Kent Haberleri

Muğla'daki sit alanları meclis gündeminde!

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Muğla'da 2015 yılında SİT alanlarında yürütülen proje hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın cevaplandırması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Muğla'da 2015 yılında SİT alanlarında yürütülen "Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma" projesi hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın cevaplandırması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. 


Akın Üstündağ önergesinde, "Bakanlığınız Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün 2015 Ocak ayında başlattığını ilan ettiği Türkiye'deki 'Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma' projesi kapsamında, Türkiye'deki bin 273 kayıtlı doğal SİT alanının yeniden belirlenmesi projesi kapsamında yapılan çalışmalarda aslında bu sayının 2 bin 134 tane olduğu ve bu SİT bölgelerine ilişkin olarak da 49 bin 110 muhatabının olduğu daha önce açıklanmıştı. Bu projenin Muğla il sınırları içerisindeki SİT alanlarına yönelik olarak da 'Muğla Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma' projesinin yürütülmekte olduğu aynı açıklama içerisinde yer almaktadır." değerlendirmesinde bulundu. Üstündağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın cevaplandırması istemiyle şu soruları yönetti: "Türkiye'nin en fazla doğal sit alanının bulunduğu Muğla'da, Bakanlığınız yetkilileri tarafından açıklanan 'Muğla Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma' projesini gerçekleştiren gurubun yapmış olduğu çalışmalarda gelinen aşama nedir? Halen Muğla'da SİT alanlarında olup, TOKİ veya diğer yatırımcılar tarafından projelendirilmiş olan ve uygulama aşamasına gelen projeler hakkında tarafınıza iletilmiş bir talep bulunmakta mıdır? Bu projeler açıklanan 'Muğla Doğal SİT Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma' projesi ile çelişki oluşturduğu takdirde uygulamanız ne yönde olacaktır? Bir yıl içindeki 4 farklı dönemde gözlemlerin yapılacağı belirtilen proje ile hazırlanacak raporlarda, bir yerin kesin korunması gerekiyorsa da o bölgede yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini giderici ne gibi tedbirler alacaksınız? Bu proje sonucunda açıklanan raporlarda korunması gereken alan niteliği taşıdığın tespit edilen alanlarda yaşayan vatandaşlarımızı, bulundukları yerlerinden ve topraklarından zorunlu iskâna tabi tutacak bir uygulama mı yapılacaktır?" Muğla halkının sıkıntıya sokulurken, birilerinin arkeolojik veya doğal SİT alanlarında bile hiç zorlanmadan yapılaşma izinleri verilerek ihya edildiğini ileri süren Üstündağ, "Bu durum bizi üzmektedir. Halkımız köyünde evlenecek oğluna bir ev yapamazken bazılarının gözümüze sokar gibi kocaman tesisleri yanan orman alanlarına, orman alanlarına, en güzel koylara yapmaları, güzelim doğamıza maden veya taş ocağı açmaları bizleri üzmektedir. Bu işin bir dengesi adaleti yok mudur? Bu hususları sayın bakandan öğrenmek isterim." diye ifade etti. 




Muğla Gazete Yakamoz