27 / 04 / 2024

Muğla'daki Atatürk Köprüsü bakıma alınacak!

Muğla'daki Atatürk Köprüsü bakıma alınacak!

Muğla'nın Dalaman ilçesindeki tarihi Atatürk Köprüsü'nün bakımı için proje çalışması başlatıldığı bildirildi



Atatürk'ün emri ve Başbakan İsmet İnönü'nün talimatıyla 75 yıl önce yaptırılan, o dönemde Muğla-Antalya arasındaki kara yolu ulaşımını sağlayan Atatürk Köprüsü, yıpranmış durumda bulunuyor.

Bazı kişilerce tahrip edilen ve duvarlarına yazılar yazılan köprünün, üzerindeki asfalt, kum birikintileri ve mazgalların temizlenmesi, ayrıca ağır tonajlı araçların geçişinin yasaklanması gerektiği belirtildi.

Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz, Karayolları Antalya Bölge Müdürlüğünün Atatürk Köprüsü'nün korunması ve bakımı için proje çalışması başlattığını ve çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Deniz, köprünün çeşitli yerlerine yazılan yazıların ise temizleneceğini kaydetti.

Dalaman'a ilk kez geldiğini belirten 46 yaşındaki Hayrullah Korkut ise "Arkadaşlarımın tavsiyesi üzerine Atatürk'ün yaptırdığı köprüyü görmeye geldim. Ancak gördüklerim karşısında çok üzüldüm. Köprünün birçok yeri yıpranmış ve bakımsız. Üstelik kolonlarına yazılar yazarak kara tahtaya çevirmişler. Tarihimize biz sahip çıkmazsak kimse sahip çıkmaz. Bu gibi eserlere sahip çıkmalıyız" diye konuştu.

Atatürk Köprüsü, 170 işçi tarafından Fransız mimarisine uygun olarak 1 yılda tamamlandı. Bombeli kemer şeklinde, 4 metre genişliğinde ve 3 ayak üzerinde 14 metre yüksekliğindeki köprünün uzunluğu ise 85 metre.
AA


Geri Dön