Muğla'da yapılmak istenen termik santrale karşı 16 bin imza toplandı!
Muğla Karacahisar'da yapılması planlanan dördüncü termik santrale karşı Milas Belediyesi, Tema, Greenpace, TÜRÇEK, Maviyok Girişimi ve daha birçok platformun başlattığı imza kampanyası 16 bin imzaya ulaştı...
Muğla'da dördüncü termik santral Karacahisar'a yapılmak isteniyor. Yapılması planlanan santrale karşı çıkan Karacahisar Gönüllüleri, Milas Belediyesi, Greenpeace, TEMA, TÜRÇEK, Maviyok Girişimi, Doğa Derneği, Bodrum Kent Konseyi ve Bodrum Denizciler Derneği'nin oluşturduğu Karacahisar Platformu'nun başlattığı kampanya, 16 bin imzaya ulaştı.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da termik santrale karşı başlatılan mücadeleye destek verdiğini açıkladı.
Muğla'da mevcut üç termik santralin toplam beş adet bacası bulunuyor. Karacahisar Platformu üyesi Doç. Dr. Haluk Akbatur'un verdiği bilgiye göre kurulması planlanan santralin de üç bacası bulunacak. Termik santralin bir bacasından 2 milyon motorlu taşıtın çıkardığı miktarda egzoz gazı havaya salınıyor.
Karacahisar Gönüllüleri'nden, TEMA Vakfı Bodrum Gönüllüsü Haluk Ortaç; "Bütün dünya yeni enerji kaynakları peşindeyken; mevcut 18 santralin doğa ve insan üzerine yaptığı onarılmaz tahribatlar ortadayken ve Türkiye'nin başta güneş ve rüzgar gibi önemli enerji kaynaklarına sahipken, varolan bu alternatiflerin en sorunlusu olan kömüre dayalı termik santrallere yönelmesi düşündürücüdür" dedi.
SANTRAL SU HAVZASINI YOK EDECEK
Açılması düşünülen kömür ocağı ve termik santral, su havzasının içinde yer alacak. Söz konusu havza Bodrum Yarımadası'na yıllık 5,2 milyon ton, Güllük'e 3 milyon ton, Havalimam'na 2 milyon ton ve Çamköy Sulama Sistemi'ne de 2 milyon ton olmak üzere, toplamda 12 milyon ton su taşıyor. Yarımadada başka yeraltı suyu kaynağı bulunmadığı için, bu havza bölge için alternatifsiz.
BELEDİYE BAŞKANLARI DA KARŞI
Karacahisar'a yapılması planlanan termik santralle ilgili olarak, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Milas Belediye Başkanı Muhammed Tokat, Çamköy Muhtarı Saffet Keskin ve Karacahisar Platformu üyeleriyle birlikte bir açıklama yaptı. Kocadon, bölgede alternatif turizmle ilgili planlar yapılırken termik santral yapımının gündeme geldiğini belirterek, ileride yaşanabilecek su sorunlarına da dikkat çekti. Su havzalarının kirletilmesi konusunda duyarlı olduklarım vurgulayan Kocadon bu terminallerin sadece suya değil, etrafındaki birçok doğal güzelliğe de zarar vereceğini vurguladı. Kocadon, Uyku Vadisi ve Gülliik'ü de tehdit eden termik santral projesinin durdurulması için bundan sonr a birlikte hareket edeceklerini kaydetti.
soLMuğla
Sol Gazetesi