Merak Edilenler

Muhtasar nedir? Muhtasar beyanname ne demek?

Muhtasar beyanname, kamu idare ve kuruluşlarından, serbest meslek erbaplarına kadar pek çok kişi tarafından ödenmekle birlikte, muhasebeyle ilgili bu terim pek çok kişi tarafından da merak edilmektedir. İşte, kanun ile düzenlenen muhtasar beyanname hakkında ayrıntılar… Muhtasar beyannamede gelir, sahibinin eline geçmeden vergi sorumlusu gerekli kesintileri hesaplayarak vergi dairesine öder…MUHTASAR NEDİR?Muhtasar kelimesinin kısa, özet anlamına gelmektedir

Muhtasar beyanname, gelir vergisi ile ilgili beyan türlerinden biridir ve stopaj usulü vergileme yöntemi uygulanır. Muhtasar beyannamede gelir, sahibinin eline geçmeden vergi sorumlusu gerekli kesintileri hesaplayarak vergi dairesine öder…

MUHTASAR NEDİR?

Muhtasar kelimesinin kısa, özet anlamına gelmektedir. Muhasebeyle alakalı bir terim olan genellikle beyanname kelimesiyle birlikte kullanılır ve işverenler veya vergi kesilmesi yapanların, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesi anlamını taşır.

 

MUHTASAR BEYANNAME NE DEMEK?

Muhtasar beyanname, gelir vergisine dair beyan çeşitlerinden biridir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 84. Maddesi uyarınca ise işverenler ya da vergi tevkifatı yapan kişiler tarafından kesilen vergi matrahlarının toplu olarak vergi dairesine bildirilmesidir. Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait vergi çeşitleri listesinde 0003 GELİR VERGİSİ S. (MUHTASAR) olarak yer almaktadır.

Muhtasar beyannamede vergi aslı, vergi borçlusunun kendisinden değil, vergi sorumlusu olan kişiden istenir. Vergi sorumlusu ise başka bir kişi ya da kuruma ait bir vergi borcunun ödenmesinden hukuki olarak sorumlu tutulan taraftır. Özetlemek gerekirse, vergi sorumlusu verginin ödenmesi açısından alacaklı vergi dairesine karşı sorumlu olan kişidir.

Bu yüzden muhtasar beyannamede vergi tutarını, vergi sorumlusu stopaj yöntemi ile hesaplayarak, vergi mükellefinin bağlı olduğu vergi dairesine beyan eder ve öder. 

 Muhtasar ve prim hizmet beyannamesi için son 5 gün!