Genel

Munch Müzesi, Müslüman Kültür Müzesi olmaya aday!

Oslo’da bulunan ve ünlü ressam Edward Munch'ün "Çığlık" tablosunun da sergilendiği Munch Müzesi'ndeki eserler başka binaya taşınacağı için müze binasının Müslüman Kültür Müzesi olarak düzenlenmesi önerildi.

Norveç’in başkenti Oslo’da bulunan ve ünlü ressam Edward Munch'ün "Çığlık" tablosunun da sergilendiği Munch Müzesi'ndeki eserler başka binaya taşınacağı için müze binasının Müslüman Kültür Müzesi olarak düzenlenmesi önerildi.


Munch Müzesi 2019 yılında Oslo'nun Töyen semtinden Björvika semtine taşınacak. Barış İçin Diyalog Derneği Başkanı ve iktidardaki sağcı partide siyaset yapan Aamir Sheikh, boşalan bina ve arsaya dinler arasındaki hoşgörü ve anlayışı artırmak için Müslüman Kültür Müzesi inşa etmeyi önerdi. Öneri, mimar Sverre Svendsen tarafından projelendirildi ve Oslo Belediyesi tarafından kabul görmesi halinde hayata geçirilecek.


Dernek, Oslo Belediyesi'ne gönderdiği başvuruda, aşırı sağcı terörist Anders Behring Breivik'in 22 Temmuz saldırılarına dikkati çekerek bu proje ile Norveç toplumunun bilinçlendirilmesi ve farklılıklara saygının artırılmasının amaçlandığını belirtti.

Aamir Sheikh ise 3 yıldır böyle bir proje üstünde çalıştıklarını belirterek "Töyen semtinde boşalacak olan bu yer, bu amaç için gayet uygun bir alan. Şimdiden bazı Müslüman ülkelerden maddi yardım sözü almış durumdayız" dedi.


Eski başbakanlardan ve Oslo Barış ve İnsan Hakları Merkezi Başkanı Kjell Magne Bondevik de projeyi gördüğünü ve yardım isteme konusunda Müslüman ülkelere gitmeye hazır olduğunu açıkladı. Bondevik açıklamasında, "Projeyle ilgili bilgilendirildim ve çizimleri gördüm. Bu dönemde bazı Müslümanlar, bazı aşırı grupların hatalarını taşımak zorunda kalıyorlar. İslam’ın ve İslam tarihinin doğru anlatılacağı böyle bir müzeye hem Oslo’nun hem de Norveç’in ihtiyacı var. Vaktim olduğu sürece Sheikh ile yardım toplamak üzere Müslüman ülkeleri ziyaret etmeyi planlıyorum" diye konuştu.


Müslüman Kültür Müzesini projelendiren mimar Sverre Svendsen, müzenin iki bölümden oluşacağını ve birinci kısmın caminin nasıl işlediği ve camide neler yapıldığının gösterileceğini belirterek bu bölümde Hazreti İbrahim, Hazreti Musa, Hazreti İsa ve Hazreti Muhammed hakkında bilgi verileceğini anlattı. Diğer bir kısımda ise 500 kişilik bir toplantı salonu yapılmasını projelendirdiklerini ifade eden Svendsen, müzenin minare ve kubbe gibi İslami motifleri de içereceğini kaydetti.


Müzenin kurulması halinde hiçbir dini derneğe bağlı olmadan, özerk bir yönetim kurulu tarafından yönetilmesinin planlandığı öğrenildi.


AA