Kentsel Dönüşüm

Murat Oral: Türkiye'de 14 milyon konutun incelenmesi gerekiyor!

İzmir'de ''Kentsel Dönüşüm Paneli'nde Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Oral ''Türkiye'de 14 milyon konutun deprem ve afet riskleri açısından incelenmesi gerekiyor' dedi.


Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Oral, Türkiye'deki 19 milyon konutun, 14 milyonunun deprem ve afet riskleri açısından incelenmesi gerektiğini bildirdi. 


Oral, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) İzmir Şubesi'nce İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen ''Kentsel Dönüşüm Paneli''nde yaptığı konuşmada, 6306 Sayılı Afet Odaklı Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun, deprem, sel ve yangın gibi afet sonucunda can ve mal kaybı yaşanmaması için şehircilik kurallarına uygun yaşanabilir alanlar kazandırılmasını amaçladığını belirtti. 


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 19 milyon konut bulunduğunu ve bunlardan sadece 5 milyonunun, deprem yönetmeliğinin değiştiği 2000 yılından sonra yapılmış konutlar olduğuna işaret eden Oral, ''Türkiye'de geriye kalan 14 milyon konutun deprem ve afet riskleri açısından incelenmesi gerekiyor. 14 milyon konutun malzemesinin yetersiz olanları var, kaçak yapı olanları var. Yapılan hesaplamalar sonucu yaklaşık 6 milyon konutun yenilenmesi ya da güçlendirilmesi gerekiyor'' dedi. 


Oral, kentsel dönüşümde öncelikli yaklaşımlarının yerinde dönüşüm olduğunu belirterek, vatandaşı alıştığı mahalle ortamından, komşuluk ilişkilerinin kopartılmadan dönüşümü sağlamayı amaçladıklarını ifade etti. 


Dönüşüm uygulanacak riskli alan tespiti konusunda büyükşehir belediyeleri ve büyükşehire bağlı ilçe belediyelerinin bakanlık tarafından yetkilendirildiğini belirten Oral, ''Riskli alanlarda 1. derece deprem bölgeleri öncelikli olacak ve bu riskli alanlarda nüfusun yoğun olduğu İstanbul, Kocaeli, Adapazarı, Bursa ve İzmir gibi illere öncelik verilecek'' diye konuştu. 


AA