26 / 12 / 2024

Muğla'ya doğalgaz 2014'te geliyor!

Muğla'ya doğalgaz 2014'te geliyor!

BOTAŞ tarafından şehrin girişine kadar hattı döşen doğalgazın, Muğla'nın ve Yatağan ilçesinin şehiriçi boru döşemeleri yerel seçimin ardından başlıyor. İlk doğalgaz kullanımının, 2014 Kasım ayında olacağı belirtildi....




Muğla'da doğalgaz dağıtım lisans ihalesini alan Akmercan Turizm Taşımacılık İnşaat Güvenlik Sistemleri Temizlik ve Gıda Sanayi Dış Ticaret Ltd.Şti., ilk kazmayı mahalli seçimlerin ardından vuracak. Aynı yılın kasım ayında Menteşe Kooperatifleri ile Yatağan'ın Akyol Mahallesi'ne ilk gaz verilecek. Akmercan Muğla Doğalgaz Dağıtım Genel Müdürü Yunus Kesgin, çalışmalara şehir giriş istasyonları yapımıyla başlayacaklarını belirterek, "Muğla doğalgaz dağıtım ihalesi, 15 Kasım 2012 tarihinde yapıldı. Bu ihaleye beş firma katıldı. Akmercan Şirketler Grubu olarak biz kazandık. İhaleden sonra lisanslama süreci başladı, avan projeleri yapıldı. Lisans dosyasını hazırlandıktan sonra EPDK'ye sunduk. 20 Haziran 2013 tarihinde resmî olarak kurul kararı ile lisansı aldık. Bundan sonra yükümlülüklerimiz başladı. İhale şartnamesine göre lisans tarihinden itibaren altı ay içinde doğalgaz yatırımlarına başlamak, 18 ay içinde Yatağan ve Muğla'nın herhangi bir bölgesine doğalgazı sunmak zorundayız." dedi.


Şehiriçi boru döşeme işlemlerinin yerel seçimlerden sonraya bırakıldığını kaydeden Kesgin, "Muğla Belediyesi, yerel seçimlerin yaklaşması nedeniyle şehiriçinde doğalgaz kazılarının olmasını pek istemiyor. BOTAŞ'ın Muğla ve Yatağan için bırakmış olduğu yüksek basınçlı vanalar var. Biz bu ikisi için şehir giriş istasyonlarını inşa edeceğiz. Yaklaşık üç dört aylık bir süreç bu. Bu süreçte de seçimler bitmiş olacak. Ardından borulama faaliyetlerimiz başlayacak. Menteşe, Yatağan ve Ula ilçelerinin tamamı için beş yıl içinde tamamlama yükümlülüğümüz var." ifadelerini kullandı.


Genel Müdür Kesgin, Muğla'da 400 kilometrelik doğalgaz boru hattı döşeyeceklerini kaydederek, "Yaklaşık 40 milyon dolarlık bir yatırım. Bu kapsamda 30 yıllık süreçte hedeflenen abone sayısı 35-40 bin civarında. Bu da yıllara sari olarak gerçekleşecek bir rakam. Doğalgazın Muğla ekonomisine büyük bir hareketlilik getireceğine inanıyoruz. Yatırımlarla doğalgaz sektörü oluşacak. Tesisatların yapılması için mühendislik büroları, teknisyen, tekniker, tesisatçı istihdamı oluşacak. Bizim hesaplarımıza göre 30 yıllık süreçte, 80 milyon dolarlık bir istihdam. Doğalgazın Muğla’da yaygınlaşması ile kış aylarında hava kirlenmesi minimize olacak. Doğalgazın gelmesiyle turizme dayalı yatırımlar artabilir. Muğla merkezin beş yıldızlı bir oteli yok. Turizme dayalı sanayi ve organize sanayi bölgesi kurulabilir." şeklinde konuştu.


Müstakil konutların abonelikleri hakkında açıklama yapan Yunus Kesgin, şunları kaydetti: "Kapısının önünden doğalgaz hattı geçen vatandaşlar, Akmercan Muğla Doğalgaz şirketine abone olacaklar. Abonelik bedeli olarak 180 dolar ve KDV’yi, bir defaya mahsus ve doğalgaz sayaçları dahil ödeyecekler. Abone olduktan sonra Muğla Doğalgaz’dan sertifika alan iç tesisat firmalarına tesisatlarını çizdirecekler ve yaptıracaklar. Ardından yine firmamızla vatandaşlar, gaz kullanım sözleşmesi imzalayacak. Mühendis ve teknik ekiplerimiz tesisatları kontrol ettikten sonra doğalgaz verilecek."


Cihan


Geri Dön