Sektörel

Murat Çalık: Beylikdüzü depreme hazır!

CHP Beylikdüzü Belediye Başkan adayı Mehmet Murat Çalık, yeni dönemde hayata geçirmeyi planladığı proje ve yatırımları anlattı.

CHP Beylikdüzü Belediye Başkan adayı Mehmet Murat Çalık, yerel seçim çalışmalarını ve Beylikdüzü ile ilgili projelerini anlattı.

Yeniçağ Gazetesi'nden Sümeyra Kırca'nın haberine göre, Beylikdüzü'nü bir huzur kenti yaptıklarını söyleyen Mehmet Murat Çalık, semtte siyaset dilinin dahi değiştiğini belirtti.  İstanbul'da yılda 12 milyon kutunun üzerinde antidepresan kullanıldığını  söyleyen  Çalık, "Yöneticiler bu kenti hasta etti. Bu kenti siyaset üzerinden yönetemezsiniz. Size oy versin vermesin herkesin belediye başkanı olmak zorundasınız. Siyasi reflekslerle hareket edemezsiniz yerelde. Beylikdüzünde siyasetin dili dahi değişti. Biz bu kenti beylikdüzü kıyı kasabası yapacağız, 13 kimlik bir kıyısı var. Beylikdüzü yüzünü denize dönecek bu zamana kadar sırtını dönmüştü. Yaşam vadisinin üçüncü etabını bitirdiğimizde bu kent denizle buluşmuş olacak. Toplam alanı bir milyon 200 bin metre... Şuan 400 bin metrekaresini aktif olarak kullanıyor halkımız. Mart ayında da 300 bin metrekaresi açacağız." diye konuştu.

Beylikdüzünün sağlıkta, halk sağlında ve eğitimde hedef büyüteceğini söyleyen Mehmet Murat Çalık, şunları söyledi: "Belediyemizin bünyesinde Sağlık Müdürlüğümüz var. Engelli birimimiz de var. Buralarda onları evlerinden çıkarıp belediyenin sağladığı ortamlarda ailelere de nefes alacak şekilde yaşam alanları sunuyoruz. Çünkü engelli bireylerin yaşadığı evlerde ebeveynler tamamen çocuklarına bağlıdır. Biz tamamen onlara nefes aldırıyoruz. Çarşı pazar yapıyorlar, kendilerine vakit ayırıyorlar. Halk sağlığında hedef büyüteceğiz derken, sağlık bakanlığında olan hizmetleri tabiki biliyoruz. Ancak onların alt yapısını hazırlayacağız. Sağlık Bakanlığına verilmek üzere, bu kentin sağlık alanı değeri var. Bizim dönemimizde kazandırılmış bir arsadır. Sadece bizim dönemimizde 800 bin metrekare arsayı bu kentin arsa envanterine kaydettirdik. Bunun içinde sağlık alanı var, kültür alanı, yeşil alan var." 

Beylikdüzünün şuandaki aktif yeşil alan miktarının kişi başına 9 metrekare olduğunu anlatan Mehmet Murat Çalık, 2030 vizyonunlarında bu rakamı 16,5 metrekareye yükseltmek olduğunu açıkladı. Çalık, "İnsanları kendi sahnelerimizde sanatla buluşturacağız. İnşaallah bizim dönemimizde Beylikdüzü Belediyesi Tiyatrosunu hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Eğitimde nasıl hedef büyüteceğiz. Eğitimde Yaşam Vadisi'nin hemen içinde Aziz Sancar Bilim ve Sanat Merkezi planıyoruz. Aziz hocamın onayını aldık ve biz orda ilkokul, ortaokul, lise çağındaki çocuklarımızın bilimle ve sanatla buluşmasını sağlayacağız. Bilimin ve sanatın iç içe olduğunu göstereceğiz. Zihinlerini açacağız. Yaşam Vadisi'nin ikinci ve üçüncü etapta birleştiği noktada inavasyon merkezimiz var. Burada da yaratıcı endüstri, yaratıcı ekonomiye dönük çocuklarımızın patent sahibi olmasını sağlayacağız'' şeklinde konuştu.

2 Mart itibariyle projelerini açıklayacağını söyleyen Mehmet Murat Çalık, "Benim avantajlı olduğum bir nokta var seçimde. Ben şehir plancısıyım bu kente 20 senedir hizmet ediyoruz. Öncesinde özel sektörde son 5 yılda da Ekrem İmamoğlu ile birlikte hizmet ettik. Son 5 yılda ne kadar güzel işler yaptığımızı sahadaki atmosferden anlayabiliyorum." şeklinde konuştu.

Bir şehir plancısı olarak İstanbul'daki deprem riskine değinen Çalık, şunları söyledi: "Haramidere'ye bakın Alivyon tabakalar üzerinde 30 katlı binalar yapılmış. Bu kentin bir deprem sorunu var. Kartal'daki 8 katlı binayı 6 günde zor ulaştık ve 21 kayıp verdik. Tek bir bina 6 gün. İstanbul için endişeleniyorum. İstanbul depreme hiçbir hazırlık yapmadı. Hamasetin ötesine geçiremedi siyasetçiler... Mimarlar Odası açıkladı toplanma alanı 2000'li yıllarda 497 iken, 70 küsürlere düşmüş. Toplanma alanalarımıza AVM'ler, rezidanslar yapılmış. Depremden sonra barınma alanı kalmamış." diyerek Beylikdüzü'nü depreme nasıl hazırladıklarını ise şu şekilde açıkladı:"Beylikdüzü depreme hazır. Bizim ABİS adında belediyemize ait bir telefon uygulamamız var. Bütün yurttaşlarımız kendini kaydettiriyor. Bu uygulama deprem anında hangi toplanma alanına gelmesi gerektiğini söylüyor. Biz biliyoruz ki deprem anında hatlar çöküyor. Sistem çökmesine rağmen acil mesaj atabiliyor. Sisteme kayıtlı numaralara nerede olduğunu söyleyebiliyor. Beylikdüzü toplanma alanları yakın çevredekileri de misafir edecek şekilde yeterli. Beylikdüzünde 350 bin insanımız var. Toplanma alanlarımız bir bu kadar insanı daha ağırlayabilir."