Genel

Multi Turkmall, Form TEM projesini erteledi

2006 yılında Milli Emlak'tan arsa satın alarak Gazi Mahallesi'ne alışveriş merkezi yapmak isteyen Morgan Stanley'in hevesi kursağında kaldı

Projeye Avusturyalı Meinl Grubu'nu ortak alan Morgan Stanley'in hissedar olduğu Multi Turkmall, Meinl Grubu İngiltere operasyonları zarara uğrayınca iflasın eşiğine geldi. Türkiye'ye yapacağı 1 milyar euroluk yatırımı erteledi.
Ne olmuştu?
Milli Emlak, Ekim 2006'da Gazi Mahallesi'nde 82 bin 500 metrekare inşaat izni olan arsayı satışa çıkardı. İhalede 24 milyon 800 bin TL olan tahmini bedel 55 milyon TL'ye kadar yükseldi. Arsanın sahibi Morgan Stanley'in 2.5 milyar dolar ödeyerek ortak olduğu Multi Turkmall oldu.
Yapılan anlaşmaya göre Multi Turkmall burada 60 bin metrekare kiranabilir alanı olan bir AVM, bir de 20 bin metrekare kiranabilir alanı olan Form TEM projesini geliştirecekti. Ardından yatırımcı arayışına girdi. Türkiye pazarına 1 milyar euro yatırmak için hazırlanan Avusturyalı Meinl Grubu ile masaya oturdu. Anlaşma yapıldı ve projenin finansmanı Meinl'dan gelecek, projede söz sahibi Turkmall olacaktı.
Ancak, Meinl Grup da global krizden etkilenenler arasında yer almaktan kaçamadı. Üstelik, sıkıntılar krizin etkileriyle sınırlı kalmadı. Meinl'in patronu Julius Meinl, 2009'da İngiltere'de dolandırıcılık suçlamasıyla göz altına alındı. 2 günlük göz altı süresi sonunda 90 milyon sterlin kefaletle serbest bırakıldı. Kahvecilikten finansa kadar pek çok sektörde faaliyet gösteren Avusturyalı milyarderin davası halen İngiltere'de sürüyor.

Meinl, Türkiye'ye 2006'da girmişit. Agresif satın almalarıyla herkesi hayrete düşüren grubun Türkiye'deki ilk büyük adımı imar ve inşaat izinleri olmayan Göztepe'deki Çocuk Esirgeme Kurumu'na ait 90 dönümlük dev araziyi satın almıştı. Bedel, 210 milyon dolar gibi rekor bir fiyattı. Tam bu sırada Morgan Stanley'in hissedar olduğu Multi Turkmall'un geliştirdiği Form TEM projesine ortak oldu. Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biriyle Avusturyalı en büyük beşinci bankasının Türkiye'deki bu işbirliği büyük şaşkınlık yarattı. Hatta, o günlerde polisin bile giremediği Gazi Mahallesi'ne tek başına girmeye Morgan Stanley'in gücü yetmedi. Yanına Avrupalı bir ortak aldı esprileri bile yapılmaya başlamıştı. Ama, bütün bu esprilerin arkasında bu iki devin Türkiye'nin en ilginç lokasyonlarından bir tanesinde yapacağı yatırım bekleniyordu.
Ama, aslında daha da merakla beklenen Meinl'ın Türkiye'nin diğer noktalarında yapacağı yatırımlardı. Çünkü, tüm dünyada olduğunun aksine Türkiye'de agresif büyüme modeli seçen Avusturyalı yatırımcı, Tokat, Trabzon, Adana ve Samsun gibi illerde de 1 milyar euro'luk proje planlamıştı. Girdiği ihalelerde oluşan rakama bakmadan yarışı sonuna kadar göğüslüyordu. En son, Kahramanmaraş Otogarı ihalesinde Belçikalı yatırımcı Redevco ile yaptığı yarışmış ve 26.5 milyon TL'lik muhammen bedel, 1 saat içinde 50.3 milyon TL'ye çıkmıştı.
 
Tüm bu gelişmeler karşısında Multi Turkmall CEO'su Levent Eyüpoğlu ise , yatırım kararlılığı içinde olduklarını şu sözlerle ortaya koyuyor: "Temeli attık. Su basmanı seviyesindeyiz. Gazi Mahallesi'ne bu alışveriş merkezini yapacağız. Ama nasıl yapacağımız henüz belli değil. Meinl Grubu sıkıntıya girince proje aksadı. Gelişmelere göre durum belli olacak."
TEBERNÜŞ KİREÇCİ/Milliyet