Sektörel

Mülk yönetiminde verimlilik önem kazandı!

Mülk yönetimi, her dönem önemli bir kavramdı. Ancak günümüzde önemi daha da arttı. Pandemi etkisiyle küçülen ekonomide, AVM'den konuta kadar mülk yönetiminde verimlilik önem kazandı.

Gayrimenkul sektöründe konuttan AVM'ye, hastaneden otellere kadar proje üretmenin yanı sıra mülk yönetimini iyi yapmak da yapılan yatırımın başarılı olmasında büyük önem taşıyor. Bu amaçla Mesa'dan Tahincioğlu'na kadar sektörün önde gelen markaları mülk ve tesis yönetim şirketleri kurarak projelerinin başarısını perçinlemeye çalışıyor. Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre, özellikle pandemi döneminde daralan ekonomi, kaynakların verimli kullanımını gündeme getirirken gayrimenkulde mülk yönetimi konusu da öne çıkmış oldu. Türkiye gayrimenkul sektörünün çatı örgütü Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) de geçtiğimiz haftalarda bu konuya dikkat çekmek üzere 'Gayrimenkulde Etkin Yönetim: Mülk ve Tesis Yönetimi Sorunlarına Çözüm Önerileri' başlığı altında webinar düzenledi. GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, ülkemizin kaynaklarını optimum şekilde değerlendirerek israfı önleyecek, teknolojiyi daha yoğun kullanarak gerekli hizmetleri sağlayacak bakış açısının önümüzdeki dönemde tesis yönetimine yön vereceğini söylüyor. Kalyoncu, yapılan inşa etmek kadar yaşatmanın da çok önemli olduğuna vurgu yapıyor.

BANKALAR DA ÖNEMSİYOR

Mülk ve tesis yönetimi bankalar tarafından da önemsenen bir konu. AVM, hastane, üniversite gibi tesislerde bankalar finansman tarafında yer alabiliyor. Çünkü bu tesislerin tamamına yakını banka finansmanıyla yapılıyor. GYODER Yönetim Kurulu Üyesi, Garanti BBVA Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, mülk ve tesis yönetiminin bankalar açısından hayati bir konu olduğunu söylüyor. Finansman tarafında iki konunun çok önemli olduğuna dikkat çeken Murat Atay, "Birincisi tesisin inşaatı, İkincisi nakit akışı ve bu akışı yaratan tesisin yönetimi. Kötü yönetilen bir tesiste ise elimizdeki ipoteklerin hiçbir anlam ifade etmediğini zaman içinde gördük. Verdiğimiz kredinin teminatı açısından nakit akışı önemli ve nakit akışını yaratacak unsur da tesis yönetimi" diyor.


DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Mülk yönetimi aynı zamanda tesis yönetimini de kapsayan entegre hizmetlerden oluşan bir bütün. Bu hizmet şeklinin odak noktası gayrimenkule değer katmak. Bu kapsamda mülkün olabildiğince maksimum faydayı sağlayabilecek şekilde, özellikle mülk sahibine bir organizasyon geliştirilmesi gerekiyor. Gayrimenkulün bakım onarım maliyetleri de doğru planlama ve operasyonlarla düşürülebiliyor. Tesis yönetimi sektörüne teknolojik çözümler sunan Apsiyon'un kurucu ortağı Kudret Türk, doğru bir planlama için tesis yönetim şirketlerinin son teknolojiyi kullanması gerektiğini söylüyor.

Sektöre finans sistemindeki otomasyonlar ve banka entegrasyonları gibi yenilikler getirdiklerine dikkat çeken Türk, "Aidatların kat maliklerine bildirilmesi, bunların bankalarla paylaşılması ve banka üzerinden gelen talimatların da sisteme kaydedilmesi sağlanıyor. Bugün tesis yönetimine yönelik 10'un üzerinde çözümümüz var" diyor. Şirket sosyal sorumluluk projesi olarak beş yıldır Apsiyon Akademi ile sektörün profesyonelleşmesini destekleyici eğitimler veriyor.

Gayrimenkul sektörü temel ve yapısal bir dönüşüme hazırlanıyor. Bu süreç pandemiyle daha da hızlandı. Sadece bina yapmak değil, onu canlı, işleyen bir mekanizmaya dönüştürmek de çok önemli. Yönetimin doğru ele alınması hatta geliştirme aşamasında konuşulması değeri çok etkiliyor. Satış değeri, kira gelirlerine pozitif katkı, doluluk oranı, işletmelerin maliyetlerinin hesaplanması, tasarruflar, çalışan, yaşayan kullanan motivasyonu, binanın marka değeri, sürdürülebilirliği çok önemli kavramlar olarak öne çıkıyor. Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme Kurucu ve Yönetici Ortağı Neşecan Çekici, dönüşüm sürecinde tesis ve mülk yöneticilerinin katma değer yaratıcısı olarak sahnede olacaklarını vurguluyor.

Çekici, binayı randımanlı işletmenin kira ve satış değerine yüzde 5 ila 15 katkı sağladığını söylüyor.,

 

Mehmet Kalyoncu: Yapıları inşa etmek kadar yaşatmak da çok önemli!