22 / 12 / 2024

Muğla Bozburun’un kıyı şeridindeki yapılaşma için çözüm önerisi!

Muğla Bozburun’un kıyı şeridindeki yapılaşma için çözüm önerisi!

Muğla’daki Bozburun kasabasının taşıma kapasitesi ile denetlenme konusu için bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda Bozburun’da kıyı şeridindeki yapılaşma için çözüm önerileri sıralandı.



Muğla’nın adını Bozburun Yarımadası’ndan alan Bozburun kasabasında artan insan yükü ve insan kaynaklı kirlilik nedeni ile ortaya çıkan tehlikeler Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ile Bozburun Yat Kulübü tarafından düzenlenen çalıştayda ele alındı. Milliyet Gazetesi’nde yer alan habere göre; Çalıştayda Bozburun’un kıyı şeridindeki yapılaşma için çözüm önerileri sıralandı.

Turizmin gelişmekte olduğu kasaba

Muğla’nın sevilen kasabalarından biri olan Bozburun kasabasında butik tatil için uygunluk ile birlikte geleneksel gulet tekne yapım atölyelerinin yer alması kasabanın tercih edilme oranını artırıyor. Kasaba, denizi, ormanı ve arkeolojik açıdan önemi ile her sene turizm potansiyelini geliştiriyor. Bozburun kasabasında turizmin gelişmesine bağlı olarak artmakta olan insan kaynaklı kirlilik için harekete geçildi.

Muğla Bozburun’un kıyı şeridindeki yapılaşma için çözüm önerisi!

Çalıştay düzenlendi

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı ve Bozburun Yat Kulübü tarafından bir çalıştay düzenlendi. Düzenlenen çalıştaya 21 kurum ve kuruluştan toplam 25 uzman katılım sağladı. Dünyada yat ve deniz turizminin gelişmesinde koronavirüs salgınının etkisinin olduğunu vurgulayan Bozburun Yat Kulübü Başkanı Edhem Dirvana düzenlenen çalıştayda açıklamalarda bulundu. Dirvana’nın konuşmasında şu ifadeler yer aldı:

“Ege Denizi’ne ve Bozburun’a iyi bakarsak deniz mevsimi çok kısa olan Hırvatistan ve İtalya’nın önüne geçeriz. Deniz turizmini 9 ay sürdürebiliyoruz ve dünyanın en güzel kıyılarına sahibiz. Bozburun büyük potansiyel barındırıyor.”

Muğla Bozburun’un kıyı şeridindeki yapılaşma için çözüm önerisi!

Kanalizasyon ve arıtma sistemi planlanması

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk kıyı şeridinin yarısı yapılaşmış olan Bozburun kasabası için tavsiyelerde bulundu. Öztürk, kasaba için kanalizasyon ile arıtma sistemi planlanmasının gerekliliğini vurguladı. TÜDAV Başkanı’nın yaptığı açıklamalarda şu ifadeler yer aldı: “Karasal pis su atıkları azaltılmalı. Turizm tesisleri ve tüm işletmeler kendi arıtma tesisini kurmalı. Bozburun’da yatçılığın ve deniz turizminin gelişmesine paralel olarak yöre halkı, yerel yönetimler ve ilgililer çok yönlü planlama yapmalı. Bozburun bölgesinde teknelerin gittiği yerler belirlenmeli, demirleme yerleri balıkçılık avlanma sahaları göz önünde bulundurularak doğa dostu tonozlama yapılmalı. Sıvı atık alım yerlerinin sayısı artırılmalı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yerel yönetime hibe edeceği iki tekne sıvı ve katı atık alım teknesi olmalı. Bozburun Körfezi’nde uzun süreli konaklayan tekneler izlenmeli. Bozburun’un körfez içindeki çekek bölgeleri açık deniz kıyısına (Tavşan Bükü) taşınmalı. Akdeniz için kilit tür olan deniz çayırları korunmalı, balıkçılık denetlenmelidir. Deniz sektörü işsizliğin azaltılması için önemli bir alandır. ‘Mavi büyüme’ için ekonomik planlamalarla denizden geçim sağlayanların sayısı artırılmalı. Büyük bir doğal sermaye olan denizden sürdürülebilirlik temelinde yararlanılmalıdır. Yerel ve merkezi idarenin iş birliğiyle sorunlar çözülebilir.”

Muğla’da konut fiyatları yüzde 52, kira bedelleri yüzde 63 arttı!


Geri Dön