Genel

Mülk satışına serbestlik isteniyor!

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Piraye Antika, 2009 yılı sonu itibariyle Türkiye’de yabancı sermaye stokunun 140 milyar doları aştığına dikkat çekti...

Antika, “Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye Konferansı”na katılan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan’a yabancı şirketlerin Türkiye’den mülk satın almasının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Şu anda 2008’de yabancıların Türkiye’den mülk edinmesini serbest bırakan yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından yabancılara gayrimenkul satışı izne tabi tutuluyor. YASED yeni uygulama öncesinde özellikle orgnanize sanayi bölgeleri ve serbest bölgeler gibi tanımlanmış alanlarda faaliyetlerini yürütecek uluslararası şirketlerin bu kapsam dışında bırakılmasını talep etmişti.

Bakan bilgi istedi
Toplantıda Antika, uluslararası yatırımcıların izin alma konusunda yaşadıkları sıkıntıları aktarınca Babacan da, “Bu konuda sorun yaşanıyor mu, üyeleriniz arasında bir araştırma yaparak bize bilgi verebilirseniz, konuyu yeniden ele alabiliriz” dedi. YASED, bir süredir üyeleri arasında bu konudaki görüşlerini ve sıkıntılarını anlatan bir rapor hazırlığı içinde. Bu ay tamamlanacak çalışma Babacan’a sunularak, tanımlanmış bölgelerde yabancı şirketlere mülk satışına izin verilmesi uygulaması ele alınacak.

Türkiye’ye yatırım yapıp da kaybeden yok

SON 30 yıldır YASED üyelerinin Türkiye’de yaptıkları doğrudan yatırımların katlanarak arttığını belirten Piraye Antika, şunları söyledi: “1990’larda yıllık ortalama 1 milyar dolar seviyesinde olan uluslararası yatırımlar, 2005 yılında 10 milyar dolara, 2007 yılında da 22 milyar dolar ile en yüksek seviyelerine ulaştı. Son 2 yılda dünya konjonktürüne de bağlanabilecek bir yavaşlama gözlense de Türkiye’ye olan ilgi sürüyor. Önemli olan şudur ki, hatalı uygulamalar yapmış çok nadir bir iki istisna dışında Türkiye’ye yatırım yapıp da kaybeden uluslararası yatırımcı yoktur. Çoğu kez hepimize sorulan ‘Neden Türkiye’ sorusunun en kestirme cevabı budur.”

Eskiden 1 milyar dolarlık yabancı sermaye gelince şampanya patlatırdık

YASED’in eski başkanlarından Yavuz Canevi, başlangıçta Türkiye’deki yabancı şirketlerin çıkarlarını korumak amacıyla kurulduğunu ancak zamanla Türkiye’ye daha fazla uluslararası sermaye çekme konusunda faaliyetlerini yoğunlaştırdığını söyledi. Canevi, “Eskiden yıllık sermaye girişi 500 milyon dolarları bulunca sevinirdik. 1 milyar doları bulduğumuzda şampanya patlatırdık” dedi.

Denetim sürecinde sorun var

PİRAYE Antika, Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda atılan olumlu adımlara karşın, süren sorunların başında yabancı sermayeli şirketlerin taşınmaz edinimi yer alırken, diğerlerini de şöyle sıraladı: “Vergi denetim süreçlerinde uygulamada karşılaşılan sorunlar, vergi oranlarında öngörülmeyen değişiklikler, yerel yönetimlerle bazı harçlar konusunda çıkan gri alanlar, denetlenen sektörlerde bürokrasiyi artıracak, firmaların global uygulamaları ile kopukluk yaratacak son dakika değişiklikleri gibi üye şirketlerimize olumsuz etkileri olan uygulamaların çözüme kavuşacağına inanıyoruz.”
Hürriyet/Hülya Güler

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler:

Yabancıların mülk isyanı


Yased Başkanı, Babacan'a Temmuz'da çıkan yönetmeliğe rağmen Türkiye'de mülk edinmek isteyen yabancı şirketlerden izin şartı arandığını söyledi.Yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye'de gayrimenkul alımında hala sorunlar yaşandığı ortaya çıktı. Yaşanan sıkıntı Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) 30'ncu kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen "Yeni Dünya Düzeni ve Türkiye Konferansı"na katılan Devlet Bakanı Ali Babacan'a aktarıldı. YASED Başkanı Piraye Antika ve Genel Sekreter Mustafa Alper, Ali Babacan'a yabancı şirketlerin OSB gibi tanımlanmış bölgelerde hala mülk edinemediğini söyledi.

Rapor hazırlayın getirin

Antika, 2008 yılında Anayasa Mahkemesi kararı ile yabancılara gayrimenkul satışının durdurulduğunu, ancak Temmuz 2010'da çıkar yönetmelikle bu durumun aşıldığının sanıldığını ifade ederek, "Ancak durum hiç de öyle olmadı. Yabancı sermayeli şirketler hala gayrimenkul sahibi olabilmek için izin almak zorunda kalıyor. Son yapılan yönetmelikle bu durum atlanılmış. Bu yüzden sıkıntılar sürüyor" şikayetinde bulundu.  Bu gelişme üzerien Babacan, YASED Başkanı Antika ve Genel Sekreter Alper'e "Üyeleriniz arasında bir çalışma yapın ve durumu bana rapor halinde iletin. Gereğini yapalım" dedi.

Meclis rekabeti etkiliyor

Konferansta bir de konuşma yapan Babacan, Türkiye'de kredi hacminin fazla hızlı genişlediğini, bu noktada biraz risk gördüklerini ve hızı biraz düşürmekte fayda olduğunu söyledi.  Babacan, "Merkez Bankası ve bakanlıklarımız olarak ufak ufak tedbirler alıyoruz. Burada biraz risk görüyoruz, artmaya devam etsin ama hızı biraz düşürmekte fayda var diye düşünüyoruz" dedi. Hükümet olarak bir çok yasa çıkarmak istediklerini ancak TBMM'nin yavaş çalıştığını da ifade eden Babacan, "Ülkeler reform üzerine reform yaparken, Meclis'in iç yürütme prosedürü gereği bu noktada yavaş kalıyoruz.  Bu da bizim rekabetimizi etkiliyor" diye konuştu.

Destek verilsin 20 milyar $ ikiye katlanır

YASED tarafından düzenlenen konferansta Türkiye'de yatırımı bulunan CEO'lar da birer konuşma yaptı. Coca-Cola İçecek CEO'su Michael O'Neill, Türkiye'de çok fırsat bulunduğunu söyledi. O'Neill, son yıllarda yabancı sermaye yatırımları konusundaki performansına işaret ederek, devletin desteğiyle 20 milyar dolar civarındaki rakamın ikiye katlanabileceğini

 söyledi. ING Bank CEO'su Wilfred Nagel ise Türkiye'de vergi düzenlemelerinin tutarlı ve öngörülebilir olmasının yabancı yatırımlar için büyük önem taşıdığına dikkati çekti. Turcas Petrol Başkanı Erdal Aksoy de Türkiye'de şu anda 4-5 boru hattı oluduğunu gelecekte de 4-5 boru hattı daha inşa edileceğini bildirdi. Novartis Yönetim Kurulu Üyesi Alexander F. Jetzer-Chung da yatırım hazırlığında olan bir ilaç şirketinin öncelikle o ülkede istikrar arayacağını, kanunların uygulanması, şeffaflık ve öngörülebilirliğin yatırımlar için önemli olacağını kaydetti.
BUGÜN