Genel

Murat Kurum: Gayrimenkul ülke ekonomisi için önemli bir sektör!

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum, etkinliği değerlendirirken, gayrimenkulün ülke ekonomisi için önemli bir sektör olduğunu vurguladı.

Kurum, “Sektörün sürekli canlı olması önemli bir fırsattır. Hükümet gerekli düzenlemeleri yapıyor. Yurtdışında, ABD’de mülk alındığında oturma hakkı veriliyor. Yabancıya gayrimenkul satıp döviz girdisini artırmak için oturma hakkı mı, vatandaşlık mı, bunlar tartışılıp bir an önce karar verilmesi lazım. Eskiden projelerde yüzde 5 olan yabancıya satış payı bazı projelerde yüzde 20’ye kadar çıktı” dedi. Kurum, Türkiye’deki genel istikrar ve terör olaylarının bitmesiyle de yabancı yatırımcının yatırım için Türkiye’yi tercihte sıkıntı görmeyeceğini kaydetti. 


Konutder’in ev sahipliğinde Cityscape’in bilgi ortaklığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İstanbul Ticaret Odası (İTO), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) desteğiyle düzenlenen, “Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması” etkinliğinde Körfezli yatırımcılar Türkiye’ye yatırımdan vazgeçmedikleri mesajını verdi.


Ankara saldırısından sonra Türk firmalarının acısını paylaştıklarını belirten yabancı yetkililer, Türkiye’nin bunları aşacak köklü demokrasi kültürü ve güçlü ekonomisine dikkat çekti. Buluşmaya Ortadoğu’nun en büyük yatırımcı gruplarından Damac Properties’ten Al Hazami’ye kadar 50’ye yakın yabancı yatırımcı katıldı. 


Üç gün sürecek buluşmanın ilk gününde Körfezli yatırımcılar, Ankara olayları nedeniyle yatırım planlarını etkilemeyeceklerini anlattı. Bölgede en güvenli liman olarak Türkiye’yi gördüklerini de söyleyen Dubai merkezli gayrimenkul yatırım şirketi Sotheby’s International Realty CEO’su George Azar, “Temelleri sağlam bir ülke olan Türkiye’de son aylarda meydana gelen olumsuz gelişmelerin yatırım perspektifimizi etkileyeceğini sanmıyorum” dedi. Azar, Arap nüfusunun Türkiye’ye olan ilgisiyle İstanbul’daki yatırım fırsatlarını görmeye geldiklerini anlatarak, “Eskiden Arap turistler ve yatırımcılar Lübnan ve Suriye’de yatırım düşünürlerdi şimdi yatırım yapılacak tek müslüman ülke olarak burasını görüyorlar” dedi. Dubai merkezli yatırım şirketlerinden Alliance Uluslararası Yatırım şirketi CEO’su Davud Shezawi ise, Türkiye’deki yatırımlarını artırmak için Türk firmalarıyla biraraya gelmeyi planladıklarını söyledi. Shezawi, “Yatırım konusunda bizi kaygılandıran bir durum yok” dedi.


Suudi Arabistan merkezli gayrimenkul yatırım şirketi Al Ghazali Başkanı Ali M. Al ABDullatif, İstanbul’da yatırım fırsatları için geldiğini, firmalarla biraraya gelerek bu planlamayı daha sağlıklı yürüteceklerini ifade etti.


Dubai kökenli Elysian CEO’su Noman Mahmood, yatırımlarını genellikle Londra’da yaptıklarını ancak İstanbul ve Bodrum’da yatırım düşündüklerini aktardı. Körfez’den İstanbul’a yoğun talep olduğunu hatırlatan Noman Mahmood, bu etkiyle geldikleri buluşmada, “Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesi yatırım için bu ülkeyi daha da cazip kılıyor. Kar marjı yüksek olan bir ülke. Aynı zamanda tarihi, kültürü ve sosyal yaşamı ile Arap yatırımcı kendini evinde hissedebileceği için de bu bölge, bölge insanı için ilk sırada yer alıyor” dedi.



Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik, Ankara’daki saldırıyı hatırlatarak, “Böyle bir zamanda böyle bir organizasyon yapmak zor ama bizim daha çok kalkınmaya, daha çok iş yapmaya ihtiyacımız var. O yüzden bir şekilde işimize de devam etmek istiyoruz” dedi.


Bu buluşmayla 4. Boğaz Köprüsü’nü Körfezle İstanbul arasında kurduklarını belirten Çelik, Türkiye’nin yabancıya yıllık konut satışının hala yüzde 2 seviyesinde olduğunu, bunun kolayca yüzde 15-20 seviyesine çıkabileceğini anlattı. Çelik, “Yabancılara konut satışı ihracat sayılıyor mu gibi sorularımızın dikkate alınmasıyla sektör daha canlı ve dinamik hale gelecektir” diye konuştu.


Körfez’den brokerları da Türk firmalarla biraraya getireceklerini anlatan Çelik, “Amacımız bireysel yatırımcının Türkiye’ye gelmesi. Körfez’de ağı olup bireysel alıcıyı buraya taşıyacak firmalar çoğunlukta. Biz getirdik gerisi firmalara kalmış, görüşüp kendilerini anlatacaklar. Bunu altı ayda bir çeşitli ülke ya da yabancı yatırımcılar arasında sürdürmeyi düşünüyoruz. Olaylarla ilgili endişelerini ileten olursa da onlara, ‘Türkiye büyük bir ülke, demokrasi ve ekonomi temeli de çok güçlü, bu olaylara bakarak algılamayın, korkmadan gelin’ diyeceğiz” dedi.


Yeni Akit