Murat Kurum'dan kaçak yapı açıklaması!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Kaçak yapıyla mücadelede kararlıyız. Özel çevre koruma bölgelerinde 2020 itibarıyla yaklaşık 6 bin 700 kaçak yapı tespiti yaptık. Bir taraftan tespitlerimizi yapıyoruz bir taraftan da yıkım süreçlerini yürütüyoruz" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
Özellikle kıyılar, koylar, yaylalar olmak üzere Türkiye'nin her yerinde her gün bir kaçak yapının yıkıldığına şahit olunduğu ifade edilerek, yapı sorunuyla etkin mücadele edilip edilmediği ve sahadaki durumun nasıl olduğunun sorulması üzerine Kurum, şu açıklamalarda bulundu:
"Kaçak yapıyla mücadelede kararlıyız. Hem yerel yönetimlerimizle bu süreci yürütüyoruz, 3 bini aşkın denetim elemanımız sahada fiilen kaçak yapı tespiti yapmaktadır. Özel çevre koruma bölgelerinde 2020 itibarıyla yaklaşık 6 bin 700 kaçak yapı tespiti yaptık. Bir taraftan tespitlerimizi yapıyoruz bir taraftan da yıkım süreçlerini yürütüyoruz. Ayder'imizde, Uzungöl'ümüzde, Bodrum'umuzda, Muğla'mızda, Antalya'mızda, nerede bizim korumamız gereken alan varsa bu alanlarda tespitlerimizi, valilerimiz, belediye başkanlarımızla yapmak suretiyle bu kaçak yapıların yıkımını gerçekleştiriyoruz."
Kurum, köyleri, yaylaları korumak zorunda olduklarını ve bu konuda kararlılıklarına dikkat çekerek, vatandaşa "imara uygun bir yapılaşma sürecini birlikte yürütelim." çağrısı yaptı. Bakanlık olarak, bütün il müdürleriyle vatandaşın emrinde olduklarını dile getiren Kurum, tüm illerde yöresel mimariye uygun, o bölgeye ilişkin projelerin mevcut olduğunu, bedelsiz olarak bu projeleri kendilerine verebileceklerini, böylece hem yapılan projenin yöresel dokuya hem de imara uygun olacağını belirtti.
Bakan Kurum, şöyle konuştu:
"Yapmış olduğumuz düzenlemelerle köy yerleşim alanları dahil yapılaşmanın nasıl yapılacağını bir düzen altına koyduk ve bu çerçevede yürütüyoruz. Çok basit, hiçbir yapı denetim konusunda ilave bir yük, maliyet getirmeden, vatandaşlarımız, muhtardan izin almak, yine kaymakamlık, valilik kanalıyla, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri eliyle projelerini ruhsatlandırabilirler. Belediyelerimiz bu noktada her türlü yardımı yapıyorlar. Bu çerçevede daha uygun, daha sağlam, herhangi bir afette zarar görmeyecek yapılaşmayı inşallah yürütüyor olacağız. Kaçak yapıyla ilgili duruşumuz da nettir. Hiçbir şekilde imara uymayan yapı bizim şehirlerimizde barınamayacak. Biz bu noktada kararlı duruşumuzu sergileyeceğiz."
Parsel bazında imar planı değişikliğini tamamen kaldırıyoruz!