İhale

Muğla'daki tarihi mekanların maketleri yapılıyor

Küçük Kent Muğla projesi kapsamında hazırlanan tarihi mekanların maketleri tarihi hamamda sergilenecek

Muğla Gençlik Merkezince yürütülen "Küçük Kent Muğla" projesi kapsamında hazırlanan tarihi mekanların
maketleri, restoresi tamamlandıktan sonra 500 yıllık tarihi hamamda sergilenecek.

Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, AA muhabirine, Gençlik Merkeziyle ortaklaşa yürütülen projenin sadece binaların maketinin yapılması olarak görülmemesi gerektiğini, gençlerin yaşadıkları kenti anlamaları, geçmişini ve değerlerini özümseyebilmeleri için projenin çok önemli olduğunu söyledi.

Proje ortağı olarak yapılan maketlerin sergilenmesi için destekte bulunacaklarını belirten Gürün, "Maketleri ilk olarak Atatürk Kültür Merkezi'nde sergileyeceğiz. Daha sonra maketleri, Belediye tarafından restorasyon çalışmaları devam eden 500 yıllık tarihi hamamdaki çalışmalar bitince burada sergileyeceğiz" dedi.

Bir süre önce kentteki tarihi evlerin bir bölümünü restore ederek turizmin hizmetine kazandırdıklarını hatırlatan Gürün, "Şimdi 500 yıllık tarihi geçmişi olan hamamı restore ettirerek kültür merkezi haline getireceğiz. Tarihi
evlerin maketlerini de burada sergileyerek gelen ziyaretçilere kentimizi daha iyi tanıtacağız" diye konuştu.

-PROJE KOORDİNATÖRÜ-
Proje Koordinatörü Muğla Üniversitesi öğrencisi Yusuf Cem Albayrak ise projenin kültür ve turizm varlıkları aracılığıyla, farklı gençlik gruplarının bir araya gelmesi ve sosyal uyumun desteklenmesi amacıyla hazırlandığını söyledi.

Albayrak, "Amacımız gençlerin Muğla'ya ait kültürel mirası sahiplenmesini sağlamak ve onlara mesleki beceri kazandırmak. Projenin amaçları arasında, gençler arasında hoşgörü ve diyaloğu artırarak ortak iş yapma bilincini geliştirmek de yer alıyor" dedi.

Proje kapsamında Muğla Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi öğrencileri ile çeşitli teknik liselerde öğrenim gören gençlerin bir araya gelip kente ait önemli yapıları ve tarihlerini incelediğini ifade eden Albayrak, şunları kaydetti:

"Araştırma gezileri sonunda maketler hazırlanmaya başladı. Maketler daha sonra sürekli bir sergi salonuna taşınacak. Projede yaklaşık 45 öğrenci görev alıyor. Yaklaşık 20 öğrenci maketleri hazırlarken 25'i de şehrin tarihi mekanları ve önemli simalarının yağlı boya tablolarını hazırlıyor. Çalışmalar koordineli şekilde yürütülüyor. Muğla'nın, sadece deniz, güneş ve kumdan ibaret olmadığını göstermeyi hedefliyoruz."

Projede görev alan gençler ise bu çalışmanın, günlük yaşamlarına olumlu etkileri bulunduğunu belirterek, "Proje sayesinde yaşadığımız kentin tarihi ve kültürel değerlerini yakından tanıma fırsatı bulduk. Proje kapsamında yaptığımız maket çalışması bize öz güven kazandırdı, gençler arasında ise dayanışma ve dostluk gelişti" dedi.
AA