28 / 04 / 2024

Mühendis ve mimarlarda işsizlik oranı yüzde 24,58!

Mühendis ve mimarlarda işsizlik oranı yüzde 24,58!

1500 mühendis ve mimarlarla yapılan ankette işsizlik oranının yüzde 24,58 olduğu ortaya çıktı



TMMOB  İzmir  İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ferdan Çiftçi, İzmir İl Koordinasyon Kurulu'nun beş odası tarafından 2004-2008 yılları arasında mezun olan bin 500 mühendis ve mimarlarla yapılan ankette, işsizlik oranının yüzde 24,58 olduğunu, yüzde 82,4'ünün ise 2 bin liranın altında ücret aldığını belirterek, mühendis ve mimarların da yoksulluk kervanına katıldığını öne sürdü.

Çiftçi, yaptığı yazılı açıklamada, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Odalarından Mimarlar Odası, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası tarafından 2004 sonrası mezun mühendis ve mimarlara yapılan anketlerde, işsizlik oranının yüzde 24,58 oranında tespit edildiğini bildirdi. İşsizlik oranının krizle birlikte arttığı gözlenirken, bir zamanlar toplumun üst ve orta gelir meslek grubunda yer alan mühendislerin, artık açlar ve işsizler ordusuna katıldığının ortaya çıktığını savunan Çiftçi, anket çalışmasını 17 Ekimde İzmir'de, Makine Mühendisleri Odası Tepekule Kongre Merkezinde yapılacak "TMMOB Ücretli ve İşsiz Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Yerel Kurultayı" hazırlıkları içinde gerçekleştirdiklerini ifade etti.

"İzmir'de meslektaşlarımızın ekonomik ve sosyal durumlarını tespit etmek için beş odamızdan görevli arkadaşlarımız en fazla 4 yıllık mühendislerle telefonla ve yüz yüze görüşmeler yaptılar. Bu araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri kamuda yeni mühendis ve mimar istihdamının durma noktasına geldiğidir" görüşünü bildiren Çiftçi, kamuda çalışan mühendis - mimar oranının 1955'te yüzde 78,6, 1976'da ise yüzde 69,7 iken, 2005 yılında TMMOB tarafından yapılan üye profil araştırmasına göre kamuda çalışan mühendis ve mimarların oranı yüzde 44,6'ya gerilediğine işaret etti.

Kamusal hizmet sunan mühendislerin, mimarların ve şehir plancılarının, özelleştirmelerle özel sektörün insafına terk edildiğini bildiren Çiftçi, şöyle devam etti:

"Diğer yandan, son 10 yılda üyelerimizin ücretleri hızla düşmüştür. Çalışan mühendis ve mimarların yüzde 82,4'ü 2 bin liranın altında ücret almaktadır. Türk-İş Temmuz ayında dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırını 2 bin 404 lira olarak açıklamıştı. Buna göre, mühendis ve mimarlar artık yoksul kesime dahil olmuştur. Bu durum bir ülke için son derece düşündürücü olumsuzlukların yaşandığının göstergesidir. Ankete katılan 1500 mühendis mimar üyemizden yüzde 47'si ise sigortalarının aylık ücretlerinden daha düşük bir değerde ödendiğini söylemiştir. Bu da üyelerimizin emeklilik yıllarında geçim sıkıntısı çekmelerine neden olmaktadır. Yaşam şartlarının zorluğu ve emekli maaşlarının düşüklüğü birçok üyemizi ileri yaşlarına rağmen çalışmak zorunda bırakmaktadır."
AA


Geri Dön