Mühendisler: Atatürk Orman çiftliği'nde doğaya dikkat!
TMMOB Orman Mühendisleri Odası Başkanı Saçma, Atatürk Orman çiftliği nin doğal alanının bozulmaması gerektiğini belirterek, Gazi Yerleşkesi nde yapılacak tasarrufların ilke kararlarına uygun olmasını ve yapısının mutlaka korunmasını istedi
TMMOB Orman Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Saçma, Atatürk Orman çiftliği 'nin (AOç) doğal sit alanının bozulmaması
gerektiğini belirterek, Orman Genel Müdürlüğü Gazi Yerleşkesi 'nde yapılacak tasarrufların Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararlarına uygun olmasını ve yapısının mutlaka korunmasını istedi.
Saçma, Orman Mühendisleri Odası konferans salonunda düzenlediği basın toplantısında, birinci derecede doğal ve tarihi sit alanı Orman Genel Müdürlüğü Gazi Yerleşkesi 'nin kullanım amacının değiştirilmesine yönelik çalışmalar olduğunu savundu.
Gazi yerleşkesinin Türk ormancılarının bilimsel çalışmalarıyla Atatürk 'ün vasiyetine uygun hale getirildiğini ve tarihi, doğal sit ilan edildiğini ifade eden Saçma, bu niteliğin bozulmaması gerektiğini söyledi. Atatürk 'ün, kurduğu orman çiftliği ile manen ve fiilen özdeşleştiğini, bu yapının bozulmasının vefasızlık olacağını dile getiren Saçma, 'OGM Gazi Yerleşkesi 'nde yapılacak tasarruflar kültür ve tabiat varlıkları koruma yüksek kurulunun ilke kararlarına uygun olmalı ve bu yapısı mutlaka korunmalıdır. Gazi Yerleşkesi, Anayasa 'nın 63. maddesine göre korunması gereken doğal varlığımızdır. Gizli çalışmalarla ve idari baskılarla Orman Genel Müdürlüğünden alınmaya çalışıldığı duyumları vardır. Bu taşınaz varlık kesinlikle amacı dışında kullanılmamalıdır' dedi.
'Gazi Yerleşkesi 'nin amacı dışında kullanılmasına yönelik muhtemel girişimlerle Atatürk 'ün hatırasına darbe vurulmasın' diyen Saçma, şunları kaydetti:
'Ormancıların Ankara 'daki kazanımları 2004 yılından bu yana bir bir yok edildi. Teşkilatın kalbi konumundaki ve Ata 'nın hatıralarını yaşatan Gazi Yerleşkesi doğa severlere çok görülmemeli ve meslek büyüklerimizin kemikleri sızlatılmamalıdır. Bugün gelinen noktada imar planı değişikliği ile Gazi Yerleşkesi 'ni elden çıkarmaya zemin hazırlayan çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman
Genel Müdürlüğü üst düzey yetkililerini de kurumsal hafızamıza kazıdık. Bu yerleşkenin elden çıkarılmaması, tarihi ve doğal sit konumunun korunması, doğal dokusunun bozulmaması için hukuk kuralları çerçevesinde her türlü mücadeleyi yapacağız.'
Toplantıya, Türkiye Ormancılar Derneği, Orman Teknikerleri Derneği, Emekli Ormancılar Derneği, Yeşil Türkiye Ormancılar Derneği, Türk Tarım Orman Sendikası, Tarım Orman İş Sendikası, Tarım Orkam Sendikası, Tarım Orman ve çevre Hak Sendikası, Türkiye Ormancılık Kooperatifleri Merkez Birliği yönetici ve üyeleri de katıldı.
Bu arada, CHP Ankara İl Başkanlığı da çevre ve Orman Bakanlığı önünde düzenledikleri eylemle AOç 'de yapılaşmaya karşı çıktı. Burada yapılan açıklamada, AOç 'nin arazi varlığının kuruluşundan bugüne tapulu ölçüm ile yüzde 47 'sini kaybettiği savunularak, '1996 yılında 1. derece doğal ve tarihi sit alanı olarak ilan edilmesine karşın AOç arazilerinde yaşanan erimenin sürdüğü' ifade edildi. Açıklamada, 'Bakanlığın yanındaki 6.4 hektarlık alanın Bakanlar Kurulu kararıyla Kentsel Dönüşüm Alanı ilan edildiği, böylece bu alanı yapılaşmaya açmak için yapılmak istenen plan değişikliğinin önündeki engellerin kaldırıldığı' öne sürüldü.
AA