30 / 04 / 2024

Muhafaza ormanı nedir?

Muhafaza ormanı nedir?

Muhafaza ormanı nedir? Hangi ormanlar "muhafaza ormanı" şeklinde ifade ediliyor? Yanıtı ve muhafaza ormanları hususu ile ilgili yasal hükümlere ulaşmak ve incelemek için haberimize giriş yapabilirsiniz...



Muhafaza ormanı nedir?

Muhafazası zorunlu olarak görülen Devlet ormanları, "muhafaza ormanı" şeklinde ifade ediliyor. "Muhafaza ormanı nedir?" sorusunun detaylı yanıtı ve konu ile ilgili yasal hükümler Orman Kanunu kapsamında yer alıyor.


Söz konusu hükümler Orman Kanunu'nun 23. ve 24. maddesinde şu şekilde ele alınıyor;


Muhafaza ormanları

Madde 23 – 

Arazi kayması ve yağmurlarla yıkanması tehlikesine maruz olan yerlerdeki ormanlarla, meskun mahallerin havasını, şose ve demir yollarını, toz ve kum fırtınalarına karşı muhafaza eden ve nehir yataklarının dolmasının önüne geçen veya memleket müdaafası için muhafazası zaruri görülen Devlet ormanları veya maki veya fundalarla örtülü yerler daimi olarak; tahrip edilmiş veya yangın görmüş Devlet ormanları da istihsal ormanı haline gelinceye kadar Ziraat Vekaletince muhafaza ormanı olarak ayrılabilirler.


Muhafazaya ayrılan ormanların hudutları belli edilerek civar köy ve kasabalarda ilan olunur. Bu gibi ormanların ayrılma şart ve esasları müddetleriyle sureti idare, imar ve ıslahı ve bunlardan faydalanma şekilleri Ziraat Vekaletince tespit olunur.


Madde 24 – 

Muhafaza ormanı olarak ayrılması icap eden ve mülkiyeti Devletten başkasına ait bulunan ormanlarla alelümum muhafaza ormanlarının tamamlanması için bunlara eklenmesi lazım gelen sahipli yerler, İcra Vekilleri Heyeti kararı ile muhafaza ormanı olarak ayrılır. Sahipleri muvafakat etmedikleri takdirde bu yerler umumi hükümlere göre istimlak edilir.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön