Sektörel

Mühendis adayları Marmaray'da staj yapıyor

İstanbul Boğazı'nın altından tüp tünellerle Avrupa ve Asya'yı demiryolu ile birleştirecek olan Marmaray projesi, Türk mühendisler yetiştiriyor

Türkiye ile birlikte dünyanın birçok ülkesinden 500'ü aşkın mühendisin görev aldığı proje, akademik kariyer yapmak isteyenler için önemli bir fırsat oluşturuyor. Eğitimlerinin uygulama safhasını Marmaray'da yapmak isteyen birçok üniversite öğrencisi, stajlarını ya da bitirme tezlerini burada tamamlamak için adeta sıraya giriyor.

Marmaray Tüp Tünel Projesi'nin üstlenici firmaları Taise, Gama-Nurol Konsorsiyumu ve Avrasya Müşavirlik'te bugüne kadar 455 öğrenci staj yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Selçuk'a, ODTÜ ve Karadeniz Teknik'ten Dumlupınar Üniversitesi'ne kadar Türkiye'nin birçok ilinden öğrenciler Marmaray'dan faydalanma imkânı buluyor. Projenin müşavirlik hizmetlerini yürüten Avrasya Müşavirlik'te stajını sürdüren öğrencilerden biri de Dumlupınar Üniversitesi Maden Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi İlyas Emre Akan. Emre, meslek hayatına atılmadan önce dünya çapında bir projede staj yapmanın kendisi için çok önemli bir referans olacağını vurguluyor.

Marmaray Bölge Müdürü Haluk Özmen, yalnızca Avrasya Müşavirlik'te her yıl yaklaşık 40 öğrencinin staj ve bitirme tezi yaptığını söylüyor. Geleceğin Türk mühendislerinin yetişmesinde Marmaray'ın çok önemli bir fırsat olduğunu ifade eden Özmen, "Marmaray, Türk mühendis adayları için adeta bir okul oldu." diyor. Yerli ve yabancı mühendislerin görev yaptığı projenin yazılım ve elektrifikasyon işlerini Hindistanlı mühendislerin üstlendiğini aktaran Özmen, şöyle devam ediyor: "Türkiye'de ilk kez yapılan tüp tünel projesi sayesinde Türk firmaları tecrübe kazandı. Şunu çok net söyleyebilirim, bundan sonra Türkiye'de tüp tünel tasarımı ve inşaatı yapılabilir."
Yasin Kılıç-Muzaffer Salcıoğlu/Zaman