Mülk sahipleri kiracı bulmakta zorlanıyor!
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Mülk sahiplerine kanuni zamda diretmemelerini öneriyoruz. Şu an kiralık ev sayısı çok fazla, insanlar kiracı bulmakta zorlanıyor” dedi.
Nisan ayında TÜFE yıllık yüzde 19.60, ÜFE ise yüzde 31.90 çıktı. Yüksek enflasyon vatandaşı başta gıda fiyatları olmak üzere etkilerken Merkez Bankası’nın yayımladığı enflasyon raporunda yüksek enflasyonun kira artışlarına yansımadığı vurgulanıyor.
Merkez Bankası raporunun özet bölümünde şu açıklamalar yer aldı:
''Bu dönemde, enerji grubunda fiyatlar aylık bazda artsa da yıllık enflasyon baz etkileriyle gerilemiştir. Gıda yıllık enflasyonu işlenmemiş gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürmüştür. Bunun yanında, geçmiş enflasyona endeksleme davranışına da bağlı olarak eğitim hizmetlerindeki yüksek fiyat artışları devam etmiştir. Kira grubunda ise aylık artışlar düşük seyrini korumuştur.''
Nisan ayında kiradaki fiyat artışı yıllık yüzde 9.98 oldu. Bir önceki yıl yıllık artış yüzde 9.54 idi.
‘MÜLK SAHİPLERİNE DİRETMEMELERİNİ ÖNERİYORUZ’
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa mülk sahiplerinin kirasını zamanında ve tam olarak ödeyen kiracı bulamadıklarını bu nedenle enflasyon oranında kirasına zam yapmadığını ifade etti.
Aşa, “Mülk sahiplerine kanuni zamda diretmemelerini öneriyoruz. Şu an kiralık ev sayısı çok fazla, insanlar kiracı bulmakta zorlanıyor” dedi.
Son 7-8 yılda yüzde 10’dan fazla kira zammı yapan mülk sahibine fazla rastlamadıklarını kaydeden Aşa ev sahiplerinin zam yaparken TEFE ve TÜFE oranlarına çok fazla bakmadıklarını kiracı ile aralarında sözlü olarak bir değer üzerinde anlaştıklarını anlattı. Aşa, “Son yıllarda yüzde 10'dan fazla zam yapan az duydum. İnsanlar TEFE, TÜFE bakmıyorlar. Kendi aralarında anlaşıyorlar” diye konuştu.
TÜFE, ÜFE'YE ÇEVRİLMİŞTİ
Eylül'den Bakan Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı'na göre Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranı üzerinden belirlenen kira artışları yeni yılda 3 yıl boyunca TÜFE'ye göre hesaplanıyor. 2018 yılında son derece dalgalı bir seyir izleyen döviz kurları ve emtia fiyatları gelişmeleri karşısında hassas olan ÜFE yerine kira artışlarında TÜFE'ye geçilmesiyle kira fiyatlarında aşırı artışın önlenmesi planlanmıştı.