Muğla'da leylekler için yapay konaklama alanları yapıldı
Muğla Ortaca'da göç eden leyleklerin uğrak yeri olan bahçeye gelen leylekler için yapay konaklama alanları yapıldı
Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Okçular köyü yolu üzerinde, göç eden leyleklerin uğrak yeri olan bahçeye gelen leylekler için yapay konaklama alanları yapıldı.
Ortaca-Dalyan yolundaki "Leylek Bahçesi"nin işletmecisi Ahmet Akgün, yazın başlangıcı ile birlikte bölgeye gelen leylekler için özel hazırlanmış yapay yuvalar ve barınaklar hazırladıklarını belirterek, "Leylekler bozulmamış doğayı ve sulak alanları tercih ediyor. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler leylekleri elleriyle besleme ve yakından görme imkanı buluyorlar" dedi.
Bölgeye her yıl 100–150 civarında leylek geldiğine işaret eden Akgün, "Bu bölge 'Leylek Bahçesi' olarak anılmaya başladı. Burada leylekler tarafından ağaçlara yapılan doğal yuvaların yanı sıra kendi imkanlarımızla direkler dikerek yuva yapılması için imkan oluşturduk. Bunların her yıl bakımlarını yaparak yıprananları yeniliyoruz. Bölgeye gelen leylekler belirli bir zaman sonra insanlara alışıyor ve gelen misafirlerimiz onları elleriyle besleyerek yakından görme imkanı buluyor" diye konuştu.
-YARALI VE HASTA LEYLEKLER TEDAVİ EDİLİYOR-
Havaların ısınması ile birlikte Okçular köyüne gelmeye başlayan leyleklerin Eylül ayının ortalarına doğru göç hazırlıklarına başladığını ifade eden Akgün "Leylekler burada yaklaşık 5 ay geçiriyorlar ve sonra dönüş hazırlıkları başlıyor. Uçamayan, hasta ve yaralı leylekler ise göç yolculuğuna çıkamıyor. Onları burada misafir ediyoruz. Her türlü tedavileri yapıldıktan sonra bir sonraki dönemde onlar da buradan ayrılıyorlar. Şimdiye kadar onlarca leylek tedavi edildi" dedi.
Özellikle Ortaca, Dalaman, Köyceğiz ve Dalyan bölgesinin leyleklere ev sahipliği yaptığını söyleyen Akgün, "leylekler için büyük tehlike oluşturan ve yuva yapmalarına engel olan anten, elektrik telleri ve beton binalar bölgemizde diğer bölgelere nazaran daha az. Bozulmamış doğa, leyleklerin tercih sebebi.
Leyleklerin yuvalarını yapabilecekleri yüksek ağaçları ve yapay yuvaları çoğaltır, beslenme ve yaşam alanları olan sulak alanları artırırsak, buradaki leylek sayısını da artırırız" diye konuştu.
AA