Genel

Mühürlenen arsanın geri alınması için ne yapılabilir?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper bugün ki köşe yazısında mühürlenen arsasını geri almak için ne yapabilirim sorusunu cevaplandırıyor. İşte Tamer Heper'in Posta'daki köşe yazısı;

İstanbul Zeytinburnu'nda bir arsam var. İçinde kiracılarım vardı. Kiracılarımı belediye çıkardı binayı da mühürledi. Ben bu yere ruhsat istiyorum vermiyorlar, tam 33 sene beni oyaladılar. Derken mahkemeye verdim, mahkeme üç sene sürdü ve karar aleyhime çıktı. Bu safhada haklarımı korumak için ne yapabilirim, bana bir yol gösterin. • H.İ. 



Sizin olayınız tam 33 senedir süren bir olay, üstelik bir de dava kaybetmişsiniz. Anlattıklannızın özeti yukanda ama yanıt vermek için yeterli değil. Zira bir arsanız olduğundan söz etmekteyken içindeki kiracılann çıkanlıp binanın mühürlendiğini söylüyorsunuz. Bu durum sanki arsada bir bina var ama yıkılmaya yüz tutmuş, bina içindekilerin hayati tehlikesi olduğu için mühürlenmiş gibi bir izlenim yaratıyor. Buraya ruhsat verilmeyişi de bu izlenimi destekliyor. Şayet bina var da yıkılmaya yüz tutmuş ise bunun ya güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması lazım. Ancak çevrede sekiz katlı binalar var, bir tek bana izin verilmiyor dediğinizde de sanki size bina yapmak için proje tasdiki yapılmıyor veya inşaat ruhsatı verilmiyor anlamı çıkıyor ki, şayet durum bu ise sizin bölgedeki imar planlannda aleyhte bir durum varmış izlenimi veriyor. Şayet böyle ise sizin işiniz adliye mahkemesinde değil, idare mahkemesinde. İmar planlarının iptalini isteyecektiniz. Ancak bu süreye bağlı bir dava olup görünürde 60 günlük süreyi geçirmişsiniz. Yukarıda anlattıklanm net olmayan açıklamalarınızdan çıkardığım sonuçlar, belki daha farklı bir durumunuz var, bunun için aşağıda söylediklerime dikkat edin. 


Size verdiğim yanıt karine ile çıkardığım sonuçlardır dedim ya, daha fazla aklınızı karıştırmayayım. Esas noktaya geleyim. Yine sorunuzdan çıkardığım sonuç bütün mevzuatı kendiniz takip etmişsiniz, şimdi davanız reddolmuş. Önünüzde temyiz yani Yargıtay'a başvurma safhası var. Bundan sonrasını bir meslektaşımın yardımını alarak yürütün, bir dava kaybolduğunda sonradan aynı nitelikte bir dava daha açamıyorsunuz. Bu nedenle konuyu bir hukukçu ile takip edin derim. 


Posta