Mümkünlü'de evlerin değeri 10 kat arttı!
Sakarya'nın Taraklı 'daki evler proje hazır olmasına rağmen onarılamıyor. Nedeni ise ilçenin uluslararası sakin şehir ağına dahil edilmesiyle evlerin fiyatının 10 kat artması. Mirasçılar hisse konusunda anlaşamadıkları için restorasyon yapılamıyor.
Bir reklam filminde 'Mümkünlü' diye adını duyuran Sakarya'nın Taraklı ilçesindeki yıkılmak üzere olan evler, proje hazır olmasına rağmen onarılamıyor. Nedeni ise ilçenin uluslararası sakin şehir ağına dahil edilmesiyle evlerin fiyatının 10 kat artması. Mirasçılar hisse konusunda anlaşamadıkları için restorasyon yapılamıyor. ,
Sakarya'nın Taraklı ilçesinde bulunan ahşap Osmanlı evlerinin değeri son birkaç yılda 10 kat artınca onarımı miras engeline takıldı. Mirasçılar ya bir araya gelip onarım kararı alamıyor ya da hisse konusunda anlaşma sağlayamıyor. Kredi kullanımının kimin üzerine yapılacağı da mirasçılar arasında tartışma konusu oluyor. Yıkılmak üzere olan onlarca tarihi ev, bu sebeplerle projesi hazır olmasına rağmen onarılamıyor.
Taraklı'nın adı Şener Şen ve Olgun Şimşek'in oynadığı reklam filmindeki 'Mümkünlü' ismiyle duyuldu. Küçük bir kasabaya internetin gelmesiyle yöre halkının hayatının nasıl değiştiğini anlatan reklam filmi ilçenin kaderini değiştirdi. Reklam filmi, doğası bozulmamış ilçeye olan ilgiyi artırdı. Taraklı'da yıkılmak üzere olan tarihi yapılardan 64 dükkan, 2 han ve 11 tarihi ev ve konak verilen teşviklerle aslına uygun olarak onarıldı. Ancak kalan evlerin onarımı miras engeline takıldı. İlçenin uluslararası sakin şehir ağına dahil edilmesi ve son olarak da Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi kapsamında 'Türkiye Ulusal Destinasyonu' olarak belirlenmesi tarihi evlerin fiyatını 10 kat artırdı. Evlerin değeri artınca onlarca binanın onarımı mirasçıların anlaşamaması sebebiyle yapılamıyor.
Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, ilçede tescilli 100 tarihi ev ve konak bulunduğunu, bunlardan sadece 11'inin onarılabildiğini söylüyor. 89 tarihi yapının 55'inin projesinin hazır olmasına rağmen mirasçıların anlaşamaması sebebiyle onarıma başlanamadığını belirten Özkaraman, "40-50 bin liraya alıcı bulamayan evler bugün onarılınca 350-400 bin liradan alıcı buluyor.
Konakların değeri ise milyon doları buldu." diyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tarihî evlerin bakım ve onarımı için ev sahiplerine proje desteği yanında 30 bin TL'ye kadar hibe destek kredisi verdiğini dile getiren Özkaraman, ayrıca TOKİ'nin de 10 yıl vadeli 90 bin TL kredi imkânı sunduğu bilgisini veriyor. Özkaraman, "Ayrıca biz de belediye olarak devreye girdik. 15 yıllığına tarihi evini belediyeye veren kişilerin evlerini onanyoruz. Sadece iki ev bu şekilde bize verildi. Evlerin değerinin artmasıyla mirasçılar aralarında anlaşamıyor." diye konuşuyor. Bu binaların onarımı için bir düzenleme yapılması gerektiğini ve milletvekilleriyle bu konuyu görüştüklerini vurgulayan Özkaraman, "Nasıl ki 20 dönümün altında tarım toprakları mirasçılara bölünemiyorsa tescilli tarihi evlerin onarım kararı mirasçılara bırakılmamalı. Bu tarihi miras korunmalı, gelecek kuşaklara aktarılmalı." ifadesini kullanıyor.
Zaman