Genel

Mükemmel Sarımsakçı, Dallas’taki 1960’larda inşa edilen binayı restore ediyor!

ABD’de yenilediği binalarla ses getiren Türk işadamı Mükemmel Sarımsakçı, bu kez Dallas’ taki projesiyle gündemde. Koleksiyon Mobilya da Amerika’daki ilk mağazası için onun kiracısı oldu...

ABD’de yenilediği binalarla ses getiren Türk işadamı Mükemmel Sarımsakçı, bu kez Dallas’taki projesiyle gündemde. Koleksiyon Mobilya da Amerika’daki ilk mağazası için onun kiracısı oldu...



Son yıllarda ABD’nin çeşitli kentlerinde tarihi binaları alarak, restore eden ve yeniden değerlendiren Türk işadamı Mükemmel Sarımsakçı, son olarak dallas’ın önemli yapılarından biri için hazırladığı projeyle gündemde.




Dallas’ta 1960’larda inşa edilen, 1990’dan bu yana kullanılmayan 18 katlı bir binayı alan Mükemmel ya da Amerikan basınında yer aldığı şekliyle “Mike” Sarımsakçı, burayı yenileyip, kültür, ticaret ve alışveriş merkezi haline getirdi.


‘Koleksiyon’ da orada

Geçtiğimiz günlerde Dallas Business Journal’a konuşan Sarımsakçı, 18 katlı tarihi binanın, Dallas’ın merkezinde 1960’lardan kalan ender tarihi yapılardan biri olduğunu hatırlatarak, dış yapısını bozmadıklarını kaydetti. Eyaletin çıkardığı vergi iadesi sisteminin, projeyi finansal açıdan kendisini çevirebilecek bir duruma getirdiğini kaydeden Sarımsakçı, binanın yenileme maliyetinin 17 milyon dolardan fazla tutacağını belirtti.

Ofis katlarına ilk kiracıların taşınmaya başladığını belirten Sarımsakçı, ayrıca Türkiye’den “Koleksiyon Mobilya”nın, bınanın giriş katında 500 metrekarelik bir mağaza kiraladığını, bunun firmanın ABD’deki ilk mağazası olacağını anlattı.

Burada “Cafe Mondo” adıyla bir kafe açmayı planladığını da anlatan Sarımsakçı, yine binada, son dönemde profesyonel yöneticiler arasında giderek yaygınlaşan “değişimli kullanılabilen ofis” konseptini de uygulamayı düşündüklerini, başka projeleri olduğunu da belirtti.


Çifte vergi iadesi

Eski ve atıl tarihi binaların yeniden değerlendirilmesi, ekonomiye kazandırılması için uygulanan vergi iadesi, elinde yenileme projeleriyle Dallas’a pek çok işadamının gelmesini sağlamış. Daha önce tarihi binalara özel “federal” vergi iadesi uygulaması varken, buna bir de “eyalet” yönetimini çıkardığı vergi iadesi eklenmiş. Eskisi yenileme maliyetinin yüzde 20’sini, yenisi de yüzde 25’ini karşılıyor. Uzmanlar, kimi projelerde iki sistemin birarada uygulandığını ve oranın yüzde 45’i bulduğunu belirtiyorlar. Sarımsakçı, proje maliyetinin 17.5 milyon doların üzerinde olmasını beklediklerini kaydetti.


ABD’deki bina yenileme projeleriyle tanınan Sarımsakçı’nın, Dallas’ta farklı projeleri var. Türk işadamı, ayrıca başka ülkelerde inşaat, gıda ve enerji işleri de yapıyor.


Milliyet