03 / 05 / 2024

Muhiddin Doğruman'ın kardeşi tüm servetini vakıflara bağışladı

Muhiddin Doğruman'ın kardeşi tüm servetini vakıflara bağışladı

Ağabey Muhiddin Doğruman, kız kardeşinin tüm servetini vakıflara bağışlamasına itiraz etmedi



İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu Fatma Handan Doğruman, 1931 yılında İstanbul'da doğdu. Hiç evlenmeyen ve çocuğu olmayan Doğruman, mezunu olduğu üniversiteye "hoca" olarak döndü. Maddi sıkıntı çeken öğrencilerine destek vermesiyle ünlenen Doğruman, 63 yaşına kadar mesleğini sürdürdü. 16 yıl önce emekli olan Handan Hanım, Rumelihisarı'nda bir apartman dairesinde yaşamını sürdürdü. 6 Temmuz 1998 tarihinde Beyoğlu 31'inci Noterliği'ne giden Doğruman, vasiyetnamesini hazırladı ve Çemberlitaş'taki 15 dükkanlı "Doğruman İşhanı" ile birlikte, Aksaray ve Rumelihisarı'ndaki birer daire ve Balıkesir Altınova'daki yazlığın bulunduğu tüm mirasının Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile Mehmetçik Vafkı'na bağışladı.

Kiralar öğrencilere

Handan Hanım, vakıflara bıraktığı taşınmazlardan elde edilecek kira gelirlerinin, maddi durumu iyi olmayan başarılı üniversite öğrencilerine, "Fatma Handan Doğruman Bursu" adı altında verilmesini istedi. Vasiyetinde, ölümünden sonra annesi gibi Beşiktaş'taki Yahya Efendi Türbesi'ne gömülmek istediğini belirten Handan Hanım'ın bu talebi, türbede yer olmadığı gerekçesiyle, yerine getirilemedi. 5 Temmuz 2009'da kalp yetmezliğinden 78 yaşında yaşamını yitiren Handan Doğruman, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Handan Hanım'ın hazırladığı vasiyetname de ölümünün ardından noterlik kanalıyla mahkemeye yollandı. Vasiyetname, önceki gün Sarıyer 1. Sulh Hukuk Mahkemesi huzurunda açıldı. Duruşmaya, "murisin" (miras bırakanın) hayattaki tek yakını olan 86 yaşındaki ağabeyi A. Muhiddin Doğruman, avukatı ile birlikte katıldı. Duruşmada, TEV'i temsilen avukatı Muktedir İlhan hazır bulundu. Ağabey Doğruman, kız kardeşinin son isteğinin, huzurda okunan vasiyetin getirilmesi olduğunu ve kendisinin de buna bir itirazı olmadığını belirtti. Mahkeme de talep doğrultusunda karar vererek vasiyetnamenin uygulanmasına hükmetti.
Cahit Yüce/Vatan


Geri Dön