27 / 04 / 2024

Muammer Pehlivan Viyana’da kuracağı ofisle Almanya dışına açılıyor!

Muammer Pehlivan Viyana’da kuracağı ofisle Almanya dışına açılıyor!

Berlin ve çevresinde elektrik ticaretine başlayan Gurbetçi Pehlivan ailesi işi büyüttü. Pehlivan, Avusturya’nın başkenti Viyana’da kuracağı ofisle Almanya dışına da açılıyor. Sırada Türkiye’de elektrik ticareti var.




Uzun yıllardır Almanya’da yaşayan gurbetçi Pehlivan Ailesi, kendilerine ait çok sayıdaki küçük ölçekli işletmenin enerji maliyetini düşürmek için elektrik ticareti şirketi kurdu. Konu komşudan gelen talepler üzerine işi büyüten Pehlivan Ailesi, Türkiye Elektrik Kurumu (TEK)markasıyla Türk müşterilere, P-Power markasıyla da Almanlar’a ucuz elektrik satışı yapmaya başladı. Avusturya’ya da açılan Pehlivan Ailesi’nin Türkiye elektrik piyasasında da sahne almaya hazırlanıyor. 

Almanya’da yaşayan Eskişehir kökenli Muammer Pehlivan adlı gurbetçi DÜNYA’ya yaptığı açıklamada, 74 yaşındaki babasının bu ülkede başlattığı ve kendilerinin devam ettirdiği faaliyetleri anlattı. Pehlivan Ailesi’ne ait Berlin’de 16 şirketin faaliyet gösterdiğini anlatan Muammer Pehlivan, bunların tekstil, inşaat, kozmetik alanlarında yoğunlaştığını belirtti. 


Elektrik ticaretine başladı 

Pehlivan, Almanya’daki gurbetçiler arasında bir ilke imza atarak çok yeni ve farklı bir alanda, elektrik ticareti sektöründe de faaliyete başladıklarını kaydetti. Pehlivan, bu işe nasıl karar verdiklerini ise şöyle anlattı: “Sadece kendimize ait şirketlerde yılda 2.5 milyon kWh elektrik tüketiyorduk. Bu işletmelerin kendilerini kurtarabilmesi için maliyetlerini düşürmemiz gerekiyo rdu. Bir araştırma inceleme yaptık ve yüksek enerji maliyetlerini aşağıya çekebileceğimizi düşündük. kendi ihtiyacımızı karşılamak üzere bir elektrik şirketi kurmaya karar verdik. Tabii bu o kadar kolay olmuyor. Uzun prosedürleri yerine getirmek zorunda zorunda kaldık.” 


Tanıdıklara da ucuz elektrik 


Kendi ihtiyaçlarını Bir süre sonra başkalarına da elektrik satmaya başladıklarını belirten Pehlivan, “Kendimiz için ucuz elektrik tedarik edebiliyorsak başkalarına da satabilirdik. Bu da çevremizdeki bazı Türk işletmecilerin bizden elektrik talep etmeleriyle gündeme geldi. Onlara da vermeye başladık. Herkesin de hoşuna gitti. Ağızdan ağıza yayıldı bu ve müşteri sayımız arttı” dedi. 


En uygun fiyatla bile kârlı


Halen Berlin’de bulunan müşterilere 25.99 eurocent/kWh fiyatla elektrik sattıklarını belirten Muammer Pehlivan’ın verdiği bilgiye göre bu rakam şu anda piyasadaki en uygun fiyat. Bu düşük fiyata rağmen şirketlerinin kâr ettiğini vurgulayan Pehlivan, “Sermayemiz 3 milyon euro. Şu anda 1500’e yakın müşteriye elektrik veriyoruz. Daha çok manav, dönerci, restoran, kafeterya gibi çoğunlukla yılda 35-40 bin kWh’lık elektrik tüketen küçük ve ortak ölçekli işletmeler bunlar” dedi. 


Satışları bir yılda ikiye katlandı 


2013'te 6 milyon kWh’a yakın elektrik sattıkları bilgisini veren Pehlivan, gördükleri ilgi nedeniyle 2014 yılı için tam 12 milyon kWh’lık kapasite satın aldıklarını söyledi. Müşteri tarafı çoğaldıkça borsadan yeni elektrik alabileceklerini de ekleyen Muammer Pehlivan, “Eğer riske girmek istemiyorsak önceden satın alıyoruz. Genellikle serbest müşterilere, işletmelere odaklanıyoruz. Hane halklarına da elektrik veriyoruz, onlara vereceğimiz fiyatlar da uygun tabii ama onların bize fazla bir getirisi yok.” 


Faaliyetlerini hem Berlin eyaleti dışına, hem de Almanya dışına yaymak üzere çalıştıklarını da anlatan Pehlivan, “Yakında Avusturya’da elektrik satışına başlayacağız. Viyana’dan başlayacağız. Daha sonra ülke sathına yayılmayı planlıyoruz. Avusturya’da en çok Türk şu anda Viyana’da. Almanya menşeli bir şirket olarak Avusturya’da lisansımızı aldık. Viyana ofisini kurup faaliyete geçeceğiz” diye konuştu. 

Türkiye’ye de gelecekler


Pehlivan Ailesi, ekmek parası derdiyle çıktıkları Almanya yolculuğunda elde ettikleri başarı sayesinde Türkiye’ye de dönme şansı yakaladı. Ancak bu dönüş fiilen, yaşamak için dönmek değil, iş yapmak üzere Türkiye’ye gelmek şeklinde olacak. Muammer Pelivan, Türkiye’deki gelişmeleri de yakından izlemeye çalıştıklarını, Almanya’daki deneyimlerini ilk fırsatta Türkiye taşımayı hedefl ediklerini açıkladı.


Türkler’e TEK, Almanlar’a P-Power markası ile 


Almanya’nın ilk ve tek yüzde 100 Türk sermayeli elektrik ticareti şirketiyiz. Şirketi 2012 yılı sonlarında kurduk. Şirket hisseleri Pehlivan Ailesi’ne ait. Ben de o ailenin fertlerinden biriyim. Genel Müdürümüz Alman. Ama şirketin hisselerinin yüzde 100’ü Türklere, yani Pehlivan ailesine ait. Ben de kalite kontrolden sorumluyum. Almanlar’a hitap eden bir markamız daha var. O markamız da P-Power. TEK ve P-Power, tek şirket çatısı altında. Hem Almanlar’a hem Türk vatandaşlara hitap ediyoruz. TEK’te faturalar ve yazışmalar Türkçe ve Almanca olarak yapılıyor. Şirketimizin Yönetim Kurulu Başkanı da Kayseri kökenli bir Türk, Murat Demirel...


Telefon işine de girecek


Yakında telekomünikasyon alanında da faaliyet göstereceklerini belirten Pehlivan “Kendi telefon markamız piyasaya çıkacak. İnternet tabanlı telefon hizmetleri sunacağız. Kontratlar imzalandı, hazırlıklarımız sürüyor” dedi.



Dünya


Geri Dön