Muğla'da yazlık konut piyasası yükselişte!
EVA Gayrimenkul Değerleme, Muğla'da yazlık konutların çevre verileri ve gelişimlerini inceleyerek yazlık konut değerlerini ve beldelerdeki fırsatları ortaya koyuyor.
EVA Gayrimenkul Değerleme, Muğla'da yazlık konutların çevre verileri ve gelişimlerini inceleyerek yazlık konut değerlerini ve beldelerdeki fırsatları ortaya koyuyor. Araştırma kapsamında Bodrum, Fethiye ve Marmaris ikincil konut pazarında yaşanan yeni gelişmeler gözler önüne seriliyor.
Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme'nin Muğla genelinde gerçekleştirdiği yazlık konut piyasası araştırması, önde gelen turizm merkezlerinde ikincil konutların çevre verileri ve gelişimlerini analiz ederek yazlık ev piyasası fırsatları ve değerlerini açığa çıkarıyor.
Bodrum'da fiyatlar astronomik düzeyde
Tatil ve yazlık denilince akla ilk gelen yerlerden Bodrum, turizm beldesi olma imajından sıyrılıyor. Yaz sezonunda iki, bir diğer tahmine göre üç milyona yaklaşan nüfusa ulaşan Bodrum, Türkiye'nin birçok büyükşehir belediyesinden daha büyük nüfusa sahip olmasıyla önemli fırsatları barındırıyor. EVA Gayrimenkul Değerleme İzmir Bölge Müdürü Filiz Akkaya, Mandarin, Swiss ve Jumeriah gibi dünyaca ünlü otel markalarına ev sahipliği yapacak olan Bodrum’un yakın zamanda dünya turizminde payını artıracağını belirtiyor.
Birçok eşsiz koyu bulunan Bodrum'da oldukça lüks özelliklere sahip oteller bulunuyor ve otellerin çevresinde rezidanslar yükseliyor. Akkaya, katma değeri yüksek prestijli projelerdeki konut fiyatlarının 10.000 TL/m2'den başladığını ve 30.000 TL/m2’ye kadar yükseldiğini ifade ediyor. Denize sıfır konumdaki projeler dışında daha içeride yer alan, marina veya deniz manzaralı, yüksek standartta inşaat kalitesine sahip gayrimenkul projelerinde ise birim fiyatlar 5.000 TL/m2’ye kadar düşüyor.
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Yazıcı ise “Bodrum dönemsel açıdan bakıldığında Türkiye’nin birçok metropolinden daha fazla ekonomi yaratan bir ilçe. Aslında uzun dönemde şehir olması gereken bir yerden bahsediyoruz" diyor. Yazıcı, "Son yıllarda sadece yaz değil kışın da nüfusunun arttığını altını çiziyor. Bu açılardan bakıldığında farklı segmentte projelerin artmasına şaşırmamak gerekli“ diye ekliyor.
Bodrum'daki gelişimle ilgili olarak Yazıcı şu değerlendirmeyi yapıyor: "Bodrum birçok yönden avantajlı bir yarımada. İklimi, coğrafyası ve doğal güzellikleri var. Tarihi bir önemi ve güzel bir yapılaşması söz konusu. Havalimanının mevcudiyeti, uluslararası yolcu gemilerinin erişebilirliği olan bir coğrafya. Risk olarak altyapısının nüfusunun gelişimine paralel ilerleyemediğini, imar düzenlemesinin de gelişimin hızına yetişemediğini söyleyebiliriz. Şehrin doğal coğrafyasını ve çekiciliğini bozmadan büyümeye ve yenilenmeye ihtiyacı var. Örneğin mevcut yollar yazın yoğun aylarda nüfusu taşımıyor. Altyapı sorunu var ve fiyatlar büyük şehirlerle yarışıyor. Ancak hemen yanı başındaki Yunan adaları ciddi rekabet yaratıyor ve gerek konaklama gerekse diğer imkanlar bakımından Bodrum’dan daha ucuz. Bu da şehir için bir risk yaratıyor."
Fethiye ve Marmaris'te yerel firmalar önde
Akkaya, Fethiye ve Marmaris Bölgesinde mavi ve yeşilin tüm tonlarını barından koyların mavi yolculuğu seven turistleri cezbetmeye devam ettiğini söylüyor. Bu yıl mavi yolculuk yapan turist sayısının 100.000'i aşması bekleniyor. Fethiye ise bu potansiyeli oldukça artıracak ve kent içi ticari hareketliliği canlandıracak önemli bir projenin eşiğinde bulunuyor.
Bölgede Kruvaziyer Limanı yapılması için fizibilite çalışmalarının devam ettiğini belirten Akkaya, bölgede limanın şehir merkezine yakın konumda yapılmasının ağılıklı olarak göz önünde bulundurulduğunu kaydediyor. Akkaya, Fethiye ve Marmaris ilçelerinin bulunduğu bölgede halihazırda konutların yerel firmalarca yapıldığını, fiyatların yüksek standartlara sahip konutlar için 3.500 TL/m2 ila 5.500 TL/m2 arasında olduğunu kaydediyor.
EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Yazıcı ise söz konusu beldelerdeki gelişim hakkında şunları söylüyor: "Yazlık bölgeler her geçen gün ilgi çekiciliklerini artırıyor, bunun sonucu olarak yatırımlar da artıyor. Buna paralel olarak üçüncü havalimanının açılmasının önümüzdeki etkilerinin özellikle yazlık bölgelere hareket getireceğini düşünüyorum. Şu anda Atatürk Havalimanında yer olmadığından Dubai'yi ana liman olarak kullanan birçok Uzakdoğulu havayolu şirketi yeni havalimanının açılmasıyla doğrudan İstanbul’a inebilecek. Bu uçuşlar tek aktarma ile Türkiye sahillerini Asya ve Ortadoğu'ya bağlayacak. Ancak Türkiye’de ulaşım açısından havalimanına uzak olan tatil şehirlerinin, havalimanı şehre yakın olanlara göre daha yavaş gelişmeye mahkum olduğunu söyleyebilirim."