Murat Kurum: İnşaat sektörüne yeni düzenlemeler gelmeli!
İnşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotifi olduğunu söyleyen Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, "İnşaat sektörüne yeni düzenlemeler gelmeli." dedi
Gül Proje’nin Seyrantepe’de hayata geçireceği yeni projesi Avangart İstanbul'un Sait Halim Paşa Yalısı'nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, sektörle ilgili açıklamalar yaptı.
Türkiye'nin 2017'nin 3. çeyreğinde yüzde 17 büyüdüğünü belirten Murat Kurum, Türkiye'nin 2018'deki büyümesine inşaat sektörünün de büyük katkısı olacağını söyledi. Kurum Türkiye'nin lokomotif sektörü olan inşaatın sanayiyi de doğrudan etkilediğini belirtti.
Murat Kurum, dün yayınlanan TÜİK verileriyle ilgili de önemli açıklamalar yaptı. 155 bin bina ruhsatı verildiğini söyleyen Kurum, bunun 2016 yılına göre yüzde 16 arttığını belirtti.
İnşaat sektörüne yeni düzenlemeler gelmeli
İnşaatta stok tartışmaları devam ederken, sektörün önemli temsilcilerinden biri olan Emlak Konut'tan kota çağrısı geldi. Emlak Konut Genel Müdürü Murat Kurum, "İnşaatta kota ya da benzeri bir düzenleme gerekli. İnşaat sektörünün lokomotif sektör olduğu bir gerçek ama bunu düzenleme altına almalıyız" dedi.
Kurum şu örneği verdi:
“Örneğin bir bölgede kentsel dönüşüm süreci başlattık. O bölgede 30 tane ruhsatı aynı anda verdiğiniz zaman 30 bin konut veya bağımsız bölüm üretiyorsunuz. Halbuki talep belki orada 15 bin, 10 bin… Bir yıl sonra bir daha veriyorsunuz, yine talep 10 binde kalıyor. Ruhsatınız artmış, sayınız artmış, üretiminiz artmış bu sefer siz ne yapacaksınız üreticiler olarak? Fiyattan ve faizden fedakarlık yapmak zorunda kalacaksınız. Dolayısıyla süreci olumsuz etkiliyor. Bizim buna bir düzenleme getirmemiz gerekiyor.”
Gayrimenkulle ilgili derneklerin de bu konuda birleşerek tek ses olma gayreti sergilediğini anlatan Kurum, düzenlemenin Türk konut piyasası için önemine de değindi.
Kurum, belediyelerin ruhsat verirken sayıları göz ardı etmemesi gerektiğini söyleyerek, “Önümüze gelene ruhsat vermememiz gerekiyor. İnşaatı yapacak kişinin mali yeterliliği var mı, teknik yeterliliği var mı? Bunlara bakmak gerekiyor. Yeterliliği olmayanlara da vermemek gerekiyor. Çünkü bu sefer iyiyle kötüyü, doğruyla yanlışı ayırt edemiyoruz.” dedi.
-“Talep yoksa biz satış hedefini nasıl yakaladık”
Emlak Konut özelinde 2017 satış hedeflerini yakaladıklarını söyleyen Kurum, “Madem satış kötüydü, madem talep yoktu biz satış hedefini nasıl yakaladık. Her yerde bu aynı değil. Bir düzenleme yapmazsak eğer tüm sektörü olumsuz anlamda etkileyecektir. Buna ilişkin hem hükümetimiz nezdinde hem de sektör nezdinde açıkçası çalışmalar da var, inşallah bir an önce gelecektir.” dedi.
Sektöre belli düzenlemeler getirilmesi gerektiğini de belirten Murat Kurum, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın gayrimenkul sektörüyle bir araya geleceğini ifade ettiğini söyledi. Kurum, “Bunun adı tapu harcı mıdır? KDV düzenlemesi midir, KDV iadesi midir veya Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) bir payın buraya ayrılması mıdır? Bu düzenlemenin de inşaat sektörü için yapılması gerektiği kanaatindeyim. Neticede bu sektörün önemini hepimiz biliyoruz.” dedi.
Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com