Murat Kurum: Önüne gelen inşaat yapamayacak!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Artık önüne gelen inşaatçı olamayacak. Biz yapacağımız düzenleme ile hem vatandaşın sorun yaşanmasının önüne geçeceğiz hem de inşaat sektöründe sağlıklı büyümenin yolunu açacağız" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada dolar kuru üzerinden yapılan algıyla Türkiye'ye karşı yürütülen ekonomik savaşın boşa çıkacağını ve dev projeleri hayata geçirmek için gaza basacaklarını söyledi. Sabah gazetesinden Seda Tabak'ın haberine göre, Bakan Kurum, "Biz, zor günlerimizde hep beraber olarak hareket ettik. Bunu en son da 15 Temmuz gecesinde gösterdik. Biz güçlü bir ülke olarak yolumuza devam edeceğiz. Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde 100 günlük eylem planımızdaki icraatları hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz. Bunu bütün milletimiz bilsin. Projelerimize aynı hız ve kararlılıkla 15 Temmuz ruhuyla devam edeceğiz" dedi.
İLK İCRAAT KANAL İSTANBUL
100 günlük eylem planı kapsamında ilk icraatın Kanal İstanbul'a kazma vurmak olduğunu dile getiren Bakan Kurum, "42 kilometrelik Kanal İstanbul'un her iki tarafında yatay mimarinin hakim olduğu 4 katı geçmeyen içinde fuar, üniversite alanlarının sosyal donatı alanının olacağı modern iki şehir kurma arzusundayız" dedi. 18 ilde 33 Millet Bahçesi yapacaklarını söyleyen Bakan Kurum, "Millet Bahçeleri'nin toplam büyüklüğü 21 milyon metrekare olacak. İstanbul'da yapılacak Millet Bahçeleri'nin büyüklüğü 15 milyon metrekare olacak. Millet Bahçeleri İstanbul'da kişi başına düşen yeşil alan miktarını yüzde 10 arttıracak" diye konuştu.
HERKES İNŞAATÇI OLAMAYACAK
Bakan Kurum inşaat sektöründe köklü bir düzenlemeye de gideceklerini açıkladı. Sektörün sağlıklı büyümesi için yeni bir çalışma başlatacaklarını söyleyen Bakan Kurum, "Tüm sorunların çözümü için işin kaynağına ineceğiz. Artık önüne gelen inşaatçı olamayacak. Finansman yapısı ve tecrübesi yeterli olmayan firmalar çok fazla. Bunlar yarı yolda kalınca vatandaş da mağdur oluyor. Biz yapacağımız düzenleme ile hem vatandaşın sorun yaşanmasının önüne geçeceğiz hem de inşaat sektöründe sağlıklı büyümenin yolunu açacağız" dedi.
ANA HEDEFİMİZ SOSYAL KONUT
Ülke genelinde alt ve orta gelirli vatandaşın ev sahibi olması için çalıştıklarını söyleyen Bakan Kurum, büyük ölçekli sosyal konut projeleri planladıklarını belirttti. Bu projelere kaynak oluşturmak için tescil dışı alanları ekonomiye kazandıracaklarını dile getiren Kurum, "100 günlük eylem planında 30 bin sosyal konut dedik ama hedefimiz bunun çok çok üzerinde" dedi.
FİRMALARIN MALİ GÜCÜ DEĞERLENDİRİLECEK
Firmaların mali ve iş bitirme gücüne göre sınıflandırılacağını söyleyen Bakan Kurum, "Bir firma ruhsata başvurunca bakacağız. 'Bu işin üstesinden gelir mi, gelemez mi?' diye. Ona göre süreci yöneteceğiz. 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası ve 3194 sayılı İmar Kanunu'nda gerekli düzenlemeler devreye girecek" diye konuştu. Bakan Kurum, şehircilik anlamında da önemli adımlar atacaklarının sinyalini verdi. Şehirlerin ihtiyaçları, altyapısı ve nüfusuna göre bir analiz yapılacağını belirten Kurum, "Bakacağız o bölgede neye ihtiyaç var, ne gerekli ne gereksiz. Bir AVM varsa hemen yanına bir tane yapılmayacak. Şehirlerde sanayi bölgeleri nerelerde olmalı diye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile çalışıyoruz" diye konuştu.
PANSUMAN YERİNE KALICI ÇÖZÜM
İnşaat sektörüne pansuman olacak kısa vadeli destek yerine kalıcı düzenleme planladıklarını dile getiren Bakan Kurum, "İnşaat sektörünün Türk ekonomisine sağladığı yüzde 20-25'lik desteği kimse inkâr edemez. Sektör her zaman dinamik olmalı. İlgili bakanlıklarla neler yapılır noktasında çalışıyoruz" dedi.
OYUNDA KURALLAR DEĞiŞMEYECEK
Yerli ve yabancı yatırımcıyı koruyacak düzenlemeler de yapacaklarını dile getiren Bakan Kurum, müktesep hak için çalıştıklarını söyledi. Kurum, "Bir yatırımcı çalışmaya başlamış yarı yolda imar değişiyor. Bu birçok kesimin ortak sorunu. Biz bu konuda da önemli bir adım atacağız" diye konuştu.
SOKAK SOKAK TEFTiŞ EDIYORUZ
13 milyon konutun kayıt altına alınması için yapılan İmar Barışı düzenlemesine yoğun talep olduğunu da dile getiren Kurum, bunun kötü niyetli kullanıldığına da dikkat çekti. Kurum, "Ekiplerimiz sokak sokak teftişte. Kimi vatandaş İmar Barışı'nı kullanıp kaçak inşaat yapıyor. Biz buna izin vermeyiz. Tespit edilenler yıkılacak" diye konuştu.
SEKTÖRE YENİ DÜZENLEME GELİYOR
İnşaat sektörü temsilcileri geçtiğimiz günlerde hem Bakan Murat Kurum hem de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ı ziyaret ederek destek istemişti. KDV, tapu harcı ve faiz indirimi ana başlıklar olmuştu. Bakan Kurum, sektörün hareketlenmesi için yeni düzenlemeler yapılacağını da söyledi.