Muhammet Balta: Bu yıl sonuna kadar 200 bin konut yapılacak!
Muhammet Balta: "Biz bakanlık olarak hem çevrenin korunması hem şehircilik alanında çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'de 20 milyon konutu elden geçirilerek yaklaşık 6.5 milyon konutun riskli olduğunu düşünüyoruz" dedi
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Türkiye'de afet riski taşıyan yaklaşık 6.5 milyon konutun elden geçirilerek yeniden vatandaşın hizmetine sunulması için çalışmaların sürdüğünü, bu yıl sonuna kadar 200 bin, gelecek yıl ise 400 bin konut yaparak vatandaşın hizmetine sunmayı hedeflediklerini bildirdi.
Balta, Sağlık Bakanlığı tarafından, Çevre ve şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı desteğinde düzenlenen "Kamu-Özel El Ele Enerji Verimliliği Projesi" çalıştayında yaptığı konuşmada, insanoğlunun var olduğu sürece hep barınma ihtiyacı hissettiğini, önceleri mağaralarda ve farklı yerleşim yerlerinde yaşadığını, teknolojinin gelişmesiyle bu imkanlarını hep üst seviyelere taşımaya çalıştığını söyledi.
İnsanların hep enerji ile iç içe olduğunu, ısınma ihtiyacı ya da sanayide enerjiyi kullandığına dikkati çeken Balta, "Dünyada ülkeler arasındaki savaşların baş nedenlerinden biri enerji kaynakları olmuştur. Özellikle gelişmiş ülkeler yeraltı ve yer üstü kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak için çalışmalar yapmıştır" dedi.
Balta, Türkiye'de 1950'den sonra köylerden kentlere doğru başlayan hızlı göç yüzünden çarpık yapılaşma ortaya çıktığını ve enerji savurganlığına önlem alınamadığını, Türkiye'nin stratejik bir kaynak olan enerjide dışa bağımlı hale geldiğini belirtti.
Hükümetin enerji savurganlığını önlemek için çalıştığını anlatan Balta, "Cumhuriyet tarihinde 6 bin 100 kiloımetre yol yapılmış ama son 11 yılda Türkiye'de 18 bin kilometreye yakın yol yapılmış. Yolların konforu zenginleştikte araçların da yakıt tüketimi azalıyor. Her alanda yaptığınız harcamalar azalıyor. Yol yaparak enerji tasarrufu yapıldı, ölen insan sayımız azaldı, zaman kaybı önlendi, sağlık alanında yapılan harcamalar azaldı" diye konuştu.
Balta, ulaşımda, sağlıkta, eğitimde ve her alanda dönüşümler yapan Türkiye'nin enerji savurganlığını önlemesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye'de enerjiye 60 miylar dolar civarında dışa para ödüyoruz. Enerjide dışa bağımlıyız, çok büyük bir rakam. Daha önceleri 'su akar Türk bakar' deniyordu. Hükümetimiz döneminde HES'ler, rüzgar ve güneşin ve buna bağlı olarak tüm yenilenebilir enerji kaynakları ile bu açığı kapatmaya çalışıyoruz. Niye eğer güçlü bir ülke olmak istiyorsak bu stratejik kaynaklarda dışa bağımlı olmamalayız" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin eskiden 36 milyar dolar ihracat yaptığını ancak bu rakamın şimdi 155 milyar dolara çıktığını, sanayinin gelişmesiyle ülkede daha fazla enerji harcandığını da söyleyen Balta, "Sanayi gelişiyor, sanayi geliştikçe daha fazla enerji harcıyoruz. O zaman önlem almalıyız. Daha az enerji ile daha fala üretimi nasıl yapabiliriz, daha az enerji ile daha fazla insanı nasıl ısıtabiliriz" dedi.
Balta, hükümetin 11 yılda 654 milyar lira faizden tasarruf sağladığını ve bu paranın hava, deniz, tren yolu, yüksek hızlı tren, üçüncü boğaz köprüsü gibi yatırımlara harcandığını belirterek, şöyle devam etti:
"İsrafın her alanda önlenmesi gerekir. Biz bakanlık olarak hem çevrenin korunması hem de şehircilik alanında çalışmalar yapıyoruz. Afet riski altındaki alanlarla ilgili Türkiye'de 20 milyon konutu elden geçirilerek yaklaşık 6.5 milyon konutun riskli olduğunu düşünüyoruz. Bu konutların 20 yılda yine vatandaşlarımıza belediyelerimizle yerel dinamiklerle el ele vererek, dönüştürülerek, fiziki mekanları da sağlıklı çevreye uygun, enerji verimliliği en üst düzeyde olan yeşil binalar yaparak vatandaşlarımızın hizmetine sunmak ve enerjide tasarruf sağlamayı düşünüyoruz. Enerjide dışa karşı o bağımlılığı ortadan kaldırmak lazım. Peki ne yapıyoruz yıl sonuna kadar, 200 bin konut hedefimiz, gelecek yıl 400 bin. Bu artarak devam edecek"
Türkiye'de yıllarca insanların enerjisini kısır çekişmelere harcadığını söyleyen Muhammet Balta, yapacakları yeşil binaların enerjide tasarruf sağlayacağını, doğanın kirlenmemesi için enerjinin daha duyarlı tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Çalıştaya Trabzon Vali Vekili Abdurrahman Koçoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Türkiye Kamu Hastaneleri Kaynak Geliştirme Daire Başkanı Aziz Küçük, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu ve çeşitli kurumların temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
Konuşmaların ardından Balta ve protokol üyeleri, sağlık alanında önemli hizmetleri olan bazı kişilere plaket sundu.
AA