24 / 05 / 2024

Muğla Aksaz Köyü sakinleri askeri üs mağduru oldu!

Muğla Aksaz Köyü sakinleri askeri üs mağduru oldu!

Muğla'daki deniz üssü nedeniyle köylerini boşaltması istenen köylülerin mağduriyetinin çözümü için formül arayışı sürüyor



Aksaz Deniz Üssü nedeniyle Sultaniye köyünü boşaltmaları istenen köylülerden gelen şikâyet başvuruları üzerine harekete geçen Meclis Dilekçe Komisyonu, alt komisyon kurarak inceleme başlatmış ve köylüleri haklı bulmuştu.

İKİ BAKANLIK SEFERBER
Alt komisyon Başkanı İsmail Aydın Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile görüşerek, sorunun çözülmesini istedi. Sorunun mülkiyet olduğunu belirten Aydın, "İkinci derece güvenlikli bölgelerde tapu işlemlerinde Bakanlar Kurulu'nun yetkisi. Ancak öncesinde valililiğe 'kamu yararı' kararı aldırılmış. Kanuna aykırı bir işlem ama kamulaştırmaya başlamışlar ve işin sonuna gelmişler. Tapulu araziler, toplam arazinin ancak yüzde 10'u kadar. İkinci derece güvenlikli bölgede tapu ya da 2B yapılamıyor" diye konuştu. Sorunun 'geçici güvenli bölge' formülüyle çözülebileceğine işaret eden Aydın, "Kısa süreliğine köyün bulunduğu alan ikinci derece güvenlikli bölgeden çıkarılıp, köylüler tapusunu aldıktan sonra tekrar ikinci derece güvenlikli bölgeye alınabilir" önerisinde bulundu. Köylülerin bu sayede tapuya kavuşturulabileceğini ifade eden Aydın, "Aksaz deniz kenarında, eğer köy kaldırılacaksa emsali bir yere taşınmalı. Dağ başına taşınırsa köylüler razı olmaz" dedi.


EVRİN GÜVENDİK/Sabah


Geri Dön