Kent Haberleri

Muğla'da 100 yıllık ev mimarlık kütüphanesi oldu!

Dünya Mimarlık Birliği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Suha Özkan, mandalina bahçeli 100 yıllık evi, aslına zarar vermeden restore ederek, 'Mimarlık Kitaplığı'nı kurdu.

Dünya Mimarlık Birliği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Suha Özkan, mandalina bahçeli 100 yıllık evi, aslına zarar vermeden restore ederek, 'Mimarlık Kitaplığı'nı kurdu. Mimar eşi Yasemin Aysan ile birlikte 48 yıllık meslek hayatları boyunca biriktirdikleri evrak, belge, proje arşivini derleyen Prof. Dr. Özkan, mimarlar, mimarlık bölümü öğrencileri ile meraklıların kullanımına sundu. Dünya Mimarlık Birliği Kurucu Başkanı olan, ODTÜ'de öğretim üyeliği görevinin ardından emekli olduktan sonra Bodrum'a yerleşen Prof. Dr. Suha Özkan, Bodrum Çarşı Mahallesindeki mandalina bahçeli 100 yıllık bir evi satın aldı. Evin doğal dokusunu bozmadan restore eden Prof. Dr. Özkan, mimar eşi Yasemin Aysan ile birlikte 48 yıllık mesleki hayatları boyunca biriktirdikleri binlerce kitap, evrak, belge ve proje arşivini derleyerek Bodrum Mimarlık Kitaplığında meraklıların kullanımına sundu. Tepecik Mahallesi 1203 Sokak Numara 19/3'te kurulan kitaplığın açılışına çok sayıda mimar ve çeşitli mesleklerden davetli katıldı. Prof. Dr. Suha Özkan ve eşi Yasemin Aysan, davetÖzkan, "Mandalina bahçeli 100 yıllık ev. Alt katı ahır, üst katı konut olarak kullanılmış, birinci katından girilen bir yapıydı. Hiçbir özgün parçasına dokunmadan, restore ettik. Raflar ekleyerek, kitaplığa dönüştürdük. 

Alt katta iki büyük mekanımız var. Biri toplantı salonu ve diğeri büro olarak kullanılacak. Üst katta da dört odamız var. Bunların her biri temalar üzerine düzenlendi. Birini Bodrum'a ayırmayı düşünüyoruz. Bodrum'a ve mahallelerine ait mimari verilerin ve düzenlemelerin yer alacağı bir bölüm olacak. Biri süreli yayınlar, diğeri de mimarlık tarihi ve sanat yapıları yer aldı. Diğer odada şimdilik daha eğilemediğimiz belgeler yığılmış vaziyette. Gelecek 5-6 ay içerisinde onları da toparlayacağız. Genellikle mimarlık öğrencileri, mimarlar ve meslek adamlarına yönelik ama sanat ve diğer konularda kitaplarımız da var. Meraklısı her zaman gelebilir. Her zaman herkese açık" dedi. 


15 BİN KİTAP VE 20 BİN BELGE 

Koleksiyonları hakkında bilgi veren Özkan, "Koleksiyonumuzdaki kitapların tamamı 15 bin. 

Buraya sadece 10 bin kitabı yerleştirdik. 20 bin kadar da belge var. Mimarlık belgesi, çizimler, gravürler, eski yapıtlar mevcut. Bunların içerisinde mimar Vedat Tekin koleksiyonunun tamamı var. 1974 yılında Turgutreis'te yaptığımız bir araştırmanın tüm belgeleri de bu kitaplıkta bulunabilir" dedi. 


KİTAP VE EVRAK BAĞIŞINA AÇIK 

Mesleki alanda kitap bağışı yapmak isteyenlere açık olduklarını belirten Özkan, inceleme ve değerlendirmelerin ardından bağış yapılan kitapları da düzenleyerek kullanıma sunabileceklerini söyledi. 

Kütüphaneye gezen Mimar Emre Arolat, "Bu coğrafyada kimsenin düşünemeyeceğini yine Süha Özkan düşündü. Aslında çok büyük bir birikim var içeride. Bu birikim değer verenler için müthiş kullanışlı. Buranın mimarlık, tasarım ve kültür adına bir merkez haline gelmesi gerekir. İnsanların Bodrum'da sadece eğlenmek için değil, bu alanda da beslenmeleri için çok önemli bir yer. Bunu çok cesurca ve müstesna bir hamle olarak görüyorum" dedi. 


Muğla Menteşe Gazetesi