03 / 05 / 2024

Murat Kader: İstanbul'u dönüşümle kurtaracak 4 yol var!

Murat Kader: İstanbul'u dönüşümle kurtaracak 4 yol var!

Kentsel dönüşümün her yönü ile kentin bütün geleneklerine etki ettiğini dile getiren Mimar Murat Kader, bu nedenle yapılacak planlama çalışmalarında  tüm kesimlerden temsilcilerin bulunması gerektiğini kaydetti



Kentsel dönüşümün her yönü ile kentin bütün geleneklerine etki ettiğini dile getiren Mimar Murat Kader, bu nedenle yapılacak planlama çalışmalarında  tüm kesimlerden temsilcilerin bulunması gerektiğini kaydetti.
Kentsel dönüşümün farklı amaçlara hizmet ettiğinin altını çizen Kader, çözüm için önceliğin toplumsal bozulmanın nedenlerinin araştırılmasına tanıdı. Çöküntü nedenlerin tesbit edilerek kentlerin bu tür alanlara dönüşmesinin önlenmesini isteyen Kader, Kent dokusunun fiziksel değişim ihtiyacına cevap verilmeli. Yaşam kalitesini artırıcı başarılı bir ekonomik kalkınma modeli ortaya konmalı dedi.

Kentsel alanların etkin bir biçimde kullanılmasını ve gereksiz yayılmadan kaçınılması gerektiğinin altını çizen Kader, Sivil toplum örgütleri ve toplumun farklı kesimlerinin planlamaya katılımını sağlamak gerekiyor diye konuştu.

Bu tür hizmetlerin karşılanması için uygulanacak kentsel dönüşüm yöntemlerini yeniden geliştirme, rehabilitasyon, entegrasyan ve yeniden canlandırma olarak 4 ana başlıkta toplayan Kaderin ilk tavsiyesi kentin yeniden geliştirilmesi oldu. Yeniden geliştirmeyi, korunacak değeri olmayan yapıların bulunduğu bölgeler için uygun bulan Kader, Daha sonra uygulanabilecek yöntem rehabilitasyondur. Bu yolla planlı olarak gelişmesine rağmen zamanla yıpranan bölgeler tekrar değerli hale getirilebilir şeklinde konuştu.

Bir diğer yöntem olarak da entegrasyonu gündeme getiren Kader, Bu yöntem de, kent kimliği korunurken, yeni ve eski binalarla zengin bir çevre yaratılır.  Bu yöntemin geçerli olmadığı durumlarda ise yeniden canlandırma adını verdiğimiz yöntemle çöküntü süreci yaşamakta olan bölge kurtarılarak o alan tekrar hayata döndürülür diyerek sözlerini bitirdi.

Kaderin çözüm önerileri:
1- Kamu yararı esası unutulmamalı ve uygulamalar büyük rant getiren uygulamalara dönüşmemeli. Uygulamalara şeffaf ve hesap verilebilir bir yönetim anlayışı hakim olmalı.
2- Sosyal, ekonomik, kültürel ve fiziksel mevcutlar dikkate alınmalı. Katılımcı bir model uygulanmalı. Planlamaya halkın katılımı sağlanmalı ve hiç kimsenin yaşam tarzları bozulmamalı. Toplumsal uzlaşma önemsenmeli, barınma hakkı yok sayılarak sosyal erozyona neden olunmamalı.
3- Kentsel bütünlük korunmalı ve planlama hiyerarşisine uyulmalı.

 


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com

Geri Dön