19 / 05 / 2024

Mücella Yapıcı: Arkeolojik SİT alanına çivi çakılamaz!

Mücella Yapıcı: Arkeolojik SİT alanına çivi çakılamaz!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) hazırladığı 1/5000 ölçekli İstanbul Koruma Amaçlı İmar Planı çok tartışıldı. Mimarlar Odası planın iptali için dava açtı



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) hazırladığı 1/5000 ölçekli İstanbul Koruma Amaçlı İmar Planı çok tartışıldı. Mimarlar Odası planın iptali için dava açtı. İsyan ettiren plan şimdi de Cihangir'i tehdit ediyor. çünkü Cihangir'deki Roma Bahçesi-Sanatkarlar Parkı ve çevresi arkeolojik kalıntılarla dolu. Belediye hazırladığı planlarda burayı yenilenme alam ilan etti. Buna göre SİT alanı olan parka bina yapılacak.

Hizmet binası yapılacak
İBB'nin Koruma Amaçlı İmar Planı'nda, Cihangir'deki Sanatkarlar Parkı girişi olarak kullanılan bölgeye Belediye Sosyal Kültür Tesis alam olarak bina yapımı öngörülüyor. Yine sit alan içerisinde yer alan Defterdar Camii olarak anılan bölgeye de aynı amaçla bina yapımı plana kondu. SİT alam içinde yer alan ve İstanbulluların, tarihi yarımadayı seyretmek için kullandığı bölgeye de Belediye Sosyal ve Turizm Tesisi fonksiyonu yüklenerek bir bina yapılmak isteniyor.

Plan Topbaş'ın masasında
Plan şu anda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın önünde. Topbaş, bu planı onaylarsa Cihangir'in arkeolojik SİT alam olan parkının çevresi binalarla dolacak. Cihangirliler, planın iptali için tüm ilgili birimlere başvurdu. Ancak henüz bir cevap alamadı. Mimarlar Odası Büyükkent şžubesi çevre Denetleme Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı ise bölgede koruma adı altında rant elde edilmek istendiğini söyledi.

'Otel de yapılır bina da'
Yapıcı, 'Arkeolojik SİT alanına çivi çakılamaz. Yapılacak hiçbir şey koruma planına uymuyor. Buraya otel de yapılabilir bina da. Bunlar bu alanlarda rant yaratmak için yapılan dümenler' dedi. Planlarda İstanbul'a zarar verecek başka kararlar olduğunu da vurgulayan Yapıcı, 'Planda Dolmabahçe Meydanı'na bina ile Taksim'e cami yapılması da var' diye konuştu.
Hande Zeyrek/Sözcü


Geri Dön