Kent Haberleri

Muğla Marmaris Taşlıca Mahallesi'nde kaçak yapılar yıkıldı!

Muğla'nın Marmaris İlçesi, kırsal Taşlıca Mahallesi Asardibi Mevkiindeki doğal SİT alanında olan koydaki kaçak yapılar, belediye ekipleri tarafından yıkıldı.

Daha önce defalarca para cezası kesilip yapılar mühürlenmişti ancak fayda etmemişti Marmaris'e 63 kilometre mesafedeki Taşlıca Mahallesi Asardibi Mevkii'nde karadan ulaşımın olmadığı koyda 3 yıl önce 'Phoenix Beach & Restaurant Bar" hizmete girdi. Önünde bir de iskelesi bulunan ve başta tekneyle gelen turistler olmak üzere günübirlik gelenlere hizmet veren tesise, iddiaya göre karadan da ulaşımın sağlanması için geçen yıl, izinsiz olarak iş makineleriyle yol açmak için çalışma başlatıldı. Bölge, şantiye alanına döndü. 


Ancak tesisin bulunduğu yerin yukarıdan görünmemesi nedeniyle çalışmalar uzunca bir süre faik edilmedi. Açılan yaklaşık 750 metrelik yolun geçen ocak ayında Taşlıca ile Serçe Limanı arasındaki anayola ulaşmasıyla çalışmalar fark edildi. Yapılan inceleme, cennet koyu havadan gören Hazineye ait tepeye iki taş binanın da inşa edildiği, koyun sol bölümündeki kayalıkların da parçalanarak plajın büyütülmeye çalışıldığı tespit edildi. 


Yolun açıldığı ve inşaat çalışmalarının yapıldığı yolun tarihi kalıntıların bulunduğu l'inci derece doğal SİT alanı olması Marmaris Müze Müdürlüğü yetkililerini harekete geçirdi. Müze yetkilileri, geçen 29 Ocak'ta bölgede inceleme yaptı. Ertesi gün ise Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu çalışmaları durdurup, soruşturma başlattı. Ancak, bir süre sonra çalışmalara tekrar başlandı. 


Para cezası ve mühür de fayda etmedi 

Çalışmaların devam etmesi üzerine bu kez Marmaris Belediye Encümeni geçen 2 Şubat'ta İmar Kanununun 42'nci maddesi gereğince yapı tatil zaptı düzenledi. Söz konusu tesisin yetkilileri yasal süre içinde tatil zaptına itirazda bulunmadığı gibi çalışmalara da devam edince, yeni yapılan inşaatların ruhsatı bulunmadığı gerekçesiyle 10 gün sonra iki ayn işlemle toplam 38 bin 497 lira ceza kesilip, tüm tesis ve çalışmalar mühürlendi. Ancak, tesis yetkilileri çalışmalarına devam edince, Marmaris Belediyesi Fen İşleri müdürlüğü tarafından 17 bin 903 liralık yeni bir ceza daha kesildi. Aynca yapılar ile iskeleye yıkım karan çıkartıldı. 


Yıkım gerçekleşti 

Marmaris Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri iki kepçeyle ve yıkım ekibiyle bölgeye geldi. Yola yıkımı engellemek için bırakılan bir otomobil, anahtarına güçlükle ulaşılıp, çektirildikten sonra yıkıma başlandı. Jandarma ve belediye zabıta ekiplerinin geniş güvenlik önlemleri altında, bölgedeki kaçak olan iskele, iki betonerme bina, üç depo yıkıldı, foseptik çukuru da kullanılmaz hale getirildi. 


Ayın koyda 3 yıldan beri hizmet veren restoranın kaçak olduğu tespit edilen iskelesi de yıkıldı. 

Yıkımın yapıldığı alandaki şantiyede bekçilik yapan Abidin Kılınç, "Söyleselerdi, iskeleyi biz kendimiz sökerdik. Denizi leş gibi yaptılar. Balıklara yazık. Koyu çöplüğe çevirdiler. Gelsin kendileri temizlesinler. Tekneyle gelen yabancı turistlere bu durumu nasıl anlatacağız" dedi. 

'Kafasına göre yapılaşmaya gitmiş' 

Yıkımı izleyen Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan ise şunları söyledi: Yapılaşmaya müsait olmayan, yerleşik alandan 8 kilometre uzaklıkta, konulması gereken özel ve güzel bir koy. Vatandaş burada 900 metreye yakın arazi almış. Sonrasında hiçbir resmi kurumdan izin almadan kendi kafasına göre Hazineye ait arazüer üzerinde de yapılaşmaya gitmiş. Bu nedenle belediye olarak çeşitli kereler cezalar kestik. İki kere mühürledik ama mühür fekki yaptılar.Bugün bile kepçeler çalışıyordu. Yıkımı gerçekleştirdik. 

'26 yıldır imar planı yapılmadı' 

Dursun Kaplan, bölgenin 1990 yılından günümüze kadar konuna altında olduğuna dikkati çekip, şöyle devam etti: Bu tür alanlarda imar planı yapma yetkisi de tamamıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne ait. Yaklaşık 26 yıldır buraların imar planı yapılamadı. Yasa gereği bir yer koruma altına alınmışsa en az 6 ay içinde geçici yapılaşma koşullan hazırlanarak bir yıl içinde İmar Plana'nın getirilmesi gerekir. Marmarisli milletvekillerinden ricam bu konuya el atmaları. Büyükşehir Yasasıyla birlikte Bozburun Yarımadası'nda kucağımızda patlamak üzere olan bombayı bulduk. Buralara zamanında müdahale edilmediğinden sıkıntı belediyemize kaldı. Belediyelere iki görev verilmiş. Kaçak yapıyı tespit et ve yık. İmar planı yapma yetkisi bizde değil. Bölgeyle ilgili tasarruf yapma yetkimiz yok. Hükümetten rica ediyorum ya buranın imar planlanlarını yapın ya da yetkiyi Marmaris Belediyesine verin, biz yapalım. Bizim görevimiz halkla karşı karşıya gelmek değil onlara yardımcı olmaktır. 



Haber Expres



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


MARMARİS'E 63 kilometre mesafedeki Taşlıca Mahallesi Asardibi Mevkisi'nde karadan ulaşımın olmadığı koyda 3 yıl önce 'Phoenix Beach; Restaurant Bar' hizmete girdi. Günübirlik gelenlere hizmet veren tesise, iddiaya göre karadan da ulaşımın sağlanması için geçen yıl, izinsiz olarak iş makineleriyle yol açmak için çalışma başlatıldı. Bölge, şantiye alanına döndü. Cennet koyu havadan gören Hazine'ye ait tepeye iki taş binanın da inşa edildiği, koyun sol bölümündeki kayalıkların da parçalanarak plajın büyütülmeye çalışıldığı tespit edildi. Marmaris Belediyesi ekipleri iki kepçeyle ve yıkım ekibiyle bölgeye geldi. Yola yıkımı engellemek için bırakılan bir otomobil, anahtarına güçlükle ulaşılıp, sonra yıkım gerçekleştirildi. 


Vatan




Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Marmaris Asardibi'nde karadan ulaşımın sağlamak için SİT alanında yol açtılar. Üstelik olmadığı koy 3 yıl önce turizme açıldı. Koyda iskele ve iki bina yaptılar. Uyanlara da, Phoenix' adıyla plaj, lokanta ve bar işletenler, aldırmadılar. Sonunda belediye kaçak yapıları sadece tekneyle günübirlik gelen turistleri yıktı.




Posta