Kent Haberleri

Muharrem İnce adaylıktan çekildi: Oy pusulalarında değişiklik olacak mı? Nasıl oy verilir?

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylıktan çekildi. BU gelişmenin ardından vatandaşlar nasıl oy vereceklerini ve oy pusulalarında değişiklik olup olmayacağını araştırmaya başladı.

Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Memleket Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin "muhalefetin oylarını böleceği" gerekçesiyle eleştirilmesinin ardından, İnce adaylıktan çekildiğini duyurdu.

Ancak, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun 12. maddesi, "Birinci oylamada, kesin aday listesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren, oy verme günü saat 17.00’ye kadar listede meydana gelecek herhangi bir eksilmenin veya değişikliğin gerektirilmeyeceği" hükmünü içermektedir. Bu nedenle, İnce'nin adaylıktan çekilmesi seçimde oy pusulasında bir değişikliğe neden olmayacak ve İnce'ye verilecek olan oylar geçerli sayılacaktır. Ayrıca, İnce'nin adaylıktan çekilmesi için Yüksek Seçim Kurulu'na bildirimde bulunmasının gerekmediği ve çekilme kararının hukuki sonuç doğurmayacağı belirtilmektedir.

OY PUSULASI DEĞİŞMEYECEK!

Muharrem İnce'nin 14 Mayıs'ta gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylıktan çekilmesi, oy pusulasında herhangi bir değişikliğe neden olmayacak. Yani, İnce'nin adı hala oy pusulasında yer alacak ve seçmenler oy vermek istedikleri takdirde İnce'ye oy verebilecekler. Ancak, İnce'nin adaylıktan çekilme kararı hukuki bir sonuç doğurmayacak ve Yüksek Seçim Kurulu'na bildirimde bulunması gerekli değil. Verilecek oylar geçerli sayılacak ve döküm cetvellerine işlenecektir.

NASIL OY VERİLİR?

Türkiye'de oy verme işlemi saat 08:00'de başlayacak ve 17:00'de sona erecek. Oy kullanmaya gidebileceğiniz en erken saat 08:00. Oy vereceğiniz okulları e-devlet üzerinden bulabilirsiniz. Sandıkta seçmenler kimliklerini göstererek oy kullanma işlemine başlıyor. Seçmenlerin kimliklerini kanıtlayıcı belgeleri (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport vb.) bulundurmaları gerekmektedir. Oylama, sandık başkanı tarafından verilen bir zarfa seçmenin tercih ettiği aday veya partinin adı yazılarak oy pusulası mühürlenerek yapılır. Oy verme işlemi bittiğinde, seçmen zarfı bir sandık görevlisinin gözetiminde sandığa koymasıyla oy verme işlemi tamamlanmış olur.

KİMLER OY VEREMEZ?

Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar:

1. Silâhaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir),
2. Askeri öğrenciler,
3. Ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar.

OY KULLANMADA KİMLERİN ÖNCELİĞİ BULUNMAKTADIR?

Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verirler. Yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilir.

Bu seçmenlere yardım eden seçmenin de öncelikle oy kullanmasına izin verilebilir.

Görevlendirilen güvenlik güçlerinin de bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilir.

YENİ EVLENLENENLER, KİMLİĞİNİ DEĞİŞTİRMEDEN OY KULLANABİLİR Mİ?

Evlenme cüzdanı ile oy kullanılabilir.

GÖRÜNTÜ KAYDEDİCİ VEYA HABERLEŞME SAĞLAYICI CİHAZLARLA OY VERME YERİNE GİRİLEBİLİR Mİ?

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezasının bulunmaktadır. Bu tür cihazları oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.