Muratpaşa Belediyesi falezleri korudu!
Ayrıcalıklı haklar nedeniyle belli bir bölümün kullandığı ve zarar gören falezler Muratpaşa Belediyesi'nin başarıyla uyguladığı 3 etaplı proje ile tüm insanların ortak yaşam alanı olarak hizmet veriyor...
Muratpaşa Belediyesi'nce doğanın tüm dünyaya bıraktığı miras olarak değerlendirilip ele alınan falezler; yıllardır gerçekleştirilen yanlış düzenlemelerle yapılaşmaya açılmış, belli bir kesimin kullanımına sunulmuştu. Ayrıcalıklı haklar nedeniyle belli bir bölümün kullandığı ve zarar gören falezler Muratpaşa Belediyesi'nin başarıyla uyguladığı 3 etaplı proje ile kentimize, ülkemize tekrar kazandırılmış ve tüm insanların ortak yaşam alanı olarak hizmet veriyor.
3 etaptan oluşan Lara Falez Kıyı Bandı Düzenleme Projesi kapsamında, yeşil alanlar, yürüyüş ve bisiklet yolları, oyun parkları, seyir ve balık tutma terasları oluşturuldu.
Akdeniz'in mavisiyle yeşilin buluşmasına da evsahipliği yapan Muratpaşa Belediyesi Lara Falez Kıyı Bandı Düzenleme Projesi, Akdeniz Üniversitesi 2003 yılı Çevre Hizmet Ödülü'nü aldı.
1. Derece Doğal Sit Alanı olan Lara Falez Kıyı Bandı'nın tümüyle halka açılması öngören projede, falezlerin doğal karakteri ve görünümü ile bütünleşen düzenlemeler planlanmıştır.
Yaklaşık 9 kilometre uzunluğundaki alanı kapsayan proje, 3 bölümden oluşmakta.
Birinci bölüm, Talya Otel'den Eski Mezbaha'ya kadar, ikinci bölüm Eski Mezbaha'dan Dedeman Otel'e, üçüncü Fener Parkı'ndan Düden Çayı'na kadar olan falez bandını kapsamakta.
İlk çalışmalar, yaklaşık 2.5 kilometre uzunluğunda olan üçüncü bölümden başlatıldı. İlk bölümdeki çalışmalarda yapay iki göletin yanı sıra, yay ve koşu yolları, oturma grupları, oyun alanları, otoparklar, sulama ve ışıklandırma sistemleri, trafik yolundan yeşil bir bantla izole edilmiş bisiklet yolu yer almakta.
Kentin içinde ama kentin karmaşası ve gürültüsünden uzak , tüm Antalya'nın yararlanacağı doğal bir ortam sağlamanın amaçlandığı ilk bölümde çalışmalar 2001 yılında tamamlanarak hizmete açıldı.
2. Etap çalışmaları Eski Mezbaha'dan başlayarak, Dedeman Otel'e uzanan 67 dönümlük falez bandında gerçekleştirildi.
Proje kapsamında, yaya ve koşu yolları, havuz, seyir teraslan, oturma grupları, oyun alanları, otoparklar, sulama ve ışıklandırma sistemleri yapıldı.
Akdeniz'in muhteşem güzelliğini izlemek için falezlere gelen yerli ve yabancı turistlerin, otoparklara araçlarını park ettikten sonra, falezleri yürüyerek gezmeleri yönünde bir düzenleme ikinci bölümde yapıldı ve 2003 yılında tamamlandı.
3. etap çalışmaları ise Fener Parkı'ndan başlatılarak, toplam 225 dönümlük proje 2004 yılında tamamlandı. Üçüncü etap çalışmalarında da falezlerin doğal güzelliğini ön plana çıkartan peyzaj düzenlemeleri yapılarak, tüm insanların hizmetine sunuldu.
SON DÜZENLEME BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN
Bu arada falezlerde yapılan son düzenleme ise Düden Parkı'nda gerçekleşti.
Büyükşehir Belediyesi bu bölgede yaptığı düzenleme ile Düden Çayı'nın denize aktığı bölgede ciddi bir çevre düzenlemesi yaparak, yeniden halkın kullanımına açtı.
Antalya Akdeniz Güncel