Kent Haberleri

Muğla'daki 150 yıllık tarihi bina Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne devredildi!

Restorasyon çalışması tamamlanan Muğla Sekibaşı Mahallesi Hamamönü Sokak 'ta yer alan 150 yıllık tarihi yapı restorasyonu tamamlanarak protokol ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 'ne devredildi.


 Restorasyon çalışması tamamlanan Sekibaşı Mahallesi Hamamönü Sokak'ta bulunan 150 yıllık tarihi yapı restorasyonu tamamlanarak protokol ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne devredildi. Tarihi bina, Prof.  Dr. Güner Gürsel, Serpil Erbaş ve Sevinç Günizi kardeşler tarafından ilk olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne devredilmişti. Üniversitenin ödenek yetersizliği nedeniyle restorasyon çalışmalarına başlayamamış, bunun üzerine bina İl Özel İdare Müdürlüğü'ne devredilmişti. 2008 yılında başlayan serüvenin sonunda tarihi bina Muğla Valiliği İJ Özel İdare Müdürlüğü tarafından restore edilerek Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne 'Sanat Evi' olarak kullanılmak üzere protokolle devredildi. Muğla'nın ilk kiremitli ve çift cumbalı evinin Muğla Valiliğinden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'ne devri için gerçekleştirilen protokol törenine Muğla valisi Mustafa Hakan Güvençer, Vali Yardımcısı Salih Gürhan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör vekili Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, Varisler adına Sevinç Günizi, İl Özel İdare Genel sekreteri Veli Çelik, Üniversite öğretim görevlileri, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Protokol töreninde konuşan Varisler adına konuşan Sevinç Günizi, anne ve babasının 'Geçmişleri olmayan insanların, gelecekleri olmaz' düşüncesiyle kendilerine bıraktığı vasiyeti yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Güzini, "Bağlamacılar Evi olarak da bilinen ve Muğlamızın tarihi dokusunda önemli bir yer tutan bu ev, Muğlalı Rum ustalar tarafından yapılmış olup, ilk kiremit çatılı ve çift cumbalı ev olma özelliği taşıyor. 

150 yıllık bir ev bugün burada yeniden hayat buluyor. 2008 yılından günümüze kadar devam eden bir sürecin sonunda bugün 'Yaşamla Yeniden Buluşma'nın mutluluğunu yaşıyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Aile büyüklerimizin emanetleri artık emin ellerde" dedi. İl Özel İdare Genel Sekreter Vekili Veli Çelik, tarihi binanın Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından kültürel etkinlikler için kullanılacağını ve yaklaşık 600 bin TL'ye malolduğunu açıkladı. Evin restorasyonunu yapan Mimar Meral Oğuz ise. 2008 yılında başlayan restorasyon sürecinin tamamlandığını, bağışçıların Muğla tarihinin geleceği açısından çok önemli bir iş gerçekleştirdiklerini söyledi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Vekili Prof Dr. Yusuf Ziya Erdil, tarihi binanın 'Sanat Evi' olarak hizmet vereceğini söyledi. Konuşmaların ardından tarOhi binanın devir protokolü Vali Mustafa Hakan Güvençer ile Rektör vekili Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil arasında imzalandı.  Protokol üyeleri 600 bin TL harcanarak restore edilen tarihi binanın odaların gezdi.


Yeni Devir