07 / 05 / 2024

Multi Corporation'a bankalar el koyuyor!

Multi Corporation'a bankalar el koyuyor!

Forum markasıyla yaptığı alışveriş merkezleriyle tanınan Hollandalı dev şirket Multi Corporation'a bankalar el koyuyor. 900 milyon Euro'luk borç yüzünden köşeye sıkışan Multi, Türkiye'deki ortaklarının yüzde 4 hissesine 2 milyon Euro önerdi



Hollandalı alışveriş merkezi (AVM) yatırım ve geliştirme şirketi Multi Corporation kredi borçları nedeniyle girdiği dar boğazdan çıkamayınca teslim bayrağını çekti. 11 bankadan meydna gelen sendikasyona olan toplam 900 milyon Euro'luk borcunu vadesi; üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen ödeyemeyen şirketin batması, Türkiye'de de bomba etkisi yarattı.

% 4 HİSSEYE 2 MİLYON EURO

Edinilen bilgilere göre, Turkmall Global Investments şirketi üzerinden Multi'de yüzde 4 oranında pay sahibi olan Levent Eyüboğlu ve Hans Otto Nagel'e 1 Eylül 2011'de 'çok gizli' olduğu berlitilen bir mektup gönderildi. Multi Finans Direktörü M. van den Berg ve Hukuk Direktörü J.P.J.G. Blaffert imzalı mektupta, KPMG tarafından özkaynak değeri bulunmadığı tespit edilen şirkete, hisseleri üzerindeki banka rehinleri paraya çevrilmek suretiyle icra takibi yapılarak kredi verilen bankalar tarafından el koyulacağı kaydedildi. Hissedarlar arasındaki Turkmall Global Investments'a, payları karşılığı toplam 2 milyon Euro önerilen mektupta, 22 Eylül'e kadar süre tanındı, ifade edilenlere göre, tüm paydaşların el koyma konusunda ikna edilmesi gerekiyor. Aksi halde, yani icra yoluyla el koyma gerçekleşirse, küçük hissedarlardan kaynaklanabilecek sorunlardan endişe ediliyor. Bankaların Multi'ye yaptığı teklife göre, tüm ortaklar arasında uzlaşma sağlanabilirse, bugünkü yönetimin şirketi yönetmeye devam etmesine izin verilecek. Hatta, başarı planı uygulanabilirse, ileride prim ve hisselerin bir kısmı geri verilecek.

Borçlu olunan bankalar arasında; The Royal Bank of Scotland, Banco BPI, Banco Popular Espanol, HSH Nordbank, Banco Comercial Portugues, ING Bank ve NIBC Bank da var.

Türkiye en iyi operasyonlardan

Multi'nin Türkiye'de 15 projesi ve 3 milyar dolara yakın yatırımı var. Bu projelerden Forum İstanbul, Marmara Forum, Forum Trabzon, Forum Mersin, Forum Kapadokya, Forum çamlık, Forum Bornova, Forum Aydın, Forum  Ankara  Outlet alışveriş merkezleri faaliyette. Forum Kayseri ve Forum Diyarbakır inşaat; Ada'na, çanakkale, Elazığ ve Gaziantep'te ise geliştirme aşamasında bulunuyor. Multi'nin bu noktaya gelmesindeki en önemli faktörlerden biri başarısız olduğu pazarlar olarak gösteriliyor. Bunlar arasında Ukrayna, ispanya, İngiltere ve İrlanda başı çekiyor.. Türkiye ise Multi'nin en iyi para kazandığı ilk üç ülkeden biri. Geçtiğimiz yıl Türkiye'deki operasyonla ilgili demeç veren Multi Corporation Başkanı Hans van Veggel, 'Buraya, bugüne kadar 2.1 milyon Euro'luk yatırım yaptık. 2013'e kadar 17 AVM'ye ulaşacağız ve yatırımımız 3 milyar Euro'yu aşacak. Bunun anlamı şu: Büyümemiz ağırlıklı olarak Türkiye'den gelecek ve Multi'nin yaklaşık yüzde 35'i Türkiye yatırımlarından oluşacak' demişti.

DAVA YOLU AçILABİLİR

Turkmall Global Investments'ın Multi'nin teklifini reddetmeye hazırlandığı, kabul görmemesi halinde dava açacağı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, söz konusu teklif, Multi'nin bankalarla birlikte Turkmall Global Investments'ı ekarte etmek için hazırladığı bir plan gibi algılanıyor. Multi'nin Turkmall'a 18 milyon Euro sermaye borcu da olduğu konuşuluyor.

Multi'nin Türkiye yatırımları 2000 de Turkmall'u kuran Levent Eyüboğlu ve Hans Otto Nagel ile başlamıştı. 2004'te birlikte Multi Turkmall'u kuran ortaklar, Türkiye'de Forum markasıyla pek çok AVM yaptı. Eyüboğlu 2010'a kadar şirketin CEO'su idi. Aynı yıl, Multi ve Turkmall yollarına ayrı devam etme kararıyla ayrıldı; Eyüboğlu ve Nagel ise Multi'nin ortağı olarak kaldı.
Habertürk/Menekşe Ataselim


Geri Dön