Muhittin Selvitopu: Karabağlar gelişen ve dönüşen bir yer olacak!
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 5 yıl içinde değişen, dönüşen ve gelişen bir ilçe yaratacaklarının sözünü verdi. Selvitopu, ilçeye bir mobilyacılar sitesi kazandıracaklarını da belirtti
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 5 yıl içinde değişen, dönüşen ve gelişen bir ilçe yaratacaklarının sözünü verdi. Selvitopu, ilçeye bir mobilyacılar sitesi kazandıracaklarını belirtti
Karabağlar Belediye Başkanı olarak 100 günü geride bırakan, çalışmaları ve projeleriyle Karabağlar'ı bir cazibe merkezi haline getirmeye çalışan Muhittin Selvitopu'nu ziyaret ettik. Selvitopu zor bir göreve geldiğinin farkında olduğunu belirterek 5 yıl içerisinde değişen, dönüşen ve gelişen bir ilçe yaratacaklarını ifade etti. Karabağlar'ın İzmir'in seçkin ilçelerinden biri olacağını ve Uzundere Rekreasyon Alanı'nın bir ay içinde tamamlanacağını vurgulayan Selvitopu, buranın özellikle ailelerin ilgisini çekeceğini söyledi. Karabağlar'ın Türkiye'deki bütün illeri temsil eden zengin bir yer olduğunu söyleyen Selvitopu, bu zenginliklerin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca mobilyacılar için bir mobilyacılar sitesi yapmayı tasarladıklarını ifade eden Başkan, proje için uygun yer aradıklarını söyledi.
Öncelikle nasıl bir Karabağlar devraldınız?
Karabağlar Belediyesi 5 yıllık yeni bir belediye. Öncelikle kurumsallaşmak için çalışmalar yaptık. Bütçe değerlendirmeleri yaptık ve ne aşamaya gelindiğini tarttık. Mali durumumuz birçok belediye gibi bizimde iyi değil. Ancak bu doğaldır. Sonuç olarak belediyeler hizmet kurumlarıdır. Kaynaklar, hizmet için sürekli kullanılır. Daha sonra kadrolaşmayla ilgili çalışmalarımız oldu. Kadrolarda bir takım değişiklikler yaşandı. Bu değişiklikler kendi çalışma anlayışımıza uygun olarak yapıldı. Ayrıca bir takım projelerimiz oldu. Ana hizmet binasının tadilat ihalesi yapılmıştı. Büyükşehir’den bunun için kaynak istedik ve destek aldık. Binamızda şu an tadilat çalışmaları sürüyor ve Eylül sonu biteceğini düşünüyorum. Binada güçlendirme çalışmaları yapıldığı için sürecin uzadığını belirtmeliyim. Ancak Eylül sonunda sağlıklı ve güvenli bir binaya kavuşacağız.
Uzundere rekreasyon alanı projesi ne durumda?
Biz, Uzundere Rekresyon Alanı'nı hazır bulduk. Görev başına geldiğimiz zaman çalışmalar durmuştu. Firmayı çağırdık ve firmanın para alamadığını öğrendik. Bizde taahhütlerinizi yapın dedik. 20 gündür çalışmalar başlamış durumda. Firma taahhüt ettiklerini tamamladıktan sonra iç düzenlemeleri biz tamamlayacağız. Aslında bu proje bir yarışma ile başlamıştı. Karabağlar 2009 yılında ayrı bir ilçe olunca proje Karabağlar Belediyesi’ne devredildi. Baktığımız zaman yarışmada birinci olan projeye çok fazla uyulmadığını görüyoruz. Şahsen o projenin uygulanmasını isterdim. Çünkü o proje daha sade ve yeşil alana önem veren bir projeydi. Ancak baktığımız zaman projenin %85’i tamamlanmış durumdaydı. Geriye dönme şansımız olmadığı için projeyi tamamlamak bize düşüyor. Bunun yanında park ve yol yapım çalışmalarımız sürüyor. Sokaklarımıza parke taşı döşüyoruz. Kesinlikle asfalt kullanmak istemiyoruz. Ayrıca Mehmet Akif Ersoy Parkı’ndaki çalışmalar bitmek üzere. Yeşilyurt’ta bir çınar ağacımız var. Onunla ilgili bir düzenleme yapılıyor. Çalışmalarımız devam edecek.
5 yıllık stratejik planınız nedir?
Katılımcı bir belediye yaratmaya çalışıyoruz. Projelerle ilgili meslek odalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, siyasi partiler ile görüşerek öneriler alıyoruz. Ağustos sonu yol haritamız daha belirgin hale gelecek. İç ulaşım, kentsel dönüşüm, mobilyacıların sorunları ve sosyal sorunlarla ilgili araştırmalar ve çalışmalar artacak. Mali durumumuzu düzeltmek için çalışmalarımız var. Şu sıralar vergi affı gündemde onu bekliyoruz. Bunların dışında kültür ve sanat etkinlikleri düzenliyoruz. Bu etkinlikler kendi imkânlarımızla ve yerel halkın katılımıyla gerçekleşiyor. Bazı yardım çalışmalarımızda oluyor. Kimseyi rencide etmeden yardımlar yapıyoruz. Bunların dışında da günlük rutin işlerimizi yürütüyoruz.
Zor bölge vurgusu
Burasının zor bir bölge olduğunun bilincindeyim fakat korkmuyorum. Biz, proje üretmek ve uygulamak için buradayız. Halkımızın bizden beklentileri var. Onların güvenini boşa çıkartmak istemiyoruz. Planlı ve plansız gelişen yerler arasındaki sorunlar biraz farklı oluyor. Planlı gelişen yerlerde rutin işlerin düzgün yapılması beklenirken, plansız gelişen yerlerde yerel hizmetlerden yüksek beklentiler oluyor. Bu beklentiler yerinde dönüşümle giderilebilir. Tüm altyapının değişmesi söz konusu olacak. Bu bölgelerin yolları, parkları, aydınlatılması, temizliği düzenli hale gelecek. Bizler kentsel dönüşümü önemsiyoruz. Bu konuda Büyükşehir’in projelerinin arkasındayız. Ulaşım sorununu da Büyükşehir ile işbirliği ile çözmek istiyoruz. Bu noktada önerilerimiz var. Tüm bunlar stratejik planlamada mevcuttur.
Mobilyacılar için çalışmalarınız var mı?
Bir mobilyacılar sitesi yapılması gündemde. Karabağlar'da bir yer arayışımız var. Ancak şu an uygun yer bulmuş değiliz. Eğer böyle bir site yapabilirsek üretim açısından mobilyacılarımıza kolaylık sağlanacak. Kendilerinin talebi de bu yönde. Bu konuda Büyükşehir ile görüşüyoruz. Mobilyacılar Odası ile de görüştük. Örneğin İZKA ile bir projemiz var. Mobilyacıların ara eleman sıkıntısı yaşadığını biliyoruz. Kurslar açarak ara eleman yetiştireceğiz ve bu sıkıntıyı gidereceğiz. Sonuç olarak Karabağlar'da olmasa bile Büyükşehir sınırları içerisinde bir yer açmak istiyoruz. Umarım Karabağlar'da bir site yapabiliriz. Mobilyacılar Karabağlar'ın bir değeridir ve ilçemizle özdeşleşmiştir. Buradan taşınmalarını istemem. Üreticilerimize yardımcı olmak en büyük hedefimiz.
“Kimseden farkım yok”
Karabağlar Belediyesi, mali sıkıntılar ile gündemde. Hatta geçtiğimiz günlerde makam aracınızı sattığınız basına yansıdı. Neler söyleyeceksiniz?
Öncelikle ben bu olayı doğrudan basına duyurmadım. Dolaylı yoldan bir sohbet esnasında söyledim. Biz bu konuda çok önce karar almıştık. Belediye araçlarının akaryakıt giderleri şirketten çıkıyordu. Şirket ise çalışanlarına ödeme yapmakta sıkıntı yaşıyordu. Bu 11 aracın akaryakıt miktarını düşününce oldukça masraflı olduğunu gördük ve tedbir olarak böyle bir uygulama yaptık. Bunlar ekonomik tedbirlerdir. Amacımız belediyeyi mali açıdan rahatlatmaktı. Araçları kiraladığımız vakit mali açıdan bizim için daha uygun olduğunu gördük. Şirket bu durumdayken gereksiz masraf yapmak olmazdı. Ayrıca benim kimseden farkım yok. Aracımız özel olacak diye bir kaide yok. Devletin, yasaların öngördüğü neyse ben o araca binerim. Kamu görevinde bence bunların çok önemi yoktur. Eğer ilerde mali durumumuz düzelse bile ben devletin öngördüğü araçlara bineceğim. Bunların hepsi taşıt kanununda belirtiliyor. Benim yaşam anlayışım bu. Bende sokaklarda, ilçemizde sıradan vatandaşlar gibi dolaşmalıyım. Çoğu yere yalnız gidiyorum. Belediye Başkanının halkla iç içe olması gerektiğini düşünüyorum.
Kalan 4 buçuk yılda vizyonunuz nedir?
Karabağlar saygın bir belediye olacak. İcraatlar ile ileriye gidecek. Bunun için bir kıvılcım yeter. 5 yıl sonra ilçemiz tamamen değişmese bile çağdaş, modern bir yer olacak. Biz, bunun ipuçlarını ortaya koyacağız. Bunları planlı bir şekilde geliştirdiğimiz projeler ile hayata geçireceğiz. Karabağlar, konumu ile değişen, dönüşen ve gelişen bir yer olacak. Bunları yapmak için yeterli bilgi birikimine sahibim. Şehir planlamacı kişiliğim de bunu destekliyor. Sonuçta her şey planlama ile başlar. Baktığımız zaman 20 yılı aşmış projelerin olduğunu görüyoruz. Artık yeni projeler ile yeni bir anlayış egemen olmalı. Biz planlama birimimizle bunları değerlendiriyoruz. Büyükşehir ile irtibat halindeyiz ve bu sorunları ortaklaşa çözeceğiz.
Siz olsaydınız Uzundere Rekreasyon Alanı projesini yapar mıydınız?
Ben o alanın üzerinde çalışmalar yapmış birisiyim. Bu konuda Ankara'ya da gittim. O projede amaç, yeşil bir doku yaratarak cazibeyi arttırmaktı. Bunun için bir yarışma düzenledik. Yarışmada birinci olan proje hayata geçirilecekti. Ancak dediğim gibi o projeye çok fazla uyulmamış. Evet, bazı katkılar yapılabilirdi ancak bu kadar değişiklik yapılmamalıydı diye düşünüyorum. Yeşil alanlar biraz geri plana atılmış. Sonuç olarak artık geri dönüş mümkün değil. Projeyi sıfırdan yapamayacağımıza göre önemli olan binanın içerisine vereceğimiz fonksiyonlardır. Eğer projeyi ben yapmış olsaydım projeyi değiştirmezdim ve olduğu gibi uygulardım. Proje yeşil ağırlıklı olurdu. Şu an proje bu haliyle devam ediyor ve sanıyorum 1 ay sonra bitecek. Teferruat işleri kaldı. Oradaki 200 araçlık otoparkı büyütebiliriz. Bittikten sonra burası özellikle ailelerin tercih ettiği bir yer olacaktır. Burada 2 yüzme havuzumuz var. kafeteryalar, restoranlar ve çocuk oyun alanları var. Çeşitli mizansenler yaratacağız. Örneğin burada köy yaşamı simgelenecek. Su gösterileri olacak. Uzundere Rekreasyon Alanı'nın ilgi göreceğini düşünüyorum.
Ben buna büyük önem veriyorum. Kaliteli ve zamanında hizmet verebilmek için muhtarlarla sağlıklı diyalog kurabilmek önemlidir. Sorunları en kısa sürede, sağlıklı bir şekilde aktarabilecek birimler muhtarlıklardır. Biz muhtarlıkları ikinci bir meclis gibi görüyoruz. Bu 5 yıl boyunca böyle devam edecek.
“Karabağlılık bilinci gelişmeli”
Soyutlamayı kırmamız lazım. İlçe sınırları içerisinde yaşayan herkesin bir belediyesi olduğunu hissetmesini istiyoruz. Yaptığımız çalışmalar ve projeler aidiyet duygusunu geliştirecektir. Bunun için kültür ve sanat alanlarımızı geliştirmeyi düşünüyoruz. Halkımız burada vakit geçirerek kendilerini ifade edebilecekler. Karabağlılık bilinci geliştirilmeli. Burası çok büyük, kapsamlı ve dinamik bir ilçe. Karabağlar toplumsal her ili temsil ediyor. Burada ciddi bir zenginlik ve mozaik var. Biz, yöre dernekleriyle temas içindeyiz. Bu zenginlik iyi değerlendirilmelidir diye düşünüyorum.
Belediyede yaşlı bir ekip kurduğunuz söylendi ve eleştirildiniz. Ne düşünüyorsunuz?
Dediğim gibi belediyemizde öncelikle kurumsal yapının oturması lazım. Bunun içinde bilgi birikimi ve tecrübe lazım. Bu demek değildir ki biz gençlere yer vermeyeceğiz. Aramızda gençlerde mevcut. Biz sadece bu dönemde belirli birikimi olan insanları tercih ettik. Yani bu özel bir tercih değildir. Gençlerimize de şans vereceğiz. Onları teşvik etmek, geliştirmek bizim görevimiz. Ayrıca bir gençleştirme hedefimizde var. İsteyenler gidip Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı kadromuza bakabilirler. Bu eleştiriler bana biraz siyasi eleştiriler gibi geliyor.
Ne gibi yatırımlarınız olacak?
Göreve geldiğimiz zaman miladını tamamlamış projeler olduğunu gördük. Yeniden planlamalar yapılması gerektiğini düşünüyorum. Şahsen şehir içine AVM yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü şehir içine yapılacak bir AVM esnafımızı zor durumda bırakacaktır. İş yerlerinin, restoranların, otellerin olacağı bir kent meydanına ihtiyacımız var. Karabağlar ancak böyle gelişebilir. Yeşilyurt Hastanesi'nin orayı geliştirmeyi düşünüyoruz. Büyükşehir olumlu projeleri her zaman destekliyor. Bu anlamda tüm ilçeleri destekliyor. Hizmet binalarına katkılar sağlıyor. Projelerimizi kent için yapacağız. Bunun için iç içe çalışmalıyız. Sonuçta bağımsız bir belediye değiliz. 'Bunu illa biz yapacağız' gibi bir tutumumuz yok. Kimseyle kavga etmeyi düşünmüyorum. Çünkü kavga ederek belediyecilikte hiçbir yere varılmaz ve ilçemiz zarar görür. Ben ancak hizmet gelsin diye kavga ederim.
Son olarak mesajınız nedir?
Sokakta yürürken, bir yere gittiğim zaman halkımızdan olumlu tepkiler alıyorum. Belediye olarak onlara layık olmaya çalışacağız. Hedefimiz İzmir'de seçkin ilçelerden biri olmak. Sağlıklı gelişen, dönüşen, değişen bir ilçe olabilmek. Projelerimizi ivedilikle, kimseyi mağdur etmeden hayata geçirmek istiyoruz. Bilgi birikimimi ve tecrübemi işlerime yansıtmaya çalışacağım. Karabağlar için çalışmaya devam.
Yenigün