Kent Haberleri

Muğla Kızkumu Plajı'ndaki kaçak tesis yıkıldı!

Muğla'nın Marmaris ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Kızkumu Plajı ' ndaki tesis, kaçak olduğu gerekçesiyle belediye tarafından yıkıldı.

Aşk efsanesiyle ünlü olan ve her yıl yerli, yabancı bir çok turistin denizin üzerinde yürüyerek prensesi ve fakir balıkçıyı aradığı Orhaniye-Kızkumu plajı, bu sefer kaçak tesis yıkımıyla gündeme geldi. Tesisin bir bölümü, kaçak olduğu gerekçesiyleMarmaris Belediyesi tarafından daha önce yıkılmıştı. Ancak yürütmeyi durdurma kararı ile tesisin yıkımı iptal edilmişti. Mahkeme daha sonra, tesisin kaçak olduğu için yıkılmasına karar verdi.


Restoran ve kafeteryaların 

yer aldığı tesise sabah saatlerinde, Fen İşleri Müdürlüğü'nden 50 kişilikekip ve iş makineleri, güvenliği sağlamak amacıyla da 30 zabıta ile 20 civarında jandarma geldi. Restoran ve kafeteryadaki masa, sandalye ve dolap gibi malzemeler, belediye işçilerinin de yardımıyla dışarı taşındı. Daha sonra personel ve belediye işçileri, ahşap ve çelik konstrüksiyondan yapılmış tesisin çatı kısımlarından yıkıma başladı. İşletme sahibi Celal Ataş, gazetecilere yaptığı açıklamada yıkım kararının haksız olduğunu savundu.


Yıkım çalışmalarını incelemek üzere Orhaniye'ye giden Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, gazetecilere açıklamalarda bulundu. Dursun, "Kızkumu dünyanın gözü önünde olan bir bölge. Bu yüzden korunması ve kollanması gereken bir değer. Herkesin Kızkumu'nasahip çıkması gerekiyor. Turizm açısından çok önemli bir bölge olduğu için belediye olarak hassas davrandık ve kaçak tesisin yıkımını gerçekleştirdik. İşletmeci yasal hakkını kullandı ve yürütmeyi durdurma karar aldı. Ancak mahkeme belediyenin lehine karar verdi” dedi.


"İMAR KARARLARI YEREL YÖNETİMLERE DEVREDİLMELİ”

Kaplan, bölgede imar uygulamaları konusunda yetki karmaşası yaşandığını belirterek şunları söyledi:


"Marmaris bölgesinde imar ve kıyı yönetmeliğinde 7 adat kurum söz sahibi. Bu kadar çok kurumun karar verdiği bir işle ilgili maalesef yerel yönetim etkin olamıyor. Bu nedenle büyükşehir yasasıyla birlikte bu yetkilerin belediyeye devredilmesi gerekiyor. Bize sadece yıkım kararlarıyla ,kaçak yapı cezalarının uygulanması yetkisi veriliyor. Fakat Milli 


Parkların, Tabiat Varlıkları Koruma kurulu ve sit kurulununyetkilerinin tamamen yerel yönetime devredilmesi halinde bu yetki karmaşasınınortadan kalkacağına inanıyorum.Kızkumu gibi değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz."


"BÖLGEDE KAÇAK YAPILARIN SEBEBİ ARAŞTIRILMALI”

Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, bölgede kaçak yapıların fazla olmasının nedeninin araştırılmasına vurgu yaparak şöyle konuştu:


"1990 yılından bu yana koruma altına alınan bir bölgede imar planları hala getirilemedi. Altını çizerek söylüyorum. İmar planı yetkilerinin devredilmesi gerekiyor. Bundan sonra da insanlar barınmak, çocuklarını evlendirmek için eve ihtiyacı var, bunlar gözardı edilmemeli."


Öte yandan, Muğla büyükşehir olmadan önce bölgedeki 3 bine yakın kaçak yapı hakkında İl Özel İdaresi tarafından yıkım kararı olduğu öne sürüldü.



Aydın Ses Gazetesi