Genel

Muhtarlar çevre zabıtası gibi çalışacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu arasında imzalanacak protokolle muhtarlara yeni görevler verilecek. Muhtarlar kentsel dönüşüm ve geri dönüşüm konusunda bir nevi çevre zabıtası olarak çalışacak..

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu arasında imzalanacak protokolle muhtarlara yeni görevler verilecek. Geri dönüşümü mümkün atıkların toplanmasından çevre temizliğinin sağlanmasına kadar birçok konuda sorumluluk alacak muhtarlar, kentsel dönüşümde de vatandaşları ikna etmek için mesai harcayacak. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde 53 bin muhtara çöplerin kaynağında ayrı toplanması, atık yağların çevreye verdiği zarar, geri dönüşüm ve vatandaşları kentsel dönüşüm konusunda ikna gibi konularda eğitim verecek. Bir nevi 'çevre zabıtası' olarak çalışacak muhtarlar yeni görevleri için 1 ay eğitim alacak. Düzenleyecekleri toplantılarla mahalle ve köylerindeki vatandaşı bilgilendirecek muhtarlar, aynı zamanda 'fahri denetim elemanı' olarak görev yaparak, çevre kirlilikleriyle ilgili yetkili mercileri göreve çağırabilecek. 


Muhtarlara yeni görevler yükleyecek protokol yarın Bakan Erdoğan Bayraktar ile Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz tarafından imzalanarak uygulamaya konulacak. Protokol kapsamında, ilk etapta 250 muhtar eğitime çağrılacak. 


'Bir sosyal sorumluluk projesi' 


Konfederasyon Başkanı Hüseyin Akdeniz, yeni süreçte vatandaşların eski yapılardan kurtulmasında ve doğru yönlendirilmesi konularında muhtarların etkili olacağını belirterek, "Eski mahallelerle ilgili projelerde vatandaş bazen ikna olamıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da birçok örneği yaşandı ve hala yaşanıyor. Bu bölgelerde muhtarlar dinlenir konumda olduğundan bu konuda bakanlığa yardımcı olacak" dedi. Akdeniz, bakanlıkla imzalanacak protokolle amaçlarının hem çevreyi korumak hem de vatandaşta çevre duyarlılığını artırmak olduğunu söyledi. 

Akdeniz, "Muhtarlarımız çevre duyarlılığını artırıcı, atık yağ ve pil gibi geri dönüşümü mümkün olan ürünleri toplayacak ve vatandaşı bu ürünleri yeniden değerlendirmeye yönlendirecek. Bu sadece bir çevre duyarlılığı projesi değil aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi de" dedi. 



Arif Balkan / Milliyet