30 / 04 / 2024

Mülkiyeliler Birliği'nin yerine kültür merkezi kurulacak

Mülkiyeliler Birliği'nin yerine kültür merkezi kurulacak

Mülkiyeliler Birliği'nin Kızılay'daki binası yıkıldıktan sonra yerine sosyal ve kültürel bir merkez kurulacak



Mülkiyeliler Birliği Vakfı Başkanı Ali Çolak, Mülkiyeliler Birliğinin Kızılay'daki binasının yasal zorunluluklar tamamladıktan sonra bir kaç ay içerisinde yıkım sürecinin başlayacağını, yeni projenin 14 ayda tamamlanacağını bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çolak, Mülkiyeliler Birliği binasının yıkılmasına ilişkin haberlerde, konunun sanki bugün ortaya çıkmış gibi sunulduğunu söyledi. Binanın yeniden inşa edilmesinin, Vakfın 1970'li yıllardan beri gündeminde yer aldığını ifade eden Çolak, eski  Ankara  Belediye Başkanlarından merhum Vedat Dalokay'a ait bir projenin hayata geçirilmesinin planladığını, ancak 1980'deki askeri müdahale nedeniyle yarım kaldığını anlattı.

Çolak, şöyle konuştu:
"3 yıl önce biz de tadilatla istediğimiz alanların elde edilemeyeceğini tespit ettik. O binalarda can ve mal güvenliğinin tehdit altında olduğunu ortaya koyan raporlar var. Vakfın 2008 Genel Kurulu'na restorasyon ve yeniden inşa olmak üzere 2 ayrı görüş vardı, yeniden yapılanmayı savunan taraf kazandı. Buna göre Mülkiyeliler Birliği, bahçe dokusu bozulmadan, bugünkü kullanım alışkanlığına uygun, içerisinde müze, kütüphane ve sergi salonu bulunan sosyal ve kültürel merkez olarak yeniden hayata geçecek." Ali Çolak, Mülkiyeliler Birliğinin üyelerinin daha fazla bir araya gelebileceği bir mekan yaratmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Birlik, şu
andaki binasında yeme-içmeye hapsolmuş durumda. Sanki Mülkiyeliler Birliği yıkılıp yerine bir alışveriş merkezi yapılacak imajı oluşturuluyor. Hedefimiz bir rant merkezi oluşturmak değil. Mülkiyeliler Birliği burada olacak. Yasal zorunlulukları tamamladıktan sonra bir kaç ay içerisinde yıkım süreci başlayacak ve yeni proje 14 ayda tamamlanacak" diye konuştu.

"Basına yansıyanların Genel Kurulda bu iddiaları dillendirenlerin hesaplarından kaynaklandığını" ileri süren Çolak, şunları söyledi:
"Bu binanın bir mimari değeri olmadığını herkes biliyor. Bir güçlendirme de sadece alan kaybına yol açar. Eğer bireysel anılardan söz edilecekse benden çok bireysel anısı olan yoktur. Ben, eşimle burada tanıştım, elini ilk kez burada tuttum ve burada evlendim. Ama önemli olan toplumsal anı biriktirmektir. Biz, Aydınlar Dilekçesi'ni Mülkiyeliler Birliği müzesine asarak, bunu gelecek kuşaklara aktarmayı planlıyoruz."

AA


Geri Dön