede faaliyet gösteren fabrikaların sadece “ara eleman” ihtiyacını karşılamak üzere öğrenci yetiştirme hedefinde olan bir kurum değil, aynı zamanda “aranan eleman” eğiten bir kurum stratejisiyle eğitim öğretimine devam ediyor.