İnşaat Malzemeleri

Muğla'dan 37 ülkeye mermer ihraç ediliyor!

Türkiye üretiminin yüzde 20'sinin gerçekleştirildiği Muğla'dan 37 ülkeye mermer ihraç ediliyor. Dünyanın en zengin doğal taş oluşumlarının bulunduğu Alp kuşağında yer alan Türkiye, çok çeşitli ve büyük miktarda mermer rezervine sahip...

Türkiye üretiminin yüzde 20'sinin gerçekleştirildiği Muğla'dan 37 ülkeye mermer ihraç ediliyor.


Muğla Mermerciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Koçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mermerciliğin Muğla'da turizmden sonra en önemli sektör olduğunu söyledi.


Mermer ve doğaltaşın ülke ekonomisine en fazla katkı sağlayan sektörler arasında yer aldığını vurgulayan Koçar, 2013 yılında Muğla'dan 280 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.


Türkiye mermer üretiminin yüzde 20'sinin Muğla'dan gerçekleştirildiğine işaret eden Koçar, "Muğla genelindeki mermer ocakları ve 100'e yakın fabrikada yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor. Taşıma, bakım, sanayi, malzeme ve işçilik alanlarıyla yaklaşık 60 bin kişi sektörden geçimini sağlıyor. Bunların büyük bölümü Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerinde bulunuyor" dedi.


"2023 HEDEFLERİMİZ VAR"


Koçar, Türkiye'de mermercilik sektörünün Muğla, Afyon, Denizli ve Antalya ile Marmara bölgesinde yoğunlaştığını vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Sektörün geçen yılki ihracatı 2 milyar dolar civarında. Bunun 1 milyar doları Çin'e yapılıyor. Yani doğaltaş ihracatının yüzde 50'si Çin'e gidiyor. Çin bizim için büyük bir pazar. Çin'den getirdiğimiz taşlar var ama aynı zamanda biz de mermer satıyoruz.


Bizim 2023 hedeflerimiz var. 2 milyar dolar olan ihracatımızı Cumhuriyetimizin 100. yılında, 2023'te 8 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz."


37 ÜLKEYE İHRACAT


"Muğla Beyazı" başta olmak üzere "Milas Leylak", "Milas Sedef", "Milas Limon" taşlarının kentin mermercilik anlamında marka taşları olduğuna dikkati çeken Koçar, bunların dünya çapında marka haline geldiğini söyledi.


Muğla'dan 37 ülkeye mermer ihraç ettiklerini bildiren Koçar, şöyle konuştu:


"2 yıl önce 22 ülkeye ihracat yapıyorduk. Bugün ihracat yaptığımız ülke sayısını 37'ye çıkarttık. Mermer ihraç edilen ülkelerin başında 2008 yılından önce Avrupa ülkeleri geliyordu. Avrupa'daki ekonomik kriz nedeniyle son yıllarda Ortadoğu ve Afrika ülkelerine ihracatta artış yaşanıyor. Çin başta olmak üzere Ortadoğu'dan ABD'ye, Avrupa'nın değişik kentlerinden Uzakdoğu'ya, Irak, Suriye, Cezayir, Fas, Tunus, Dubai, Katar ve Suudi Arabistan'a kadar çok sayıda ülkeye mermer gönderiyoruz."

"MUĞLA'NIN İKİ YÜZÜ VAR"


Koçar, Muğla'da iç kesimlerde turizmin önemli olduğunu, kırsal kesimlerde ise mermerciliğin öne çıktığını, istihdama önemli katkı sağladığını kaydetti.


Mermerin çıkarılan yerde işlendiğini, böylece kırsal kesimlere ekmek kapısı açıldığının altını çizen Koçar, "Yatırımlarımız o kadar arttı ki son yıllarda işçi bulmakta zorlanıyoruz. Fabrika ve ocaklarımızda çalıştıracak eleman bulamıyoruz" dedi.


Mermer ve doğaltaş sektörünün geleceğinin çok parlak olduğunu ifade eden Koçar, "Yurt içi ve dışında fuarlara katılıyoruz. Mermerimizi tanıtarak kendimize yeni hedef pazarlar belirliyoruz. Amacımız ihracat yaptığımız ülke sayısını çoğaltıp pazarımızı geliştirmek. Teknolojiyi takip ederek çağın gereklerine uygun üretim yapıp, pazarlarımızı çoğaltıp daha çok kişiye istihdam sağlayacağız" diye konuştu.


AA