Murat Ülker, dedesinin ders verdiği camiyi restore ettirdi!
Murat Ülker, dedesinin ders verdiği ve 1. Dünya Savaşı sonrası yıkılıp yakılan Kırım'daki tarihi cami-medreseyi restore ettirip ibadete açtı. Köyü'ndeki akrabaları da idari işlerin çözülmesine yardımcı oldu.
Murat Ülker, dedesinin ders verdiği ve 1. Dünya Savaşı sonrası yıkılıp yakılan Kırım'daki tarihi cami-medreseyi restore ettirip ibadete açtı Köyü'ndeki akrabaları da idari işlerin çözülmesine yardımcı oldu. Cami klasik Selçuklu tarzında yeniden inşa edildi. Caminin iç dekorasyonunun malzemeleri de Türkiye'den gitti. Çiniler Kütahya'dan özel olarak yapılarak gönderildi.
Kubbe ve kuşak Naht yazıları ve tezhipler de Türkiye'den yollandı. Caminin içindeki Naht yazılarını ünlü hattat Hüseyin Kutlu yazdı. Mermer işçiliği Türk mermer ustaları tarafından yapıldı.
Caminin projesini ve yapımını Kırım bölgesinde iş yapan inşaat şirketi üstlendi. 1 yıla yakın bir sürede restorasyon tamamlandı. 20 Haziran 2014'te yeni Korbek Camisi'nin açılışı yapıldı ve Kırım Müftülüğü'ne teslim edildi. Aslına uygun olarak restore edilen tarihi cami- medrese tekrar ibadete açıldı. Açılış törenine, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev ile toplum kuruluşları temsilcileri ve Korbek sakinleri katıldı.
İşadamı Murat Ülker'in dedesi ve Sabri Ülker'in babası olan Hacı İslam Efendi, Kırım'ın Karadeniz kenarındaki Aluşta bölgesi Korbek köyünde camide imamlık ve öğretmenlik yaptı. Hacı İslam Efendi, 1. Dünya Savaşı sonrasında, 1929'da, işgal yüzünden, çocukları ile birlikte Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı. 1930'lu yılların sonunda minaresi yıkılan Korbek'teki tarihi cami-medrese, 1990'lı yıllarda ise kimliği belirsiz kişilerce yakıldı. Osmanlı'dan kalma tarihi cami enkaza dönüştü. Kırım'a seyahati sırasında baba ocağındaki caminin içler acısı durumunu öğrenen Murat Ülker, hemen harekete geçti.
KLÂSİK SELÇUKLU TARZI
İşadamı, amcası Asım Ülker'in çocuklarıyla birlikte, Asım Ülker'in kurduğu Çamlıca Kültür ve Yardım Vakfı aracılığı ile finansmanını karşılayıp camiyi yeniden ayağa kaldırmak için kolları sıvadı.Bir yıl süren restorasyon sonrası ibadete açılan caminin iç dekorasyon malzemeleri Türkiye'den gitti.
Sabah