Sektörel

Murat Aydın: 16/9 için mahkeme kararlarını uyguluyoruz!

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Onaltı Dokuz (16:9) isimli gökdelenlerin İstanbul'un tarihi siluetini bozan kısmının yıkılması kararı ile ilgili, "Mahkeme kararlarını uyguluyoruz ama yargı süreci henüz tamamlanmış değil" dedi.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, ilçedeki Onaltı Dokuz (16:9) isimli gökdelenlerin İstanbul'un tarihi siluetini bozan kısmının yıkılması kararı ile ilgili, "Mahkeme kararlarını uyguluyoruz ama yargı süreci henüz tamamlanmış değil" dedi.

Danıştay kararı sonrası mal sahibinin itirazını değerlendiren mahkeme, 5 Eylül 2014'te "satın aldığı sırada geçerli bir inşaat ruhsatı bulunan yapının yıkımı yolunda tesis edilen işlemde bu yönüyle hukuka aykırılık bulunmadığı" gerekçesiyle tıraşlama işlemini durdurdu, Zeytinburnu Belediyesi ise karara itiraz etti.

İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı Danıştay'ın onamasının ardından yaşanan süreci AA muhabirine değerlendiren Murat Aydın, yasanın emrettiği her şeyin gerçekleştirildiğini belirterek, "Süreci bekliyoruz. Biz yıkım kararlarını aldık. Yıkmak için bir teşebbüste bulunduk ama teknik imkanlarımız elverişli değil" diye konuştu.

Gökdelenler yapılırken her şeyin o dönem usulüne uygun olarak yapıldığını ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

"Bir de zamanında yapılırken her şey usulüne uygun yapılmış. Planlar plan sürecine uygun yapılmış, ruhsatlar, avam proje gibi o anki yürürlükteki imar kanunlarına uygun olarak gerçekleştirilmiş. 'Bir eksik var mı yok mu?' diye 8-10 kez orayı arkadaşlarıma kontrol ettirdim. Sonrasında ortaya çıkan bir durum var.

Türkiye'de ilk defa böyle bir şey ortaya çıkıyor. Baştan her şey usulüne uygun yapılmış ama sonradan iç acıtan bir fotoğraf ortaya çıkmış. Ben de zaten o fotoğrafı gördüğüm zaman inanın yüreğim sızlıyor. Ama gerçek o fotoğraftan ibaret değil, son derece iç acıtan bir fotoğraf. Mahkeme kararlarını uyguluyoruz ama yargı süreci henüz tamamlanmış değil."

Aydın, bu konuda tek sorumlu tarafın belediye olmadığını dile getirerek, "Yasanın emrettiği ve mahkemelerden çıkan kararlar neyse gücümüz ve yetki sorumluluk alanı içerisinde yerine getirmeye çalışacağız. Ama henüz süreç tamamlanmadı" dedi.

- Kültür Vadisi Projesi

Zeytinburnu'ndaki projelere değinen Murat Aydın, 1999'da başlatılan Kültür Vadisi Projesi'nin Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği ve belediyeleri tarafından yürütüldüğünü aktardı.

Topkapı'dan başlayıp sahile kadar devam eden proje çerçevesinde Merkezefendi Mahallesi'nde değişim yaşandığını dile getiren Aydın, Merkezefendi Camisi, Merkezefendi Hamamı ve bölgedeki tekkeler ve konakların restore edilerek ayağa kaldırıldığını anlattı.

Aydın, Vakıflar Genel Müdürlüğünün Yenikapı Mevlevihanesi'nde restorasyon çalışmaları yaptığını ve mevlevihane çevresindeki istimlak problemlerini çözdüklerini kaydederek, proje kapsamında Bizans dönemi ve fetihten sonraki yerleşim yerleri, surlar, Balıklı Ayazması, birçok önemli şahsiyetin bulunduğu mezarlıkları da yeniden düzenlediklerini ve bölgede 2 bine yakın salaş yapıyı kaldırdıklarını söyledi.

- Kentsel dönüşüm çalışmaları

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Afet Referansı Kentsel Dönüşüm Projesi'ni yasa çerçevesinde sürdürdüklerini ifade ederek, şunları anlattı:

"Zeytinburnu'nda 1999 öncesi yapılan yaklaşık 15 bin bina var. Deprem koşulları dikkate alınarak yapılmamış binalarımız. Dolayısıyla bu binaların yenilenmesi veya güçlendirilmesi lazım. Çürük olduğu tespit edilen binalar yıkılacak. Yapma konusunda da kredi destekleri, ruhsat harç muafiyetleri gibi yasada mevcut olan teşvikler var. Bu bağlamda afet referansı kentsel dönüşüm çalışmalarını, 10-15 yıl içinde tamamlanmasını hedefliyoruz. İnsanların çürük binaların içerisinde depreme yakalanmamasını istiyoruz." 

- Mabetlerde çektiği fotoğraflar sergilenecek

Fotoğrafçılığın kendisini çok dinlendirdiğini dile getiren Aydın, Hindistan, İran, Çin, Japonya, Mısır ve Meksika gibi birçok ülkede çektiği farklı dinlere özgü mabet fotoğraflarından oluşan bir sergi açmayı planladığını söyledi.

Aydın, şunları kaydetti:

 "İşimiz gereği, yurtiçi ve yurtdışından birçok bölgeye gidiyoruz. Fırsat bulduğumda hemen fotoğraf makinemi elime alırım ve mutlaka fotoğraf çekerim. Bu benim için aktif dinlenme aracı oluyor. 1985'ten bu yana devam eden fotoğrafçılığımı geliştiriyorum. Geçmişte 'Yeryüzünden Portreler' isimli bir sergi açtım. Gelecekte de yaşayan dünya dinleri ve bu dinlerin sembolleri, mabetleri ve inananları konu alan bir fotoğraf çalışması yapıyorum.

Yurtdışına gittiğimde oradaki mabetleri soruyorum, o mekanları, insanları ve sembolleri fotoğraflıyorum. Dünya dinleriyle ilgili de okuyorum. Şu an elimde dokümanlar var ama biraz daha fotoğraf çekmem gerekiyor. Güzel bir çalışma olacak. Bu çalışmaları sergiye dönüştürmeyi arzu ediyorum." 


AA