10 / 05 / 2024

Muhittin Püskül: 2015'te susuz kalabiliriz!

Muhittin Püskül: 2015'te susuz kalabiliriz!

Denizli Devlet Su İşleri (DSİ) 212. Şube Müdürü Muhittin Püskül yaptığı açıklamada, 6 - 7 yıllık periyotlarla kuraklık yaşandığını ve 2015-2016 yılının kurak geçmesini beklediklerini belirtti




DSİ 212. Şube Müdürü Muhittin Püskül, bu yıl sulama sezonunu sorunsuz kapattıklarını ancak 2015-2016 yılında kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını vurguladı. Püskül, Denizli'de yağış yılı başlangıcı olarak belirlenen 1 Ekim'den sonra beklenen yağış gelmezse 2015-2016 sezonunda kuraklık beklediklerinin altını çizdi. Geçen yıl Işıklı Göleti'nde 60 milyon metreküp su rezerviyle sezonu kapattıklarını hatırlatan Püskül, "Toplam su hacmimiz 231 milyon metreküptü. Şu anda göletteki su miktarı yalnızca 35 milyon metreküp. Gelecek yıl 320 milyon metreküp su bekliyoruz. Eğer beklediğimizin altında su rezervi olursa 2015-2016 kurak bir yıl olacak demektir" diye konuştu.


Bu yıla dikkat

Püskül, her 6-7 yılda bir kuraklık yaşandığını, bu yıl da kuraklık beklendiğini vurguladı. Bu konu hakkında Denizli Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Sulama Birlikleri ile toplantı yaptıklarını dile getiren Püskül, "Özellikle Baklan ve Çivril ovasında çok fazla su isteyen Ayçiçeği gibi ürünlerin ekiminin kısıtlanması gerektiğini dile getirdik. Ayçiçeği ekiminin bu yıl yüzde 52'yi geçmemesi gerekir. Aksi halde susuzluk krizi yaşayacağımızı belirtmek isterim" dedi.


Su mutlaka korunmalı

Şube Müdürü Muhittin Püskül, 6172 sayılı yasada Sulama Birliği Meclisleri'nin toprağın ve suyun korunması amacıyla münavebe kararı alabileceğini belirterek, "Ayçiçeği gibi sık sulanması gereken ürünler münavebeye alınabilir. Yani dönüşümlü olarak ekim kararı verilebilir. Ancak ne DSİ olarak bizim ne de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün böyle bir yaptırımı yok. Bununla ilgili yasa var ancak Sulama Birliği Meclisi'nde karar alınması gerektiği belirtiliyor. Tüm uyarılarımıza rağmen Sulama Birliği Meclisleri böyle bir karar almadı. DSİ olarak valiliğe göndereceğimiz yazıyla Sulama Birlikleri'nin yeniden uyarılmasını isteyeceğiz" dedi.


Barajlarda son durum

DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından iki gün önce yapılan ölçümlere göre Denizli baraj ve göletlerin doluluk oranı şöyle: Adıgüzel Barajı yüzde 26, Cindere Barajı yüzde 98, Gökpınar Barajı yüzde 30, Yenidere Barajı yüzde 69, Işıklı Göleti yüzde 22, Beylerli Göleti yüzde 39, Akyar Göleti yüzde 27.


Yeni Asır


Geri Dön