27 / 04 / 2024

Murat Kurum'dan Emlak Katılım Bankası açıklaması!

Murat Kurum'dan Emlak Katılım Bankası açıklaması!

kentsel dönüşüm yönetmeliğine ilişkin bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada Emlak Katılım Bankası detaylarının kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm yönetmeliğine ilişkin önemli açıklamalar yaparak vatandaşın binasına ilişkin risk analizini yaptırma zorunluluğu olduğunu dile getirdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, bu işlemin bakanlığın yetki verdiği kuruluşlar tarafından 3-4 bin TL karşılığında yaptırılabileceğini, konuya ilişkin raporun da kısa bir zamanda ortaya çıktığını dile getiren Murat Kurum, yapının riskli olması durumunda binanın boşaltıldığını ve bir ay içerisinde yıkıldığını söyledi.

Murat Kurum dan Emlak Katılım Bankası açıklaması!

Bu tespitin yerel yönetimlerin yanı sıra vatandaşlar tarafından da yapılabildiğine değinen Murat Kurum, bu konuda vatandaşa imar planı desteği, taşınma ve kira yardımı yapıldığını söyledi.

Bakan Kurum, "Vatandaşımızın şöyle bir beklentisi var, diyor ki 'Evim yenilensin, hiçbir bedel de ödemeyim.' Tabii bu karşılanabilir bir beklenti değil. Düşük imarı vardır da orada hakikaten imar, yeni imarla birlikte fazla metrekare çıkıyordur. Devlet olarak yaptığımız projelerin hiçbirinde bir gelir söz konusu değil. Aksine yüzde 30-40'lara varan sübvansiyon sağlıyoruz ki bunu da vatandaşımıza anlatıyoruz. Türkiye'nin her yerinde doğru örneklerin sayısını, miktarını artıyoruz. Bu çok önemli bir şey." dedi.

Murat Kurum, kentsel dönüşümle ilgili yeni bir süreç başlattıklarını, yarın detayların kamuoyuyla paylaşılacağını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Dört farklı çözüm sunacağız. Emlak Katılım Bankası ile Bakanlığımızın kentsel dönüşüm projelerine ilişkin kredilendirme... Bu süreçte yapım noktasında söylediğimiz 200 bin liralık krediyi kullanabilmeleri için bankamız, yine Bakanlığımızla ortak yürütülen bir projeyi yarın detaylarıyla açıklayacak. Emlak Katılım Bankası da kentsel dönüşüm sürecinin içerisinde doğrudan olacak. Vatandaşımız Emlak Katılım Bankamıza gidip buna ilişkin destekleri alabilir."

Murat Kurum dan Emlak Katılım Bankası açıklaması!

Bakan Kurum, Elektronik Beton İzleme Sistemi'ne ilişkin de bilgi vererek, 2019 yılından  beri uygulanan sistemin projesinin ASELSAN ile birlikte yapıldığını söyledi.

Ayrıca bütün binalara kimlik belgesi getirileceğini belirten Kurum, Boğaziçi Kanunu'na ilişkin bir soru üzerine de Boğaziçi İmar Planı'na uygun bir binanın aynı imar planı koşullarında yenilebileceğini söyledi.

Murat Kurum, Fikirtepe Projesi'nin şu anda Emlak Konut Genel Müdürlüğünce yürütüldüğünü ve nisan ayı itibarıyla da yeni Fikirtepe'nin inşasına başlayacaklarını söyledi.

Bakan Murat Kurum, kentsel dönüşümün topyekun yapılması gereken bir çalışma olduğunu, her belediyenin, her vatandaşın bu işin içinde olması gerektiğini belirterek, çok riskli gördükleri alanlarda resen uyguma yaptıklarını dile getirdi.

Emlak Katılım Osmanbey ve Kayseri Organize Sanayi Şubelerini açtı!


Geri Dön