29 / 07 / 2024

Murat Koray, `mantar toplamaya' hazırlanıyor

Murat Koray, `mantar toplamaya' hazırlanıyor

Yapı Kredi Koray GYO Yönetim Kurulu Üyesi ve Koray İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Murat Koray, `mantar toplamaya' hazırlanıyor


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Sabancı Center, Moskova Vergi Dairesi ve  Ankara  Sheraton gibi iddialı projelerde imzası bulunan Koray, artık bir yandan da Bolu Mengen'in Teberikler köyünde Türkiye'nin dört bir yanından gelen kuzugöbeği, borazan, porçini, sığırdili ve sarıkız mantarlarını işleyecek. Koray, Türkiye'nin ilk mantarlı peynirini, tereyağını ve tuzunu da dünyaya pazarlayacak.

Murat Koray'a mantar dünyasının kapısını açanlar ise doğayla iç içe olmak için 3 yıl önce İstanbul'u terk eden Uzay Meriç ve Suat Meriç çifti...

Mantarlı peynir ve tereyağı
Uzay Meriç, Kapalıçarşı'daki dükkânlarını devredip Mengen'e yerleştikten sonraki maceralarını şöyle anlatıyor:  
"2007'de Mengen'e yerleşip bir mantar işleme tesisi kurduk. İnsanlar doğal ürünlerin değerini kavramaya başladı. Yabani mantar konusunda Türkiye çok zengin. Türk kuzugöbeği dünya ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor. Biz de 5 tip mantar üzerinde çalışmaya başladık. Porçini, kuzugöbeği, sarıkız, borazan ve sığırdili. Türkiye'nin her yerinden gelen mantarları işleyip İsviçre, Fransa ve İtalya'ya satıyoruz. Örneğin bu yıl planımız 200 ton porçini işlemek. Ayrıca yaylalardan süt alıp mantarlı peynir ve tereyağı yapmaya başladık. Hatta mantarlı deniz tuzu bile ürettik. Tamamen organik bu ürünlerin patent işlemi bitmek üzere. 5 yıldızlı oteller ve İtalyan restoranları ilgi gösteriyor. Murat Koray'la 10 yıl önceden tanışıyoruz. Ürünlerimiz ilgisini çekti. Ortaklık teklifi bizi çok heyecanlandırdı."

Sırada türüf var
Bu ay `Sumpa Gıda' adlı bir şirket kuran Murat Koray ve Meriç çifti, yüzde 50'şer ortak oldu. Yeni ortaklıkla birlikte 2 yıl içinde Avrupa'da bilinen bir mantar ürünleri markası olmak istediklerini anlatan Uzay Meriç, İsviçre ve Fransa'da mağaza açmanın planlarını da yapıyor. Uzay Hanım'ın bir projesi de yeraltında yetişen ve kilosu 2.500 euro civarında olan türüf mantarı üzerine... Meriç, "Bir grup kısa süre önce Türkiye'de 100 kilo türüf buldu. Pek bilinmez ama İtalya'nın türüf ihtiyacını neredeyse Türkiye karşılıyor" diyor.
Milliyet/Serkan Arman


Geri Dön